ΑΘΗΝΑ
18:47
|
05.05.2024
Ο πρόεδρος της χώρας δεν έχει τοποθετηθεί ενάντια στο νομοσχέδιο, παρότι προεκλογικά υποστήριζε την —υπό όρους— νομιμοποίηση των αμβλώσεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Γερουσία της Δομινικανής Δημοκρατίας ενέκρινε χθες νομοσχέδιο για τη θέσπιση νέου ποινικού κώδικα, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στα σχετικά με το δικαίωμα στην άμβλωση αιτήματα των ομάδων υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια, οι φεμινίστριες στη Δομινικανή Δημοκρατία απαιτούν την νομιμοποίηση των αμβλώσεων σε περιπτώσει όπου είτε η εγκυμοσύνη οφείλεται σε βιασμό ή αιμομιξία, είτε το έμβρυο φέρει απειλητικές για τη ζωή δυσπλασίες ή η ζωή της γυναίκας τίθεται σε κίνδυνο.

Αυτές οι ελάχιστες εξαιρέσεις θα εκσυγχρόνιζαν μερικώς τον ισχύοντα ποινικό κώδικα, ο οποίος χρονολογείται από το 1884.

Διαδήλωση ενάντια στην πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων στους δρόμους του Αγίου Δομίνικου, Δομινικανή Δημοκρατία, 16 Απριλίου 2021.

«Το νομοσχέδιο είναι μια τεράστια απογοήτευση. Λέει στην κοινωνία ότι τα δικαιώματα του μισού πληθυσμού μπορούν να αναβληθούν», είπε η ακτιβίστρια Σέρτζια Γκαλβάν, τονίζοντας ότι η κοινωνία της Δομινικανής Δημοκρατίας γίνεται πιο συντηρητική.

Για να τεθεί σε ισχύ, το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από την Κάτω Βουλή και τον Πρόεδρο της χώρας, Λουίς Αμπιναδέρ.

«Η θέσπιση του νομοσχεδίου θα του κοστίσει ακριβά», δήλωσε η Γκάλβαν, υπενθυμίζοντας ότι ο Αμπιναδέρ δεν έχει κάνει δηλώσεις από τότε που άρχισε να συζητείται το νομοσχέδιο, παρά το γεγονός ότι είχε υποστηρίξει τους τρεις λόγους για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων στην προεκλογική του εκστρατεία.

Η Δομινικανή Δημοκρατία έχει το υψηλότερο ποσοστό εφηβικής εγκυμοσύνης στη Λατινική Αμερική και έναν από τους υψηλότερους αριθμούς θανάτων εγκύων στον κόσμο.

Σύμφωνα με το Βαρόμετρο της Αμερικής του 2019, το 61% των Δομινικανών συμφωνούν να αποποινικοποιηθεί η άμβλωση σε περιπτώσεις όπου κινδυνεύει η υγεία των γυναικών ή το έμβρυο φέρει απειλητικές για τη ζωή δυσπλασίες.

Οι μεταρρυθμίσεις στον Ποινικό Κώδικα που δεν αναγνωρίζουν τα δικαιώματα των γυναικών «θα προχωρήσουν επειδή η πίεση από την Εκκλησία είναι ισχυρή στη χώρα μας», δήλωσε η βουλεύτρια του Φιλελεύθερου Μεταρρυθμιστικού Κόμματος (PLR) Αϊντέ Λόπεζ.

«Το νέο νομοσχέδιο δεν ποινικοποιεί ούτε τις εκδηλώσεις ενδοοικογενειακής βίας. Αυτή η [νομοθετική] πρωτοβουλία είναι σίγουρα μια οπισθοδρόμηση», τόνισε η Λόπεζ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα