ΑΘΗΝΑ
20:44
|
07.05.2024
Την πρόταση έκανε σήμερα ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Λευκορώσος ακτιβιστής Αλέσια Μπελιάτσκι στη διάρκεια απολογίας του σε δίκη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έκκληση για εθνική συμφιλίωση μεταξύ της κυβέρνησης της Λευκορωσίας και της αντιπολίτευσης απηύθυνε σήμερα ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Λευκορώσος ακτιβιστής Αλέσια Μπελιάτσκι στην απολογία του στη διάρκεια δίκης του, που την χαρακτήρισε πολιτικά υποκινούμενη.

Ο 60χρονος Μπελιάτσκι, που αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 12 ετών, δικάζεται στο Μινσκ μαζί με άλλα άτομα για χρηματοδότηση διαδηλώσεων και λαθρεμπόριο. Όλοι τους αρνούνται τις κατηγορίες.

Ο Μπελιάτσκι ήταν μεταξύ των εκατοντάδων που συνελήφθησαν στη διάρκεια της καταστολής αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, που επακολούθησαν την ανακήρυξη του μακροβιότερου ηγέτη της χώρας Αλεξάντερ Λουκασένκο σε νικητή των προεδρικών εκλογών του 2020.

«Πρέπει να ξεκινήσουμε έναν ευρύ δημόσιο διάλογο με στόχο την εθνική συμφιλίωση» δήλωσε ο Μπελιάτσκι στο δικαστήριο στην απολογία του που δημοσιεύθηκε στο Διαδίκτυο από την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Viasna (Βιασνά), την οποία ίδρυσε με άλλους ακτιβιστές το 1996.

«Αρκετά. Πρέπει να σταματήσει αυτός ο εμφύλιος πόλεμος», πρόσθεσε, καλώντας τις αρχές να δώσουν αμνηστία στους πολιτικούς κρατούμενους και να σταματήσουν την καταστολή των αντιφρονούντων.

Ο Μπελιάτσκι βρισκόταν ήδη στη φυλακή και περίμενε την δίκη πολύ πριν τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης τον περασμένο Οκτώβριο μαζί με τη ρωσική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Memorial και την ουκρανική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Center for Civil Liberties.

Στην δίκη που άρχισε τον Ιανουάριο, ο εισαγγελέας ζήτησε την περασμένη εβδομάδα τη μέγιστη ποινή φυλάκισης 12 ετών για τον Μπελιάτσκι και ποινές φυλάκισης 11, 10 και εννέα ετών αντίστοιχα για τους συγκατηγορουμένους του, ένας εκ των οποίων βρίσκεται στο εξωτερικό και δικάζεται ερήμην.

Ο Λουκασένκο έχει αρνηθεί ότι οι εκλογές του 2020 ήταν νοθευμένες και κατηγόρησε τη Δύση ότι χρηματοδοτεί τους διαδηλωτές. Ο ίδιος έχει αποκρούσει τις κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα υποστηρίζουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον 1.500 πολιτικοί κρατούμενοι στη Λευκορωσία και ότι τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί για συμμετοχή σε διαδηλώσεις ή κριτική στις αρχές από το 2020.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στους 90 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Διπλές εκλογές αύριο στη Βόρεια Μακεδονία

Η SBU ισχυρίζεται ότι απέτρεψε σχέδιο δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα