ΑΘΗΝΑ
15:06
|
22.05.2024
Ένδειξη αλλαγής στάσης η πρώτη επίσκεψη υπουργού του Ισραήλ στην Ουκρανία, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Έλι Κοέν, έφτασε σήμερα το πρωί στο Κίεβο, όπου σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Ζελένσκι και τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρι Κουλέμπα.

Ο Κοέν, ο οποίος είναι ο πρώτος Ισραηλινός υπουργός που επισκέπτεται την Ουκρανία μετά την έναρξη του πολέμου, θα παραστεί σε μια τελετή για την επίσημα επαναλειτουργία της πρεσβείας του Ισραήλ στο Κίεβο και θα συναντηθεί με μέλη της εβραϊκής κοινότητας του Κιέβου.

Ο Ισραηλινός κορυφαίος διπλωμάτης, επισκέφθηκε την Μπούτσα και σχεδιάζει να πάει και στο Μπάμπι Γιαρ.

«Έχω έρθει να δηλώσω ότι το Ισραήλ υποστηρίζει την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για αυτούς», έγραψε ο Ισραηλινός αξιωματούχος στον λογαριασμό του στο Twitter, όπου και δημοσίευσε φωτογραφία από την άφιξή του στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, ο Κοέν πέταξε για την Πολωνία κατά τη διάρκεια της νύχτας και από εκεί συνέχισε το ταξίδι του προς την ουκρανική πρωτεύουσα με τρένο.

Ενώ το Ισραήλ έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχει περιορίσει τη βοήθειά του προς το Κίεβο σε ανθρωπιστική και εξοπλισμό, χωρίς, μέχρι στιγμής τουλάχιστον να προχωρήσει σε διάθεση στρατιωτικών μέσων και οπλισμού.

Υπό την προηγούμενη κυβέρνηση Μπένετ-Λαπίντ το Ισραήλ προσπάθησε να διατηρήσει μια σε μεγάλο βαθμό ουδέτερη στάση στον πόλεμο, διατηρώντας ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο, προκαλώντας τις επικρίσεις του Κιέβου, επειδή δεν κράτησε πιο σταθερή στάση και αρνήθηκε να στείλει συστήματα αεράμυνας στη χώρα.

Ο νέος πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος επαίνεσε τη θέση των προκατόχων του ως «συνετή», αναμένεται να ακολουθήσει παρόμοια πορεία, αν και αναλυτές εκτιμούν πως η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών του, και συμμάχου του Λικούντ, αποτελεί δείγμα πως θέλει τουλάχιστον να γίνει αντιληπτό ότι κινεί το καντράν προς την κατεύθυνση του Κιέβου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο-Είναι εξωφρενικό απαντά ο πρόεδρος Μπάιντεν

Οι ΗΠΑ «απορρίπτουν βασικά» τη σημερινή ανακοίνωση του εισαγγελέα του ΔΠΔ Καρίμ Χαν σχολίασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Ποικιλία αντιδράσεων στην Ευρώπη.
ΣΥΝΑΦΗ

Ιρλανδία, Ισπανία και Νορβηγία αναγνωρίζουν το Παλαιστινιακό κράτος

Η Κίνα απορρίπτει τις κυρώσεις των ΗΠΑ για δεσμούς με τη Ρωσία

Απειλεί να μην υπογράψει τα μνημόνια των Πρεσπών ο Μητσοτάκης

Βόρεια Μακεδονία: Η πρόεδρος αφαίρεσε την ονομασία της χώρας από την επίσημη ιστοσελίδα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα