ΑΘΗΝΑ
01:24
|
01.05.2024
Με 24ωρη απεργία σήμερα και συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα απαντούν στα σχέδια του υπουργείου Παιδείας.
Φωτ.: kosmodromio.gr
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με 24ωρη απεργία, σήμερα Τετάρτη, και συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα απαντούν οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την «ατομική αξιολόγηση».

ΔΟΕ και ΟΛΜΕ πραγματοποιούν συγκέντρωση στα Προπύλαια και θα ακολουθήσει πορεία. Κλειστή είναι αυτή την ώρα η Σταδίου, ενώ στον ίδιο χώρο πραγματοποιείται και συγκέντρωση των καλλιτεχνών, που διαμαρτύρονται για το προεδρικό διάταγμα που απαξιώνει τις σπουδές τους, ενόψει της σημερινής τους συνάντησης με τον πρωθυπουργό.

Απαιτώντας κάλυψη των πραγματικών αναγκών των σχολείων και ουσιαστική στήριξη των εκπαιδευτικών στο έργο τους, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ έχουν κάνει σαφές σε όλους τους τόνους πως ο κλάδος δεν διαπραγματεύεται την αξιοπρέπεια και τον παιδαγωγικό του ρόλο και υπογραμμίζουν ότι η αξιολόγηση την οποία το υπουργείο προσπαθεί να εμφανίσει ως «αναβάθμιση» του σχολείου στην πραγματικότητα στοχεύει σε έναν εκπαιδευτικό φοβισμένο και υποταγμένο.

«Κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘ συνεχίζουν και εντείνουν το έργο απαξίωσης του δημόσιου σχολείου. Προχωρούν στην ολοκλήρωση εφαρμογής του ν. 4823/21, με την υλοποίηση της ατομικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, στηριγμένης στη σαθρή διαδικασία της “εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης” των σχολικών μονάδων, την οποία ο κλάδος με τη στάση του απέτρεψε», αναφέρεται στην απόφαση του ΔΣ της ΔΟΕ.

«Είναι προφανές ότι η στόχευση του υπουργείου είναι να καθυποτάξει τους εκπαιδευτικούς μέσω της ατομικής αξιολόγησης, προκειμένου να αποδεχτούν ένα σχολείο το οποίο διαχρονικά υποβαθμίζεται για την πλειοψηφία των παιδιών που προέρχονται από τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, που βάζει ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια σε όσα παιδιά θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους», αναφέρει μεταξύ άλλων η ΔΟΕ στην ανακοίνωσή της, προσθέτοντας: «Οι εκπαιδευτικοί δεν φοβόμαστε την “αξιολόγηση”, δεν έχουμε κάτι να κρύψουμε, δεν αντιδρούμε γιατί δεν θέλουμε να “ξεβολευτούμε”, όπως λένε τα διάφορα παπαγαλάκια, αλλά γιατί θέλουμε να προστατεύσουμε το δημόσιο σχολείο, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητ(ρι)ών και τα εργασιακά των εκπαιδευτικών. Άλλωστε, κάθε μέρα εξετάζουμε κριτικά και αυτοκριτικά τη δουλειά μας, στους Συλλόγους Διδασκόντων ανταλλάσσουμε σκέψεις και προτάσεις για να γίνει καλύτερη η σύνθετη παιδαγωγική πράξη. Αυτή ακριβώς η διαδικασία είναι που ζητάμε να στηριχθεί ουσιαστικά από το κράτος. Τα κριτήρια της αξιολόγησης, που προωθεί η κυβέρνηση, δεν έχουν καμία σχέση με αυτή την ανάγκη», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Απεργιακές συγκεντρώσεις των ΕΛΜΕ και των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθούν και σε μια σειρά ακόμα πόλεις.

Ενδεικτικά:

Στην Θεσσαλονίκη, στο Άγαλμα Βενιζέλου, 11π.μ.
Στην Πάτρα, πλατεία Γεωργίου, 10.30 π.μ.
Στο Ηράκλειο, στις 11 π.μ. στην Πλατεία Ελευθερίας.
Στον Βόλο, πλατεία Αγ. Νικολάου, 10.30 π.μ.
Στη Λάρισα, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία 
Στα Τρίκαλα, πλατεία Ρήγα Φεραίου, 11 π.μ.
Στη Ζάκυνθο, πρώην Νομαρχία, 11 π.μ.
Στον Πύργο, κεντρική πλατεία, 10.30 π.μ.
Στη Σάμο, πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ, 10.30 π.μ.
Στην Κέρκυρα, Γενικά Λύκεια, 11 π.μ.
Στην Καβάλα, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία
Στην Ξάνθη, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία 
Στη Χίο, στις 11 π.μ. στον «Οίκο Χίου Διδασκάλου»

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Πορεία κατά της καταστολής στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης

Μυστήριο με ανεύρεση νεκρού 39χρονου στο λιμάνι της Ραφήνας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα