ΑΘΗΝΑ
18:44
|
03.05.2024
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Associated Press, η δημοφιλία ορισμένων πρακτικών έχει υποχωρήσει σε σχέση με την περασμένη άνοιξη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την 24η Φεβρουαρίου του 2022, το μεγαλύτερο μέρος της αμερικανικής κοινής γνώμης εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να συνεχίσουν να διαδραματίζουν τουλάχιστον κάποιο ρόλο στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η υποστήριξη προς την προμήθεια όπλων ή κεφαλαίων στην Ουκρανία, την αποδοχή Ουκρανών προσφύγων ή την επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας έχει μειωθεί από την περασμένη άνοιξη.

Και οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι είναι όλο και πιο πιθανό να δίνουν προτεραιότητα στον περιορισμό της ζημίας στην οικονομία των ΗΠΑ έναντι των αποτελεσματικών κυρώσεων.

Τα παραπάνω αναφέρονται από το Associated Press, το βασικό πρακτορείο ειδήσεων των ΗΠΑ, ως τα συμπεράσματα μιας δημοσκόπησης που διεξήγαγε την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Συνολικά, η υποστήριξη για κάποιο επίπεδο εμπλοκής των ΗΠΑ στον πόλεμο παραμένει υψηλή. Το μεγαλύτερο μέρος του κοινού πιστεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό (26%) ή μικρότερο (49%) ρόλο στη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Το 24% πιστεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα έπρεπε να έχουν κανένα ρόλο.

Η ισχυρή δικομματική υποστήριξη συνεχίζει, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, να υπάρχει, αν και οι Δημοκρατικοί είναι πιο πιθανό να υποστηρίξουν την εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο από τους Ρεπουμπλικάνους.

Το 84% των Δημοκρατικών υποστηρίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες οφείλουν να διαδραματίζουν έναν έστω και δευτερεύοντα ρόλο. Αυτή την πεποίθηση την έχει το 70% των Ρεπουμπλικανών.

Τον Μάιο του 2022, το 91% των Δημοκρατικών δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να διαδραματίζουν τουλάχιστον δευτερεύοντα ρόλο, μαζί με το 74% των Ρεπουμπλικανών.

Η υποστήριξη για πολλές συγκεκριμένες παρεμβάσεις μειώθηκε από τον περασμένο Μάιο.

Οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί τάσσονται υπέρ της επιβολής οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία. Ωστόσο, ενώ η πλειοψηφία των Δημοκρατικών υποστηρίζει την αποδοχή Ουκρανών προσφύγων, τον εφοδιασμό της Ουκρανίας με όπλα και τη διανομή κεφαλαίων απευθείας στη χώρα, υπάρχει λιγότερη υποστήριξη μεταξύ των Ρεπουμπλικανών.

Το κοινό εκφράζει ορισμένα όρια όσον αφορά την υποστήριξή του για οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Το 59% λέει ότι ο περιορισμός της ζημίας στην οικονομία των ΗΠΑ είναι πιο σημαντικός από την αποτελεσματική επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία.

Σχεδόν πριν από ένα χρόνο, τον Μάρτιο του 2022, λίγο περισσότερο από το μισό κοινό (55%) δήλωσε ότι ήταν μεγαλύτερη προτεραιότητα να επιβληθούν αποτελεσματικές κυρώσεις στη Ρωσία, ακόμα και με κίνδυνο για την υγεία της οικονομίας των ΗΠΑ.

Η υποστήριξη για την ιεράρχηση αποτελεσματικών κυρώσεων έναντι της οικονομίας των ΗΠΑ μειώθηκε τόσο μεταξύ των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικανών. Οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι θεωρούν ότι η οικονομία των ΗΠΑ αποτελεί προτεραιότητα, ενώ οι Δημοκρατικοί είναι σχεδόν ομοιόμορφα διχασμένοι. Τον περασμένο Μάρτιο, οι περισσότεροι Δημοκρατικοί υποστήριξαν τις κυρώσεις παρά τον κίνδυνο για την οικονομία και οι Ρεπουμπλικάνοι ήταν πιο διχασμένοι.

Το 42% του κοινού εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος Μπάιντεν χειρίζεται τη σχέση της χώρας με τη Ρωσία και το 54% τον αποδοκιμάζει. Μεταξύ των Δημοκρατικών, το 69% εγκρίνει, ενώ το 80% των Ρεπουμπλικανών αποδοκιμάζει.

Συνολικά, μόνο το 19% του κοινού έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στην ικανότητα του προέδρου να χειριστεί την κατάσταση στην Ουκρανία, ενώ το 37% έχει κάποια εμπιστοσύνη και το 43% σχεδόν καθόλου. Οι Δημοκρατικοί εκφράζουν περισσότερη εμπιστοσύνη στον χειρισμό του πολέμου στην Ουκρανία από τον Μπάιντεν από τους Ρεπουμπλικάνους.

Όπως διευκρινίζει το AP, η δημοσκόπηση σε εθνικό επίπεδο διεξήχθη από τις 26 ως τις 30 Ιανουαρίου 2023 χρησιμοποιώντας το AmeriSpeak® Panel, το πάνελ που βασίζεται σε πιθανότητες του NORC στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Διεξήχθησαν διαδικτυακές και τηλεφωνικές συνεντεύξεις με σταθερά και κινητά τηλέφωνα με 1.068 ενήλικες. Το περιθώριο δειγματοληπτικού σφάλματος προσδιορίζεται στις +/- 4,2 ποσοστιαίες μονάδες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Χιόνισε» στην Ξάνθη: Το χαλάζι την έντυσε στα λευκά

23χρονος Ισραηλινός ήταν νεκρός από τον Οκτώβρη και όχι όμηρος της Χαμάς…

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κένυα: Καταφθάνει κυκλώνας

Boeing mafia;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα