ΑΘΗΝΑ
03:21
|
07.05.2024
Οι παλαιστινιακές αρχές αναφέρουν και επιδρομές του ισραηλινού στρατού στη Ναμπλούς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ισραήλ βομβάρδισε τη Λωρίδα της Γάζας το πρωί της Δευτέρας, λέγοντας ότι οι αεροπορικές επιδρομές ήταν απάντηση σε πύραυλο που εκτοξεύτηκε από το παλαιστινιακό έδαφος το Σαββατοκύριακο, αν και δεν υπήρξε καμία άμεση ανάληψη ευθυνών από την Παλαιστίνη.

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι έπληξε «ένα υπόγειο συγκρότημα που περιείχε πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ρουκετών που ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς». Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε άμεση ενημέρωση για θύματα από τον βομβαρδισμό

Ταυτόχρονα, η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε ότι ένα άτομο σκοτώθηκε σε επιδρομή του ισραηλινού στρατού το πρωί της Δευτέρας στη Ναμπλούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τόπους όπου λαμβάνουν χώρα συνεχώς σκηνές ανελέητης βίας.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ισραηλινά στρατεύματα περικύκλωσαν ένα σπίτι στη Ναμπλούς και μετά ακολούθησαν πυροβολισμοί.

Η «Φωλιά των Λιονταριών», μια Παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση με έδρα κυρίως τη Ναμπλούς και την κοντινή Τζενίν, η οποία έχει υποστεί εντατικές ισραηλινές επιδρομές τον περασμένο χρόνο, υποστήριξε ότι ο Ισραηλινός στρατός έστησε ενέδρα σε μονάδα του στρατού.

Οι αρχές τους Ισραήλ δεν έχουν κάνει κάποιο σχόλιο για την επιδρομή.

Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν ότι οι χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ πυροβόλησαν επίσης κατά των συνοριακών θέσεων της Χαμάς τη Δευτέρα. Σειρήνες ήχησαν σε ισραηλινές πόλεις κοντά στα σύνορα της Γάζας, προειδοποιώντας για πιθανές νέες εκτοξεύσεις πυραύλων.

Την Κυριακή, δεκάδες ηγέτες και ανώτεροι αξιωματούχοι από αραβικές και ισλαμικές χώρες προειδοποίησαν ότι οι ισραηλινές ενέργειες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την περιφερειακή αναταραχή καθώς αυξάνεται η βία μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς είπε ότι οι Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν μια «θανατηφόρα επίθεση» στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ και προέτρεψε τους παγκόσμιους ηγέτες να βάλουν τέλος στις ενέργειες του Ισραήλ.

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να «προστατεύσει» τον παλαιστινιακό λαό και «να σταματήσει την ισραηλινή επιθετικότητα… [και] τις μονομερείς ενέργειες», είπε στη συνάντηση του Αραβικού Συνδέσμου. «Η ισραηλινή αδιαλλαξία και οι πρακτικές έχουν ξεπεράσει όλες τις κόκκινες γραμμές», είπε ο Αμπάς.

Σε μια κίνηση που πιθανόν να πυροδοτήσει εντάσεις, το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ, αργά το Σάββατο, ανακοίνωσε ότι θα νομιμοποιήσει εννέα εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη ως απάντηση στις θανατηφόρες παλαιστινιακές επιθέσεις στην προσαρτημένη ανατολική Ιερουσαλήμ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα