ΑΘΗΝΑ
08:29
|
26.04.2024
Η κυβέρνηση της Κολομβίας και η ανταρτική ομάδα του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN) ξεκίνησαν εκ νέου τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Πόλη του Μεξικού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση της Κολομβίας και η ανταρτική ομάδα του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN) ξεκίνησαν εκ νέου τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Πόλη του Μεξικού τη Δευτέρα μετά από μια προσωρινή διακοπή που προκλήθηκε από μια παρεξήγηση σχετικά με μια επίμαχη κατάπαυση του πυρός.

Το Μεξικό είναι ένα από τα έθνη εγγυητές για τις συνομιλίες, μαζί με τη Νορβηγία, τη Βενεζουέλα, την Κούβα, τη Βραζιλία και τη Χιλή. Ο πρώτος γύρος συζητήσεων για τον τερματισμό της συμμετοχής των ανταρτών σε σχεδόν έξι δεκαετίες πολέμου πραγματοποιήθηκε στο Καράκας τον περασμένο Νοέμβριο.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο Πρόεδρος Γκουστάβο Πέτρο είχε ανακοινώσει ότι είχε συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός με τον ELN και άλλες ομάδες ανταρτών. Όμως λίγες μέρες αργότερα ο ELN είπε ότι ήταν απλώς μια πρόταση που δεν είχε συμφωνηθεί. Η κυβέρνηση κατηγόρησε τη σύγχυση σε παρανόηση της θέσης του ELN.

Το ELN είναι η παλαιότερη εναπομείνασα ομάδα ανταρτών της Κολομβίας, που ιδρύθηκε από ριζοσπάστες Καθολικούς ιερείς το 1964, και οι συνομιλίες αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο των προσπαθειών του αριστερού Πέτρο- ο ίδιος πρώην μέλος μιας άλλης ανταρτικής ομάδας – να φέρει «απόλυτη ειρήνη» στην Κολομβία.

Ο Πέτρο, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα λίγο περισσότερο από έξι μήνες πριν, έχει δεσμευτεί να διαπραγματευτεί ειρήνη ή να κάνει συμφωνίες με τους εναπομείναντες αντάρτες και τις εγκληματικές συμμορίες, καθώς και να εφαρμόσει πλήρως μια προηγούμενη συμφωνία με τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) που υπογράφηκε το 2016.

Οι διαπραγματεύσεις με τον ELN υπό προηγούμενες διοικήσεις υποχώρησαν στη διάχυτη αλυσίδα διοίκησης και διαφωνίας της ομάδας στις τάξεις της, αν και ο Πάμπλο Μπελτράν, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ELN και ο ανώτατος διοικητής Αντόνιο Γκαρσία έχουν πει ότι μαχητές συμμετέχουν σε αυτές τις συνομιλίες.

Τη Δευτέρα, οι ηγέτες των διαπραγματεύσεων και από τις δύο πλευρές δήλωσαν ότι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν σε διμερή κατάπαυση του πυρός και θα γίνουν συμφωνίες για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στις περιοχές της Κολομβίας που έχουν πληγεί περισσότερο από τη σύγκρουση.

«Οι συμφωνίες πρέπει να εκπληρωθούν… πρέπει να παράγουμε αποτελέσματα», δήλωσε ο Οτί Πατίνιο, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της κυβέρνησης της Κολομβίας.

Ο Μπελτράν έδωσε μια επισκόπηση των βασικών παραπόνων της ομάδας, συμπεριλαμβανομένου του μακροχρόνιου πολέμου κατά των ναρκωτικών, του πολέμου κατά της τρομοκρατίας και της κοινωνικής ανισότητας.

«Η οικονομία και το κράτος πρέπει να τεθούν στην υπηρεσία της κοινωνίας», είπε. «Αυτή είναι η κύρια αλλαγή για την οποία αγωνιζόμαστε ώστε να υπάρξει ειρήνη με τη δικαιοσύνη».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα Ιωνία: Νεκρός ο άνδρας που έπεσε στις γραμμές του ΗΣΑΠ

Τροχαίο με έναν νεκρό στην Ελευσίνα

Με τον Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης, στα νησιά ο Κασσελάκης

Η Ελλάδα αποχαιρετά την Ολυμπιακή Φλόγα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα