ΑΘΗΝΑ
02:05
|
20.04.2024
Ο Σάντος Ρίβας και ο 15χρονος γιος του έπεσαν θύματα της έβδομης δολοφονίας ακτιβιστών στην κοιλάδα του ποταμού Αγκουάν φέτος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την Κυριακή, η Αγροτική Πλατφόρμα της Ονδούρας και ο Συντονισμός Οργανισμών του Αγκουάν (COPA) κατήγγειλαν τη δολοφονία του περιβαλλοντικού ακτιβιστή Σάντος Ρίβας και του 15χρονου γιου του.

Πιστολέρο τους πυροβόλησαν ενώ επέβαιναν σε μοτοσυκλέτα. Αυτή ήταν η έβδομη δολοφονία περιβαλλοντικών ακτιβιστών στην περιοχή Μπάχο Αγκουάν, στην κοιλάδα του ποταμού Αγκουάν της Ονδούρας, για το 2023.

Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησαν από τον Εισαγγελέα Εγκλημάτων κατά της Ζωής να διερευνήσει τι συνέβη για να βρει τους υπεύθυνους για τη δολοφονία.

Πριν δολοφονηθεί, ο Σάντος Ρίβας, ο οποίος ήταν ο ιδρυτής της αγροτικής εταιρείας Γκρεγκόριο Τσάβες, κατήγγειλε δημόσια ότι η ένοπλη ομάδα με το ψευδώνυμο Πιτούρο τον είχε απειλήσει και παρενοχλήσει επανειλημμένα.

Οι αρχές της περιοχής γνωρίζουν ότι αυτή η παραστρατιωτική ομάδα δρα εντός της φάρμας Πάσο Αγκουάν εδώ και αρκετά χρόνια, υπενθύμισε η COPA.

Το tweet αναφέρει: «Έχω κάνει ρεπορτάζ για τη σύγκρουση αγροτών και ορυχείων στο Μπάχο Αγκουάν για αρκετά χρόνια. Συνάντησα τον Σάντος όταν με δέχτηκε πολλές φορές στο αγρόκτημα Παναμά. Σήμερα οι ειδήσεις λένε ότι δολοφονήθηκε μαζί με τον γιο του».

Τον Ιούνιο του 2019, η αγροτική κοινότητα του Παναμά και η Αγροτική Πλατφόρμα υπέβαλαν καταγγελία εναντίον αυτής της ένοπλης ομάδας ενώπιον του τότε Γενικού Εισαγγελέα της Ονδούρας, Όσκαρ Τσιντσιλά.

Αυτή η παραστρατιωτική ομάδα επιδιώκει να σπείρει τον τρόμο στα μέλη της αγροτικής εταιρείας Γκρεγκόριο Τσάβες, η οποία ανέκτησε γη που είχε σφετεριστεί από μια ισχυρή ομάδα ιδιοκτητών καλλιεργειών φοίνικα.

Αν και ο δολοφονημένος Σάντος Ρίβας είχε ενταχθεί στον «Μηχανισμό Προστασίας» από το 2019, αποδείχθηκε ότι το κράτος της Ονδούρας «δεν είναι σε θέση να προστατεύσει τους υπερασπιστές της γης και του νερού στο Αγκουάν», ανέφερε η COPA.

Η δολοφονία του ηγέτη των αγροτών και του γιου του καταδικάστηκε από το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OACNUDH), το οποίο προέτρεψε τις αρχές της Ονδούρας να λάβουν επείγοντα μέτρα για να αποτρέψουν περισσότερες δολοφονίες στην περιοχή.

(Πηγή: teleSUR)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα