ΑΘΗΝΑ
04:27
|
03.05.2024
Ποιος μπορεί να ξεχάσει την ξεδιάντροπη παράδοση του Κούρδου ηγέτη στους πράκτορες της ΜΙΤ με εντολή Θεόδωρου Πάγκαλου;
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας για την προ 24 ετών σύλληψη του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν ξεκίνησε σήμερα το πρωί από το Λαύριο στην Αθήνα με σκοπό η κινητοποίηση του πλήθους να φθάσει στα Προπύλαια το μεσημέρι της Τετάρτης, 15/2 στις 15.00 από όπου θα ακολουθήσει πορεία προς την πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα.

Όπως είναι γνωστό πριν 24 χρόνια, στις 15 Φλεβάρη 1999, η κυβέρνηση του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη παρέδωσε στους διώκτες του, τον ηγέτη των Κούρδων, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, από την Ελληνική Πρεσβεία στο Ναϊρόμπι της Κένυας, όπου αφού τον έστειλε «για την ασφάλειά του», στη συνέχεια αρνήθηκε να του παραχωρήσει πολιτικό άσυλο.

image

Ο Ημεροδρόμος εκείνης  της εποχής είχε αποκαλύψει τη μυστική έκθεση του πρώην πρέσβη της Ελλάδας στην Κένυα, Γιώργου Κωστούλα περιγράφοντας αναλυτικά όλο το άθλιο παρασκήνιο της υπόθεσης παράδοσης του.

Εκεί ο τότε υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος εμφανίζεται να λέει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

«Να του πεις ότι είναι ηλίθιος. Διέπραξε αθλιότητα. Αυτό που έκανε δεν είναι τίποτα. Δεν ισχύει. Να του πεις να τσακιστεί να φύγει γρήγορα και να πάει όπου θέλει. Εμείς δεν του τάξαμε τίποτα. Πέτα τον έξω, ρε Σάββα (σ.σ. Καλεντερίδη), να τελειώνομε. Σε παρακαλώ, παιδί μου»

Και λίγο νωρίτερα, σε ερώτηση του πρέσβη «και να πάει πού;», ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Πάγκαλου, ο Βασίλης Παπαϊωάννου, απαντά:

«Ο Μεγάλος τραγουδιστής έχει εκνευριστεί. Κάναμε μια εξυπηρέτηση. Μην μας τη βγάζουν από τη μύτη. Να πάει σαφάρι. Να πάει όπου θέλει. Μακριά από εθνικά χρώματα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου

Νεκρός στην Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο 43χρονος αγνοούμενος από την Ημαθία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα