ΑΘΗΝΑ
02:10
|
24.04.2024
Οι συντάκτες της έκθεσης θα στείλουν εμπιστευτικό παράρτημα με πληροφορίες για τους ενόχους στην Επισκοπική Διάσκεψη της Πορτογαλίας και στην Αστυνομία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σύμφωνα με σημερινή της δημοσίευση, η Ανεξάρτητη Επιτροπή για τη Μελέτη της Παιδικής Κακοποίησης στην Καθολική Εκκλησία υπολόγισε ότι τουλάχιστον 4.815 ανήλικοι μπορεί να έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση από τον πορτογαλικό καθολικό κλήρο από το 1950.

Η επιτροπή παρουσίασε μια έκθεση 500 σελίδων που περιγράφει λεπτομερώς αυτές τις περιπτώσεις. Ο διευθυντής της επιτροπής, ο ψυχίατρος Πέντρο Στρεχτ, τόνισε ότι περίπου 512 Πορτογάλοι έχουν ήδη επιβεβαιώσει ότι υπέστησαν σεξουαλική επίθεση στην παιδική τους ηλικία από κληρικούς.

«Ωστόσο, μόνο 25 από αυτές τις κατηγορίες έχουν περάσει στις εισαγγελικές αρχές, καθώς οι περισσότερες υποθέσεις έχουν παραγραφεί», είπε ο Στρεχτ, προτείνοντας την παράταση της παραγραφής για αυτά τα αδικήματα από 23 έτη σε τουλάχιστον 30 έτη.

Οι σεξουαλικές κακοποιήσεις εκ μέρους του κλήρου σημειώθηκαν σε όλη την Πορτογαλία —με ιδιαίτερη συχνότητα στη Λισαβόνα, το Πόρτο και τη Μπράγκα— και επηρέασαν παιδιά διαφορετικών οικονομικών καταβολών. Περίπου το 77% των δραστών ήταν ιερείς και περίπου το 53% των θυμάτων ήταν άνδρες προεφηβικής ηλικίας.

«Η σιωπή προστάτευε τους δράστες: το 77% των θυμάτων δεν υπέβαλαν ποτέ καταγγελία στην Εκκλησία και μόνο για το 4% των θιγόμενων ανηλίκων υπήρξαν έρευνες της αστυνομίας», τόνισε ο Στρεχτ.

Η Επιτροπή δεν δημοσίευσε τα ονόματα των θυμάτων ή των δραστών. Ωστόσο, τα μέλη της θα στείλουν ένα εμπιστευτικό παράρτημα με πληροφορίες για τους ενόχους στην Επισκοπική Διάσκεψη της Πορτογαλίας (CEP) και στην Αστυνομία.

«Είδαμε και ακούσαμε γεγονότα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Είναι ένα δραματικό σύνολο συνθηκών που δεν θα είναι εύκολο να ξεπεραστεί», δήλωσε ο επικεφαλής της Επισκοπικής Διάσκεψης της Πορτογαλίας, επίσκοπος Χοσέ Ορνέλας, ευχαριστώντας την Επιτροπή για την επαλήθευση της κατάστασης των θυμάτων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις Πέμπτη και Παρασκευή λόγω Ολυμπιακής Φλόγας

Βράζουν τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ από οργή για τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα

Πιέσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης στο Λονδίνο για τις απελάσεις στη Ρουάντα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα