ΑΘΗΝΑ
13:02
|
18.07.2024
Ο αστεροειδής Sar2667 έπεσε πάνω από την πόλη Ρουέν της βόρειας Γαλλίας και παραμένει ασαφές, ακόμα, αν τμήματά του έφτασαν στην επιφάνεια της Γης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διαστημικός βράχος με διάμετρο γύρω στο ένα μέτρο έγινε ορατός σαν γιγάντιο πεφταστέρι καθώς εισήλθε στην ατμόσφαιρα πάνω από τη Μάγχη τα ξημερώματα της Δευτέρας, ένα φαινόμενο που έγινε ορατό όχι μόνο στη Βρετανία και τη Γαλλία αλλά και στο Βέλγιο και την Ολλανδία.

Ο αστεροειδής Sar2667 ήταν μάλιστα μόλις το έβδομο διαστημικό αντικείμενο που γίνεται αντιληπτό πριν από την πτώση του, ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA.

Όπως είχε προβλέψει η υπηρεσία, ο μικρός αστεροειδής έπεσε πάνω από την πόλη Ρουέν της βόρειας Γαλλίας στις 04.00 τοπική ώρα, 0.500 ώρα Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετεώρων, μη κερδοσκοπικό φορέα με έδρα το Βέλγιο, το αντικείμενο πρέπει να εισήλθε στην ατμόσφαιρα περίπου 4 χλμ βόρεια των γαλλικών ακτών.

Παραμένει ασαφές αν τμήματα του μετεώρου έφτασαν μέχρι την επιφάνεια της Γης (οπότε θα ονομάζονταν μετεωρίτες). Σε βίντεο που αναρτήθηκαν στο Τwitter, ο βράχος διακρίνεται να διαλύεται σε μια έκρηξη που ήταν για μια στιγμή πιο φωτεινή από τη Σελήνη.

Ο Sar2667 ανακαλύφθηκε μόλις επτά ώρες πριν από την πρόσκρουση από τον Ούγγρο αστρονόμο Κρίστιαν Σαρνέτσκι του αστεροσκοπείου Κόνκολι στα όρη Μάτρα της Ουγγαρίας.Από τους 1,1 εκατομμύρια γνωστούς αστεροειδείς του Ηλιακού Συστήματος, οι περισσότεροι κινούνται στη λεγόμενη Ζώνη των Αστεροειδών, ανάμεσα στις τροχιές του Άρη και του Δία.

Περίπου 360.000 κινούνται σε τροχιές που διασταυρώνονται με την τροχιά της Γης και θεωρούνται δυνητικές απειλές. Σύμφωνα με την ESA, αδέσποτοι διαστημικοί βράχοι με διάμετρο γύρω στο ένα μέτρο εισέρχονται στην ατμόσφαιρα περίπου κάθε δύο εβδομάδες, οι περισσότεροι όμως δεν γίνονται αντιληπτοί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Massive Attack: Αλληλεγγύη στους Παλαιστίνιους γέμισε η Πλατεία Νερού

13 χρόνια για κατάχρηση ανηλίκου η ποινή του προπονητή ιστιοπλοΐας

Κένυα: Απαγόρευση αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Ναϊρόμπι

«Ο Μίκυ θα ήθελε δίκαιους μισθούς»-Εργαζόμενοι της Disneyland απειλούν με απεργία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα