ΑΘΗΝΑ
11:13
|
17.05.2024
Ξεπερνά 41.000 νεκρούς ο τραγικός απολογισμός - Να κατευνάσει την οργή προσπαθεί ο Ερντογάν - Απελπισία στη Συρία.
Φωτ. Κωνσταντίνος Ζήλος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σχεδόν δέκα μέρες, παρέμεινε κάτω από τα ερείπια επταώροφης πολυκατοικίας που κατέρρευσε στο Αντίγιαμαν της νοτιοανατολικής Τουρκίας, 77χρονη γυναίκα που διασώθηκε χθες 212 ώρες μετά από τον σεισμό των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ της περασμένης Δευτέρας.

Η Φατμά Γιουνγκόρ απεγκλωβίστηκε τραυματισμένη και μεταφέρθηκε σε ασθενοφόρο που την διακόμισε σε νοσοκομείο για να δεχθεί ιατρική φροντίδα.

Οι συγγενείς της ηλικιωμένης ξέσπασαν σε επευφημίες και έσπευσαν να αγκαλιάσουν τους διασώστες που εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τον χρόνο για την ανεύρεση επιζώντων στα χαλάσματα των ισοπεδωμένων κτιρίων.

Με τον απολογισμό των νεκρών να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα οι απώλειες προσδιορίζονται έως τώρα σε 41.000 ανθρώπινες ζωές σε Τουρκία και Συρία. Οι τουρκικές αρχές αναφέρουν ότι 35.418 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη χώρα, ενώ η συριακή κυβέρνηση και ο ΟΗΕ υπολογίζουν σε 5.800 τους νεκρούς στη Συρία.

Ο ΠΟΥ περιγράφει τους σεισμούς στην Τουρκία ως τη χειρότερη φυσική καταστροφή εδώ και έναν αιώνα σε ευρωπαϊκό έδαφος, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος, που αντιμετωπίζει την οργή των πληγέντων, έκανε λόγο για σεισμούς που είχαν «την ισχύ ατομικών βομβών».

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι περισσότεροι από 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει από τις πληγείσες περιοχές, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια στη νότια Τουρκία είναι πλέον μη κατοικήσιμα και υποστήριξε ότι «οποιαδήποτε χώρα θα αντιμετώπιζε τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε και εμείς σε μια τέτοιας κλίμακας καταστροφή».

Η κατάσταση στη γειτονική Συρία είναι απελπιστική με τη βοήθεια ρέει πολύ αργά. «Πέρα από τα σύνορα, στη νότια Τουρκία, επιζώντες εξακολουθούν να ανασύρονται από τα ερείπια. Αλλά εδώ, στη βορειοδυτική Συρία, η προσπάθεια έρευνας και διάσωσης διακόπηκε την πέμπτη ημέρα επειδή οι διασώστες δεν διέθεταν τους πόρους που θα μπορούσαν να σώσουν πολλές ζωές», ανέφερε η δημοσιογράφος του Al Jazeera, η οποία βρίσκεται στην πόλη Jindires, που ελέγχεται από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Οι αζήτητοι»: Ένα διαχρονικό ντοκιμαντέρ για το σκάνδαλο της Λέρου

Όρμπαν: Μεταξύ ζωής και θανάτου ο Ρόμπερτ Φίτσο

Μπέλγκοροντ: Γυναίκα και 4χρονο παιδί νεκροί από drone

Πέθανε σε ηλικία 119 ετών η γηραιότερη γυναίκα στην Ελλάδα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα