ΑΘΗΝΑ
01:50
|
18.05.2024
Παρά το εμπάργκο ΗΠΑ και ΕΕ, δεκάδες χώρες ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις της Συρίας για βοήθεια. Ανάμεσά τους και ο στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, Ιαπωνία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στη Δαμασκό μετέβη σήμερα για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στη Συρία ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Άϊμαν Σαφάντι αναδεικνύοντας τις δυνατότητες αναθέρμανσης των σχέσεων της συριακής κυβέρνησης του Προέδρου Μπασάρ Άσαντ μετά τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου και την αξιοποίηση δυνατότητων που προσφέρει, μέσα στο χάος και την καταστροφή,  η λεγόμενη «διπλωματία των σεισμών».

Ο Σαφάντι συναντήθηκε πρώτα με τον Σύρο ομόλογό του, Φαϊσάλ Μικντάντ ο οποίος του εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της συριακής κυβέρνησης για την αποστολή βοήθειας στους σεισμόπληκτους αλλά και για τα μηνύματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης που μετέφερε ο Ιορδανός διπλωμάτης εκ μέρους του βασιλιά της χώρας του, Αμπντάλα Β’.

«Συνεργαζόμαστε εδώ και πολύ καιρό και πραγματικά εκτιμούμε πολύ την επίσκεψη του Σαφάντι καθώς η Συρία υπέφερε πολλά τις τελευταίες μέρες μετά την καταστροφή του σεισμού» τόνισε ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών.

Σε συνάντηση που είχε ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της ιορδανικής κυβέρνησης με τον Πρόεδρο της Συρίας συζητήθηκαν οι δραματικές επιπτώσεις του σεισμού στην ήδη καταπονημένη από τον 12ετή πόλεμο χώρα.

«Η Ιορδανία θα συνεχίσει να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στη Συρία ώστε να ξεπεράσει την κατάσταση» διαβεβαίωσε ο Άϊμαν Σαφάντι τον Σύρο Πρόεδρο. Σε μία έμμεση πλην σαφή αναφορά του στις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Δαμασκού που συνεχίζονται εδώ και πολλά χρόνια, ακόμη και μετά τον καταστροφικό σεισμό, ο Σαφάντι ανέφερε πως οι χώρες του κόσμου θα πρέπει να αντιμετωπίσουν «αυτή την καταστροφή σύμφωνα με τις αρχές του ανθρωπισμού ώστε η απαιτούμενη βοήθεια και τα υλικά ανακούφισης να φθάσουν σε όλες τις περιοχές της χώρας που επηρεάστηκαν από τον σεισμό χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις και χωρίς πολιτικοποίηση της ανθρωπιστικής κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι Σύριοι».

Ο Πρόεδρος Άσαντ αφού ευχαρίστησε τον Ιορδανό αξιωματούχο για την προσφορά βοήθειας και την αλληλεγγύη του λαού της Ιορδανίας, τόνισε πως ο συριακός λαός εκτιμά και χαιρετίζει την θετική αντίδραση της αδελφικής χώρας.

Εξέφρασε δε την επιθυμία για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, προσθέτοντας σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA  πως «οι δύο λαοί ζουν αντιμετωπίζοντας παρόμοιες προκλήσεις και καταστάσεις σε πολλά επίπεδα, και ταυτοχρόνως, αυτό δίνει ευκαιρίες για κοινή δράση σε πολλούς τομείς που ωφελούν και τους δύο αδελφικούς λαούς».

Αεροπλάνα με ξένη βοήθεια καταφθάνουν στη Συρία

Δεκάδες είναι πλέον τα μεταγωγικά αεροσκάφη που έχουν προσγειωθεί μέσα στο τελευταίο 10ήμερο στα διεθνή αεροδρόμια της Δαμασκού, της Λατάκειας και του Χαλεπίου στο πλαίσιο διαδοχικών ξένων αποστολών βοήθειας σε εκατομμύρια Σύρους σεισμόπληκτους.

Δεν πρόκειται μόνο για αεροσκάφη που μεταφέρουν βοήθεια κάθε λογής από αραβικές χώρες.

Μετά την άφιξη αεροπλάνων από την Κίνα με ανθρωπιστική βοήθεια, σήμερα ακολούθησε ιαπωνικό μεταγωγικό αεροσκάφος που προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού μεταφέροντας 18 τόνους βοήθειας σε ιατρικά υλικά και φάρμακα προς τους σεισμόπληκτους.


Ο Ιάπωνας διπλωματικός επιτετραμμένος στη Συρία, Χιροφούμι Μιγιάκι σε γραπτή δήλωσή του τόνισε πως πρόκειται για το πρώτο μέρος ιαπωνικής βοήθειας στους σεισμόπληκτους της Συρίας στο πλαίσιο ανταπόκρισης σε πρόσφατη έκκληση του ΟΗΕ.

Βοήθεια στους σεισμόπληκτους της Συρίας μετέφερε και ρουμάνικο αεροσκάφος που προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού ώστε από εκεί να προωθεί οδικώς η βοήθεια προς τις συριακές αρχές.

Βίντεο – ντοκουμέντο του SANA από το σεισμόπληκτο Χαλέπι

Συγκλονιστικά πλάνα από το σεισμόπληκτο Χαλέπι μετέδωσε σήμερα το συριακό πρακτορείο ειδήσεων, SANA, με βίντεο που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του.

Εκεί καταγράφονται ολόκληρες συνοικίες που έχουν ισοπεδωθεί από τον καταστροφικό σεισμό και αποκαλύπτεται μέρος του μεγέθους της νέας τραγωδίας που διαδραματίζεται στα αποκαϊδια του πολυετούς πολέμου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε Ιταλός δημοσιογράφος από το Σύνδρομο των Βαλκανίων

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

Κατεδάφισαν στο Κίεβο ναό της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας

Στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ η ορφανή αρκουδίτσα Μάρθα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα