ΑΘΗΝΑ
04:09
|
07.05.2024
Περισσότεροι από 250.000 κάτοικοι της Μαδρίτης διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης την Κυριακή για να υπερασπιστούν το δημόσιο σύστημα υγείας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας της Ισπανίας διαδήλωσαν την Κυριακή στη Μαδρίτη για, όπως υποστηρίζουν, την καταστροφή του δημόσιου συστήματος υγείας από τη συντηρητική περιφερειακή κυβέρνηση.

Περισσότεροι από 250.000 κάτοικοι της πρωτεύουσας της Ισπανίας διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης με πλακάτ που έγραφαν συνθήματα όπως: «Το δικαίωμα στην υγεία είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Υπερασπιστείτε τις υπηρεσίες υγείας».

Η κυβέρνηση της Μαδρίτης έχει γίνει στόχος κριτικής τα τελευταία χρόνια, ειδικά από τότε που ξεκίνησε η πανδημία του κορονοϊού το 2020, για το ανεπαρκές προσωπικό σε νοσοκομεία και κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση διαλύει τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και ευνοεί τους ιδιωτικούς παρόχους υγείας.

«Μας μείωσαν τους μισθούς αντί να τους αυξήσουν. Έχουμε κατακλυστεί από τη δουλειά και δεν έχουμε καμία υποστήριξη. Κινδυνεύουμε να εξαφανιστούμε», δήλωσε σ η Λίλιαν Ράμις, 61 ετών, νοσηλεύτρια στο κέντρο υγείας El Molar στη Μαδρίτη.

Οι ενώσεις εργαζομένων στον τομέα της υγείας ηγήθηκαν της διαδήλωσης, η οποία υποστηρίχθηκε από αριστερά κόμματα, συνδικάτα και απλούς πολίτες που ανησυχούν για την διάλυση του δημοσίου συστήματος υγείας από τη συντηρητική κυβέρνηση της περιοχής της Μαδρίτης.

Οι διαδηλωτές κατέκλυσαν την περιοχή Πλάθα Θιβέλες στο κέντρο της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα και κυματίζοντας σημαίες. Ένας διαδηλωτής φορούσε ένα τεράστιο μοντέλο της Ισαμπέλ Ντιάζ Αγιούσο, της δεξιάς ηγέτιδας της περιφερειακής κυβέρνησης της Μαδρίτης, με μια μύτη που μοιάζει με Πινόκιο.

Οι περιφερειακές κυβερνήσεις στην Ισπανία είναι υπεύθυνες για μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού για την υγεία ως μέρος του αποκεντρωμένου πολιτικού συστήματος της χώρας. Από την πλευρά της, η Αγιούσο αρνείται την κατηγορία ότι η διοίκησή της διαλύει τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας υπέρ του ιδιωτικού τομέα.

«Όλοι πιστεύουμε στη δημόσια υγεία», έγραψε στο Twitter το Σάββατο.

Χιλιάδες εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας διαδήλωσαν επίσης στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, στη βορειοδυτική Ισπανία την Κυριακή, ζητώντας τη διατήρηση του δημόσιου συστήματος υγείας. Η αστυνομία είπε ότι 20.000 βγήκαν στους δρόμους.

Τον Νοέμβριο, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία στη Μαδρίτη για να υποστηρίξουν τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα