ΑΘΗΝΑ
08:50
|
19.05.2024
Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου επισημαίνει πως πλέον η καλύτερη επιβίωση είναι εφικτή τονίζοντας πως απαιτείται «κατάλληλος σχεδιασμός και επένδυση στο Σύστημα Υγείας».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τρία στα τέσσερα παιδιά με καρκίνο θεραπεύονται στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάνα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» επισημαίνει μεταξύ άλλων σε μήνυμά της με αφορμή τη σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο Παιδικής Ηλικίας, που τιμάται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ).

Η ΕΛΛΟΚ στο μήνυμά της επισημαίνει πως πλέον η καλύτερη επιβίωση είναι εφικτή τονίζοντας πως πλέον απαιτείται «κατάλληλος σχεδιασμός και επένδυση στο Σύστημα Υγείας».

Η ΕΛΛΟΚ αναφέρει επίσης πως κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο διαγιγνώσκονται με καρκίνο γύρω στα 400.000 παιδιά και πως αυτά περίπου 300 εντοπίζονται στην Ελλάδα. Συχνότερες μορφές παιδικού καρκίνου είναι όπως τόνισε η ΕΛΛΟΚ οι αιματολογικές κακοήθειες και οι όγκοι εγκεφάλου, οι οποίες αντιμετωπίζονται σε επτά παιδιατρικές ογκολογικές μονάδες, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο.

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου στην χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» και του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» που δημοσιεύονται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, η οποία τιμάται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο «Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας για παιδιά και εφήβους» παρασκευάσθηκαν γενετικά τροποποιημένα κύτταρα για την θεραπεία της ανθεκτικής οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας για δυο ασθενείς, χαρίζοντάς τους ελπίδα.

Τρία στα τέσσερα παιδιά που νοσούν και λαμβάνουν θεραπεία στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ», δηλαδή ποσοστό 80%, θεραπεύονται, και γύρω στα 70 παιδιά ετησίως υποβάλλονται σε Μεταμόσχευση Μυελού των Οστών με πολύ μεγάλα ποσοστά επιτυχίας.

Επιβίωση παιδιών στο 60% ως το 2030

Καθώς ο καρκίνος αποτελεί τη συχνότερη αιτία θανάτου στην παιδική ηλικία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως στόχο μέχρι το 2030 το ποσοστό επιβίωσης των παιδιών με καρκίνο σε όλο τον κόσμο να φτάσει τουλάχιστον 60%.

Η βελτίωση του ποσοστού επιβίωσης προϋποθέτει μία ολιστική προσέγγιση, με σχεδιασμό πολιτικών υγείας, έγκαιρη και ακριβή διάγνωση, παροχή αποτελεσματικής θεραπείας, διεπιστημονική φροντίδα, παρηγορική φροντίδα, στελέχωση των συστημάτων υγείας με κατάλληλα εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας, υποστήριξη του οικογενειακού περιβάλλοντος των ασθενών, διαθεσιμότητα οικονομικά προσιτών φαρμάκων, λειτουργία ενός Μητρώου Νεοπλασιών και αποκατάσταση και επανένταξη των ασθενών, σημειώνει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου.

Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών Παιδικής Ηλικίας

Στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια έχει τεθεί σε λειτουργία το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών Παιδικής Ηλικίας, με στόχο την καταγραφή όλων των περιστατικών καρκίνου ανήλικων ασθενών, με συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τη νόσο, την αντιμετώπισή της και την πορεία των ασθενών.

Το Μητρώο δίνει τη δυνατότητα καλύτερης επιδημιολογικής παρατήρησης, καταγραφής των αναγκών και προγραμματισμού και οργάνωσης των δομών παροχής ογκολογικής φροντίδας. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να υποστηρίξει τη λειτουργία του Μητρώου και να θεσμοθετήσει την αξιοποίηση των δεδομένων που συλλέγονται.

Διαρκή ζητούμενα, καταλήγει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, είναι η χάραξη αποτελεσματικών πολιτικών υγείας, η επαρκής στελέχωση και ο εξοπλισμός των ογκολογικών μονάδων των παιδιατρικών νοσοκομείων και η διεπιστημονική προσέγγιση της νόσου, που, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνει την κατάλληλη ψυχοκοινωνική υποστήριξη των ασθενών και των φροντιστών τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω του «Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024»

Ο καιρός σήμερα: Ζέστη και αφρικανική σκόνη

Απονευρωμένοι αλγολόγοι, παροπλισμένα Ιατρεία Πόνου και ασθενείς στο έλεος της οδύνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα