ΑΘΗΝΑ
10:16
|
04.05.2024
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις για το Συνταξιοδοτικό σε ολόκληρη τη Γαλλία το Σάββατο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη Γαλλία το Σάββατο, καθώς οι διαδηλωτές προσπαθούν να συνεχίσουν την πίεση προς την κυβέρνηση για τα σχέδιά της να κάνει τους ανθρώπους να εργάζονται περισσότερο πριν συνταξιοδοτηθούν, σύμφωνα με το Reuters.

Μετά από τρεις ημέρες πανεθνικών απεργιών από την αρχή του έτους, τα συνδικάτα ελπίζουν να έχουν μαζική προσέλευση αντίστοιχη αυτής της 19ης Ιανουαρίου, όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν ενάντια στην αλλαγή της ηλικίας για τη λήψη πλήρους κρατικής σύνταξης στα 64 από 62.

«Περιμένω πολύ κόσμο. Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά πολυάριθμοι», δήλωσε την Παρασκευή ο Λοράν Μπεργκέρ, επικεφαλής του συνδικάτου CFDT, του μεγαλύτερου της χώρας, προσθέτοντας ότι είχαν προγραμματιστεί περίπου 250 διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

«Υπάρχει μια μορφή περιφρόνησης (από την κυβέρνηση). Δεν υπάρχει απάντηση στο (κοινωνικό) κίνημα και πρέπει να υπάρξει.»

Οι Γάλλοι περνούν τον μεγαλύτερο αριθμό συνταξιοδοτικών ετών μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ – ένα όφελος που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η σημαντική πλειοψηφία είναι απρόθυμοι να εγκαταλείψουν.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν λέει ότι η μεταρρύθμιση είναι «ζωτικής σημασίας» για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Σε κοινή δήλωση το Σάββατο όλα τα βασικά συνδικάτα κάλεσαν την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο. Προειδοποίησαν ότι θα επιδιώξουν να φέρουν τη Γαλλία σε αδιέξοδο από τις 7 Μαρτίου εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Απεργία έχει ήδη προγραμματιστεί για τις 16 Φεβρουαρίου.

«Εάν η κυβέρνηση συνεχίσει να παραμένει κωφή, τότε η διασυνδικαλιστική ομάδα θα ζητήσει να κλείσει η Γαλλία», δήλωσαν πριν από τις πορείες του Σαββάτου.

Οι διαμαρτυρίες είναι οι πρώτες το Σαββατοκύριακο, όταν οι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται να απεργήσουν ή να πάρουν άδεια για να πραγματοποιήσουν πορεία. Έρχονται επίσης μετά την πρώτη εβδομάδα της συζήτησης για τη συνταξιοδοτική νομοθεσία στο κοινοβούλιο.

Η αντιπολίτευση έχει προτείνει χιλιάδες τροπολογίες για να περιπλέξει τη συζήτηση και τελικά να προσπαθήσει να αναγκάσει την κυβέρνηση να περάσει το νομοσχέδιο χωρίς κοινοβουλευτική ψηφοφορία και μέσω διατάγματος, μια κίνηση που θα μπορούσε ενδεχομένως να χαλάσει την υπόλοιπη θητεία του Μακρόν. Επανεξελέγη τον Απρίλιο του 2022 για πέντε χρόνια.

Η μετατόπιση της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια και η παράταση της περιόδου αποδοχών θα αποφέρει επιπλέον 17,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσιες συνταξιοδοτικές εισφορές, επιτρέποντας στο σύστημα να ισοσκελήσει έως το 2027, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας.

Τα συνδικάτα λένε ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να γίνει αυτό, όπως η φορολόγηση των υπερπλούσιων ή να ζητηθεί από τους εργοδότες ή τους εύπορους συνταξιούχους να συνεισφέρουν περισσότερα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βόλος: Φωτιά το πρωί σε δασική έκταση στο Πήλιο

Αναβλήθηκε η απόφαση για το κλείσιμο του Al Jazeera στο Ισραήλ

Τέξας: Συγκρούσεις μεταξύ πολιτειακής αρχής και διαδηλωτών λόγω Παλαιστίνης

Αεροπορικώς το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα σε επτά προορισμούς της Ελλάδας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα