ΑΘΗΝΑ
04:30
|
03.05.2024
Οι αρχές να κάνουν λόγο για πολλούς ακόμα αγνοούμενους και 10.500 εκτοπισμένους, ενώ 160.000 κάτοικοι δεν έχουν ηλεκτροδότηση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συντετριμμένη, η Νέα Ζηλανδία δήλωσε ανοιχτή σε προσφορές διεθνούς βοήθειας καθώς αντιμετωπίζει τον απόηχο του κυκλώνα Γκάμπριελ, που προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες και κατολισθήσεις στα βόρεια της χώρας και απέκοψε ορισμένες πόλεις.

Πέντε άνθρωποι επιβεβαιώθηκαν νεκροί μετά από τέσσερις ημέρες ισχυρών ανέμων και καταρρακτωδών βροχών, με τις αρχές να κάνουν λόγο για πολλούς ακόμα αγνοούμενους και 10.500 εκτοπισμένους ανθρώπους. Άλλοι 160.000 κάτοικοι δεν έχουν ηλεκτροδότηση, αν και η λειτουργία του δικτύου προοδευτικά αποκαθίσταται.

Ο πρωθυπουργός Κρις Χέπκινς προειδοποίησε ότι η ανάκαμψη της χώρας θα πάρει χρόνο, με την κανονικότητα να μην αναμένεται να επιστρέψει σε ορισμένες περιοχές για εβδομάδες. «Είναι ένα συγκλονιστικό γεγονός», είπε. «Αποτελεί πολύ μεγάλη πρόκληση να αποκατασταθεί η υποδομή όσο το δυνατόν γρηγορότερα, αλλά πρέπει να παραδεχτούμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια δύσκολη δουλειά».

Οι αμυντικές δυνάμεις της Νέας Ζηλανδίας ανέπτυξαν δύο μεγάλα πλοία και ένα μεταφορικό αεροσκάφος C-130 Hercules για να παραδώσουν χιλιάδες λίτρα νερού και κινητές μονάδες επεξεργασίας νερού στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο.

Ελικόπτερα χρησιμοποιήθηκαν επίσης για την παράδοση προμηθειών και τη διάσωση εκατοντάδων ανθρώπων που είχαν αποκλειστεί στις στέγες τους.

Τμήματα του βόρειου νησιού της Νέας Ζηλανδίας, όπου ζει περίπου το 75% των 5 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας, βιώνει τη δεύτερη μεγάλη συνεχόμενη καταστροφή καθώς οι βροχές ρεκόρ τον περασμένο μήνα προκάλεσαν ξαφνικές πλημμύρες στο Ώκλαντ που άφησαν πίσω τους τέσσερις νεκρούς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου

Νεκρός στην Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο 43χρονος αγνοούμενος από την Ημαθία

Μπλακάουτ (ξανά…) στην Κένυα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα