ΑΘΗΝΑ
03:14
|
20.04.2024
Κοινό μέτωπο των εργαζομένων στον Πολιτισμό απέναντι στην κυβερνητική απαξίωση όλων των κλάδων και τις μεθοδεύσεις για σταδιακή ιδιωτικοποίηση των πέντε μεγαλύτερων μουσείων της χώρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την απαξίωση όλων των κλάδων του Πολιτισμού φαίνεται πως επιχειρεί η κυβέρνηση δια της υπουργού Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, φέρνοντας προς ψήφιση τη Δευτέρα (13/2) στη Βουλή ένα ακόμη αντιδραστικό νομοσχέδιο που μετατρέπει τα πέντε μεγάλα δημόσια Μουσεία της χώρας σε κυβερνητικά υποχείρια, παρά το ήδη τεταμένο κλίμα που έχει επικρατήσει λόγω του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022 με σύσσωμο τον καλλιτεχνικό κόσμο να απαιτεί την απόσυρή του και την λήψη μέτρων για την εξάλειψη παθογενειών που ταλανίζουν επί δεκαετίες τον καλλιτεχνικό χώρο, προχωρώντας σε μαζικές κινητοποιήσεις και δεκάδες καταλήψεις σε εμβληματικούς χώρους του Πολιτισμού.

Απτόητη, ωστόσο, η κυβέρνηση δρομολογεί με νέο σχέδιο νόμου την σταδιακή ιδιωτικοποίηση των πέντε μεγαλύτερων δημόσιων αρχαιολογικών Μουσείων με την αποκοπή τους από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τη μετατροπή τους σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), τα οποία θα διοικούνται από Διοικητικά Συμβούλια διορισμένα από την εκάστοτε κυβέρνηση, προκαλώντας τη συντονισμένη αντίδραση της επιστημονικής κοινότητας και του συνόλου των εργαζομένων στον πολιτισμό, με κεντρικό σύνθημα «Όλος ο πολιτισμός στον δρόμο!».

«Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αποκόψει τα πέντε μεγαλύτερα δημόσια αρχαιολογικά Μουσεία, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τα μετατρέπει σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που θα διοικούνται από Διοικητικά Συμβούλια διορισμένα από την εκάστοτε κυβέρνηση, τη λειτουργία των οποίων τα πληρώνουμε όλοι μας» υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων στο διαδικτυακό ψήφισμα «Υπερασπιζόμαστε τα δημόσια αρχαιολογικά Μουσεία / We stand with Greek State Museums», το οποιο έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής χιλιάδες υπογραφές. 

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το κείμενο του ψηφίσματος:

Υπερασπιζόμαστε τα δημόσια αρχαιολογικά Μουσεία
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αποκόψει τα πέντε μεγαλύτερα δημόσια αρχαιολογικά Μουσεία, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τα μετατρέπει σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που θα διοικούνται από Διοικητικά Συμβούλια διορισμένα από την εκάστοτε κυβέρνηση, τη λειτουργία των οποίων τα πληρώνουμε όλοι μας.
Τα Διοικητικά Συμβούλια θα διαχειρίζονται την πολιτιστική κληρονομιά των Μουσείων με εμπορευματική λογική, με στόχο το οικονομικό κέρδος, την αύξηση εισιτηρίων, την κατάργηση κάθε δωρεάν παροχής για το κοινό, ενώ θα έχουν την αρμοδιότητα να ιδρύουν παραρτήματα στο εξωτερικό, εξάγοντας μόνιμα αρχαιότητες από την Ελλάδα.
Η επιστημονική κοινότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό και οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες στα Μουσεία αντιστέκονται. Ήρθε η σειρά των πολιτών να αντιδράσουν!
Τα δημόσια αρχαιολογικά Μουσεία δεν χρειάζονται «ημέτερους» που θα τα απομυζούν. Χρειάζονται τόνωση του δημόσιου χαρακτήρα, πραγματική ενίσχυσή τους με οικονομικούς πόρους και μόνιμο προσωπικό, για να επεκτείνουν το επιστημονικό, μορφωτικό, παιδευτικό και ψυχαγωγικό έργο και να τοπροσφέρουν ισότιμα σε όλους τους πολίτες.
Η πολιτιστική κληρονομιά είναι η κοινή μας περιουσία, δεν την παραχωρούμε στους «εκλεκτούς» της εκάστοτε κυβέρνησης.
Τα δημόσια Μουσεία ανήκουν σε όλους μας.
Ζητάμε να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου που μετατρέπει τα πέντε μεγάλα δημόσια Μουσεία σε κυβερνητικά υποχείρια.  

Κλιμάκωση κινητοποιήσεων και 24ωρη απεργία την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου

Σε κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Αθήνα, Ηράκλειο και Θεσσαλονίκη προχωρούν τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, ημέρα ψήφισης του εν λόγω νομοσχεδίου ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ), η Πανελλήνια Ενωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων (ΠΕΣΑ), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Πτυχιούχων Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Υπουργείου Πολιτισμού,  ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού Αττικής, Στερεάς και Νήσων, και το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού του Υπουργείου. Πολιτισμού (ΠΣΕΠ ΥΠΠΟ), καλώντας παράλληλα σε μαζική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία που έχει προκηρυχθεί. 

Ειδικότερα, συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί για το πρωί της Δευτέρας έξω από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (11:30 π.μ.), το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου (12:00 μ.μ.), καθώς και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (12:00 μ.μ).

Όπως επισημαίνει σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, με το εν λόγω νομοσχέδιο η κυβέρνηση:

  • Διαμελίζει την Αρχαιολογική Υπηρεσία και κατακερματίζει την ενιαία προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
  • Παραχωρεί τη διαχείριση σημαντικών αρχαιοτήτων, αναπαλλοτρίωτης περιουσίας του ελληνικού λαού, σε μια μη κρατική οντότητα (ΝΠΔΔ), σε ευθεία αντίθεση προς το Σύνταγμα της χώρας.
  • Παραδίδει την τύχη των σημαντικότερων συλλογών αρχαιοτήτων σε κυβερνητικά διορισμένα ΔΣ, που θα αποφασίζουν για την τύχη τους, ακόμη και για τη μόνιμη εξαγωγή τους στο εξωτερικό, με τη μορφή «παραρτημάτων».
  • Μεθοδεύει την εμπορευματοποίηση των Μουσείων, τη λειτουργία τους ως οιονεί επιχειρήσεις με σκοπό το κέρδος, εις βάρος του επιστημονικού, μορφωτικού, παιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα των Μουσείων, εις βάρος της ισότιμη πρόσβασης όλων στο δημόσιο αγαθό του πολιτισμού.
  • Παραδίδει τη διαχείριση των υποδομών των Μουσείων και όλη την ακίνητη και κινητή περιουσία τους, που έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός, καθώς και το έμπειρο προσωπικό του ΥΠΠΟΑ που τα στελεχώνει, στα χέρια των κυβερνητικά διορισμένων ΔΣ, ώστε να εμφανίζουν τις μελλοντικές δράσεις και έσοδα ως δική τους «επιτυχία».

«Η κυβέρνηση, παρά την εκφρασμένη αντίθεση του συνόλου των εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς και της επιστημονικής κοινότητας, φέρνει για ψήφιση στη Βουλή τη Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου, σχέδιο νόμου για τη μετατροπή των 5 μεγάλων κρατικών Μουσείων σε ΝΠΔΔ, με διορισμένα από τον εκάστοτε Υπουργό Διοικητικά Συμβούλια. Το σχέδιο νόμου αποσπά τα Μουσεία από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και προωθεί την εμπορευματική λειτουργία τους, σε βάρος του επιστημονικού, εκπαιδευτικού και κοινωνικού τους ρόλου. Τα Μουσεία κάνουν ένα μεγάλο βήμα απομάκρυνσης από τον δημόσιο χαρακτήρα τους, εισερχόμενα στη σφαίρα του ιδιωτικού τομέα» σημειώνει ο ΣΕΑ, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα