ΑΘΗΝΑ
01:05
|
04.05.2024
Η Νέα Ζηλανδία προετοιμάζεται για μια σφοδρή καταιγίδα που απειλεί να πλήξει περιοχές της χώρας που έχουν ήδη ζημιές από τις φονικές πλημμύρες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες στη Νέα Ζηλανδία για μια σφοδρή καταιγίδα που απειλεί να πλήξει περιοχές της χώρας που έχουν ήδη ζημιές από τις φονικές πλημμύρες, μεταδίδει το BBC.

Ο κυκλώνας Γκαμπριέλ αναμένεται να πλήξει το βόρειο νησί της χώρας από το βράδυ του Σαββάτου – φέρνοντας πιθανώς ισχυρούς ανέμους και περαιτέρω ισχυρές βροχοπτώσεις.

Οι κάτοικοι έχουν κληθεί να διασφαλίσουν ότι έχουν αρκετές προμήθειες για να διαρκέσουν τρεις ημέρες σε περίπτωση που παγιδευτούν στο σπίτι.

Η καταιγίδα έρχεται εβδομάδες μετά την καταρρακτώδη βροχή που πλημμύρισε την πόλη του Όκλαντ.

Δεκάδες χιλιάδες σάκοι άμμου έχουν διανεμηθεί εκεί λόγω ανησυχιών για το βρόμικο έδαφος και επειδή οι εξασθενημένες υποδομές έχουν κάνει τα σπίτια πιο ευάλωτα στις πλημμύρες.

Φωτογραφίες και βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν μεγάλες ουρές στα σούπερ μάρκετ και άδεια ράφια, καθώς οι άνθρωποι προετοιμάζονταν για πιο έντονα καιρικά φαινόμενα.

Η Air New Zealand, ο εθνικός αερομεταφορέας, ακύρωσε αρκετές πτήσεις εσωτερικού πριν από την άφιξη του κυκλώνα.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η πιο βόρεια περιοχή της Νέας Ζηλανδίας, η Northland, έχει ήδη αρχίσει να πνέει ισχυρούς ανέμους.

Ο κυκλώνας Γκαμπριέλ έχει υποβαθμιστεί από καταιγίδα κατηγορίας τρίτης σε κατηγορία δύο, πράγμα που σημαίνει ότι αναμένονται λιγότερο καταστροφικοί άνεμοι.

Ωστόσο, οι μετεωρολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι θα μπορούσαν να είναι αρκετά ισχυροί για να καταστρέψουν δέντρα και καλώδια ηλεκτροδότησης και ότι θα μπορούσε να πέσει αρκετή βροχή για να προκαλέσει περαιτέρω πλημμύρες και κατολισθήσεις τις επόμενες ημέρες.

Η χερσόνησος Coromandel και η περιοχή Tairāwhiti/Gisborne, που επίσης επλήγησαν από την πρόσφατη καταρρακτώδη βροχή, έχουν τεθεί υπό τον πιο σοβαρό καιρικό συναγερμό.

Οι κάτοικοι σε περιοχές που είναι επιρρεπείς στις πλημμύρες έχουν κληθεί να προετοιμαστούν για εκκένωση.

Εν τω μεταξύ, το Αυστραλιανό Γραφείο Μετεωρολογίας δήλωσε ότι οι συνθήκες στην απομακρυσμένη περιοχή του νησιού Νόρφολκ έχουν αρχίσει να επιδεινώνονται λόγω του κυκλώνα Γκαμπριέλ.

Το νησί, που βρίσκεται βόρεια της Νέας Ζηλανδίας, έχει επίσης τεθεί σε κόκκινο συναγερμό. Οι κάτοικοι έχουν προειδοποιηθεί να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να βρουν το πιο δυνατό μέρος των σπιτιών τους κάτω από το οποίο θα βρουν καταφύγιο.

Μόνο τρεις κυκλώνες έχουν έρθει σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από το νησί τα τελευταία 30-40 χρόνια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Χιόνισε» στην Ξάνθη: Το χαλάζι την έντυσε στα λευκά

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κένυα: Καταφθάνει κυκλώνας

Συναγερμός για τοξικό νέφος στο Βερολίνο

Πυροσβεστική: Αύξηση σχεδόν 22% στις πυρκαγιές σε σχέση με το 2023

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα