ΑΘΗΝΑ
08:42
|
20.04.2024
Οι New York Times κατέθεσαν μήνυση κατά της Κομισιόν για τη μη κοινοποίηση των SMS που αντάλλαξε η πρόεδρός της με τον CEO της Pfizer.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το POLITICO, οι New York Times οδηγούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα δικαστήρια για την αποτυχία του εκτελεστικού οργάνου να δημοσιοποιήσει τα SMS που ανταλλάχθηκαν μεταξύ της προέδρου του, Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν, και του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά

Τα επίμαχα SMS, τα οποία έχει υποστηριχθεί ότι έχουν διαγραφεί ως ήσσονος σημασίας, ανταλλάχθηκαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, που κατέληξαν στην αγορά 1,8 δισεκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της Pfizer από την Ε.Ε.

Η εφημερίδα θα αντιμετωπίσει τους δικηγόρους της Ε.Ε. στο ανώτατο δικαστήριό της, υποστηρίζοντας ότι η Κομισιόν φέρει τη νομική υποχρέωση να δημοσιοποιήσει τα μηνύματα.

Η μήνυση κατατέθηκε στις 25 Ιανουαρίου και δημοσιεύτηκε στο δημόσιο μητρώο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τη Δευτέρα. Δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα επιβεβαίωσαν τις λεπτομέρειες της υπόθεσης στο POLITICO.

Οι New York Times αρνήθηκαν να σχολιάσουν την υπόθεση. Η εφημερίδα αρκέστηκε στο να δηλώσει: «Οι Times καταγράφουν πολλά αιτήματα που σχετίζονται με την ελευθερία της πληροφόρησης και  διατηρούν ενεργό τον  φάκελο. Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε αυτήν τη στιγμή το θέμα αυτής της αγωγής».

Η μήνυση έρχεται μετά από την έρευνα του Ιανουαρίου 2022 από την Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια Έμιλι Ο’Ράιλι, η οποία εντόπισε προβληματική διοίκηση στις προσπάθειες της Επιτροπής να ανακτήσει τα γραπτά μηνύματα, μετά από αίτημα δημοσιοποίησής τους, που κατατέθηκε από τον δημοσιογράφο του netzpolitik.org Αλεξάντερ Φάντα.

Η έρευνα της Διαμεσολαβήτριας διαπίστωσε ότι η Επιτροπή δεν ζήτησε ρητά από το προσωπικό γραφείο της Προέδρου της να αναζητήσει τα SMS.

«Ο χειρισμός αυτού του αιτήματος πρόσβασης σε έγγραφα αφήνει τη λυπηρή εντύπωση ενός θεσμικού οργάνου της Ε.Ε. που δεν είναι προσβάσιμο για θέματα σημαντικού δημόσιου ενδιαφέροντος», ανέφερε τότε η Ο’Ράιλι.

Στη συνέχεια, η Επίτροπος για τις Αξίες και τη Διαφάνεια της Ε.Ε., Βιέρα Γιούροβα, ισχυρίστηκε ότι τα μηνύματα κειμένου μπορεί να έχουν διαγραφεί, λόγω της «μικρής διάρκειας, εφήμερης φύσης τους».

Η γερμανική εφημερίδα Bild έχει προηγουμένως καταθέσει μια σειρά αγωγών κατά της Επιτροπής ζητώντας την αποκάλυψη εγγράφων που σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις για την αγορά των εμβολίων για τον COVID-19 που κατασκευάστηκαν από τις Pfizer/BioNTech και AstraZeneca.

Ενώ αρκετές από τις αγωγές της απορρίφθηκαν από τα δικαστήρια, η Bild — η οποία όπως και το POLITICO ανήκει στον εκδότη Axel Springer — έλαβε ορισμένα έγγραφα σχετικά με τις συνομιλίες, συμπεριλαμβανομένης της αλληλογραφίας μέσω email που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2020.

Atlantic Council – La Ursula von der Leyen consegna il premio miglior  leadership a Albert Bourla CEO di Pfzier – InfoTecTutorial

Ωστόσο, μετά την αγωγή της Bild δεν ήρθαν στο φως περισσότερες πληροφορίες για τις προπαρασκευαστικές επαφές της φον ντερ Λάιεν με τον Μπουρλά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του POLITICO για σχολιασμό.

Επιπλέον, παρά τις προσδοκίες ότι θα σχολίαζε το θέμα σήμερα το απόγευμα στο περιθώριο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η Κομισιόν πραγματοποίησε μόνο μια σύντομη συνέντευξη Τύπου σχετικά με την «ενίσχυση των προτύπων εκπομπών CO2 για νέα βαρέα οχήματα» μέσω του Πρώτου Αντιπρόεδρου της, Φρανς Τίμερμανς.

(Πηγές: POLITICO, EURACTIV)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μπιενάλε: Το Περίπτερο του Ισραήλ κλείνει για τους ομήρους αλλά όχι για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Θεραπεύτηκε από τη Μεσογειακή Αναιμία 39χρονος εκπαιδευτικός στο Παπανικολάου

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα