ΑΘΗΝΑ
15:25
|
04.05.2024
Οι αρχές αποδίδουν την αύξηση του χρέους στις υψηλές τιμές καταναλωτή αλλά και στις επαναλαμβανόμενες αυξήσεις των επιτοκίων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στις ΗΠΑ το χρέος που προέκυψε από πιστωτικές κάρτες πλησίασε το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια το τέταρτο τρίμηνο του 2022, ανέφερε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης στην τριμηνιαία έκθεσή της για το χρέος των νοικοκυριών, που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα υπόλοιπα πιστωτικών καρτών των Αμερικανών εκτινάχθηκαν κατά 61 δισεκατομμύρια δολάρια στα 986 δισεκατομμύρια δολάρια τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους, ποσό που αποτελεί ρεκόρ (το σχετικό χρέος παρακολουθείται από το 1999).

Το συνολικό χρέος των νοικοκυριών ξεπέρασε τα 16,9 τρισεκατομμύρια δολάρια. Οι αρχές αποδίδουν την αύξηση στις πεισματικά υψηλές τιμές καταναλωτή, τις ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες και τις επαναλαμβανόμενες αυξήσεις των επιτοκίων, που ώθησαν τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών κοντά στο 20%.

Οι πελάτες της τράπεζας παρατηρήθηκε επίσης πως πλέον καθυστερούν τις πληρωμές δανείων πιο συχνά, κάτι που, σύμφωνα με ερευνητές της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης, είναι «ανησυχητικό».

Το τρέχον χρέος από κάρτες έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με πριν από δύο χρόνια, όταν οι Αμερικανοί καταναλωτές εξοφλούσαν τα χρέη τους χρησιμοποιώντας επιδόματα που λάμβαναν κατά τη διάρκεια του λοκντάουν και περιόρισαν έξοδα, όπως αυτά των διακοπών λόγω των περιορισμών. Αυτό οδήγησε σε μείωση των υπολοίπων των πιστωτικών καρτών, τα οποία μειώθηκαν στα 770 δισεκατομμύρια δολάρια στις αρχές του 2021 σε σύγκριση με 890 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Συνολικά, το χρέος των πιστωτικών καρτών των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 130 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση που έχει καταγραφεί. Οι αναλυτές αναμένουν ότι η FED θα εγκρίνει αρκετές ακόμη αυξήσεις επιτοκίων φέτος, ωθώντας το κόστος δανεισμού μέσω πιστωτικών καρτών ακόμα ψηλότερα.

«Είναι τριπλό πρόβλημα για τους δανειολήπτες πιστωτικών καρτών. Τα υπόλοιπα είναι αυξημένα, τα επιτόκια αυξάνονται και περισσότεροι άνθρωποι έχουν χρέος πιστωτικών καρτών», δήλωσε στο Bloomberg ο Τεντ Ρόσμαν από την εταιρεία ανάλυσης Bankrate, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των κατόχων πιστωτικών καρτών που φέρουν χρέη εκτινάχθηκε στο 46% πέρυσι από 39% το προηγούμενο έτος.

Το προηγούμενο ρεκόρ χρέους πιστωτικών καρτών στις ΗΠΑ, ύψους 927 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σημειώθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Την ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Ένας νεκρός από πυροβολισμούς στη δυτική Θεσσαλονίκη

Βομβιστικές επιθέσεις σε στρατόπεδα εκτοπισμένων στην ανατολική ΛΔ Κονγκό

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα