ΑΘΗΝΑ
16:51
|
16.04.2024
«Έχω υποθέσει εδώ και καιρό ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ πραγματοποίησε αυτήν την ενέργεια και το δημοσίευμα του Χερς ενισχύει την πιθανότητα αυτής της υπόθεσης».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρόσφατη αναφορά του Αμερικανού δημοσιογράφου Σέιμουρ Χερς για εμπλοκή του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στις εκρήξεις των Nord Stream είναι «αξιόπιστη» και συνάδει με πολλά υπαρκτά γεγονότα, δήλωσε ο Τζέφρι Σακς, διευθυντής του Κέντρου Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Σύμφωνα με τον βραβευμένο με Πούλιτζερ δημοσιογράφο Σέιμουρ Χερς, τον Ιούνιο του 2022, οι δύτες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, που δρούσαν υπό την κάλυψη μιας άσκησης του ΝΑΤΟ στα μέσα του καλοκαιριού, γνωστής ως BALTOPS 22, τοποθέτησαν τα εκρηκτικά που πυροδοτήθηκαν από απόσταση και κατέστρεψαν τρία από τα τέσσερα νήματα των αγωγών Nord Stream τρεις μήνες αργότερα.

«Έχω υποθέσει εδώ και καιρό ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ πραγματοποίησε αυτήν την ενέργεια και το δημοσίευμα του Χερς ενισχύει την πιθανότητα αυτής της υπόθεσης», είπε ο Σακς, ο οποίος απαρίθμησε 11 γεγονότα που αντιστοιχούν στην έκθεση του Χερς.

Τα πρώτα δύο είναι η μακροχρόνια, έντονα εκπεφρασμένη αντίθεση των ΗΠΑ στους Nord Stream και ο εκτενής κατάλογος των μυστικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ κατά των υποδομών άλλων χωρών.

Το τρίτο είναι πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, πέρυσι προειδοποίησε δημόσια ότι σε περίπτωση ρωσικής στρατιωτικής εκστρατείας, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τερματίσουν τον αγωγό, δηλώνοντας: «Σας υπόσχομαι ότι θα μπορέσουμε να το κάνουμε», είπε ο Σακς.

Τέταρτον, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Πολιτικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, προειδοποίησε το 2022 ότι ο Nord Stream «δεν θα προχωρήσει» εάν η Ρωσία ξεκινήσει επιχειρήσεις.

Επιπλέον, «πολύ λίγες χώρες, αν υπάρχουν, εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την τεχνική ικανότητα να πραγματοποιήσουν μια τέτοια επίθεση χωρίς να εντοπιστούν άμεσα», είπε ο Σακς.

Ανέφερε επίσης την αξιοσημείωτη απροθυμία της Σουηδίας να αποκαλύψει τα αποτελέσματα της δικής της έρευνας για τις εκρήξεις και τη σιωπή στα κύρια δυτικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με την αναφορά του Χερς, ως δύο γεγονότα που μπορούν να ενισχύσουν την υπόθεσή του.

Το όγδοο γεγονός είναι ότι οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών παραδέχθηκαν ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως στοιχείο ότι η Ρωσία πραγματοποίησε η ίδια τη δολιοφθορά στον αγωγό.

Το καλωσόρισμα της είδησης της έκρηξης στους αγωγούς από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος χαιρέτισε την καταστροφή ως «τεράστια ευκαιρία» για να απογαλακτιστεί η Ευρώπη από το ρωσικό αέριο, και από την Νούλαντ, που αποκάλεσε τον κατεστραμμένο Nord Stream 2 «ένα κομμάτι μετάλλου στον βυθό της θάλασσας», αποτελούν επιπλέον ενδείξεις πως ίσως οι ΗΠΑ να ενορχήστρωσαν τη δολιοφθορά, είπε ο καθηγητής.

Τέλος, η αξιόπιστη και λεπτομερής έκθεση του Χερς δεν έχει ακόμη διαψευστεί εκτός από πιθανές μικρές λεπτομέρειες, είπε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Το ισραηλινό συμβούλιο πολέμου αποφάσισε επώδυνα αντίποινα κατά του Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα