ΑΘΗΝΑ
21:41
|
04.05.2024
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι διικάζεται, μεταξύ άλλων, για το εάν δωροδόκησε ψευδομάρτυρες σε μια υπόθεση μαστροπείας ανηλίκων στην οποία εμπλέκεται.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα ιταλικό δικαστήριο θα εκδώσει την Τετάρτη την ετυμηγορία του για το εάν ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι πλήρωσε μάρτυρες για να πουν ψέματα σε υπόθεση μαστροπείας ανηλίκων, η οποία έχει ρίξει μεγάλη σκιά στην πολιτική του καριέρα.

Οι εισαγγελείς ζήτησαν ποινή φυλάκισης έξι ετών για τον Μπερλουσκόνι, κατηγορώντας τον ότι δωροδόκησε 24 καλεσμένους στα πάρτι του για να δώσουν ψευδείς μαρτυρίες σε προηγούμενη δίκη, όπου κατηγορήθηκε ότι πλήρωσε για ερωτική συνεύρεση με μια 17χρονη εξωτική χορεύτρια.

Ο Μπερλουσκόνι, του οποίου το κόμμα Forza Italia είναι βασικό συστατικό του συντηρητικού συνασπισμού της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς και λέει ότι είναι θύμα μιας πολυετούς συνωμοσίας δικαστών για να τον διώξουν από την πολιτική.

Το σκάνδαλο με τα λεγόμενα πάρτι «Μπούνγκα Μπούνγκα» συνέβαλε στην πτώση του Μπερλουσκόνι ως πρωθυπουργού το 2011, σηματοδοτώντας το τέλος της τέταρτης κυβέρνησής του.

Τελικά αθωώθηκε στην αρχική υπόθεση, με απόφαση εφετείου ότι ενώ είχε πληρώσει μια έφηβη κοπέλα για σεξ, δεν υπήρχε καμία απόδειξη ότι ήξερε ότι ήταν ανήλικη. Τον έβαλαν ξανά στο εδώλιο αφού κατηγορήθηκε για δωροδοκία μαρτύρων.

Η υπόθεση μοιράστηκε μεταξύ τριών πόλεων λόγω του τόπου που ζούσαν οι διάφοροι μάρτυρες. Τα δικαστήρια της Σιένα και της Ρώμης έχουν ήδη αθωώσει τον Μπερλουσκόνι, αν και οι εισαγγελείς στη Σιένα ασκούν έφεση. Η υπόθεση του Μιλάνου είναι η μεγαλύτερη και η πιο δημοφιλής υπόθεση.

Οι εισαγγελείς στην οικονομική πρωτεύουσα της Ιταλίας τον περασμένο Μάιο ζήτησαν φυλάκιση για τον πρώην πρωθυπουργό καθώς και κατάσχεση τεσσάρων σπιτιών και εκατομμυρίων ευρώ.

Ζήτησαν επίσης ποινές από ένα έως έξι χρόνια για άλλους 27 κατηγορούμενους, συμπεριλαμβανομένης της εξωτικής χορεύτριας, Καρίμα Ελ Μαρούγκ, πιο γνωστή με το καλλιτεχνικό της όνομα, Ruby the Heartstealer.

Ο Μπερλουσκόνι, 86 ετών, έχει αναγνωρίσει ότι έδωσε χρήματα σε διάφορους από τους καλεσμένους του, αλλά είπε ότι προσφέρθηκαν αυθόρμητα ως αποζημίωση για τη ζημιά στη φήμη που είχαν υποστεί από τη συσχέτιση με τα περίφημα πάρτι «Μπούνγκα Μπούνγκα».

Η δίκη του Μιλάνου έχει διακοπεί επανειλημμένα λόγω των συχνών προβλημάτων υγείας του μεγιστάνα και ακόμη κι αν καταδικαστεί, υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να πάει στη φυλακή λόγω της μακράς διαδικασίας έφεσης και της προχωρημένης ηλικίας του.

Η καριέρα του Μπερλουσκόνι βρέθηκε σε καθοδική πορεία έπειτα από τις νομικές μάχες, ενώ αποκλείστηκε προσωρινά από το πολιτικό αξίωμα μετά από καταδίκη για φορολογική απάτη το 2013. Αυτή η απαγόρευση έχει λήξει εδώ και πολύ καιρό και επέστρεψε στη Γερουσία στις εθνικές εκλογές του 2022.

Εάν καταδικαστεί την Τετάρτη, σίγουρα θα ασκήσει έφεση και θα μπορούσε να παραμείνει στο κοινοβούλιο μέχρι να εκδοθεί οριστική ετυμηγορία, ελαχιστοποιώντας τυχόν επιπτώσεις για την κυβέρνηση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα