Αφού έστειλαν στρατιωτική και οικονομική βοήθεια αξίας 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να στείλουν ελεγκτές και επιθεωρητές στο Κίεβο, ώστε να μην χρειάζεται να βασίζονται σε διαμεσολαβημένες αναφορές, ανέφερε σήμερα η Wall Street Journal επικαλούμενη αξιωματούχους του Πενταγώνου, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της USAID.
Οι γενικοί επιθεωρητές από τις τρεις αντίστοιχες υπηρεσίες είπαν στη WsJ ότι μέχρι στιγμής, η επίβλεψη διενεργείτο με χρήση προσωπικού στην Πολωνία και τη Γερμανία. Αφού πήγαν στο Κίεβο τον περασμένο μήνα και συνάντησαν Ουκρανούς αξιωματούχους, αποφάσισαν να στείλουν μερικούς από τους 177 ελεγκτές και ερευνητές τους στην Ουκρανία.
Η τριάδα συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας, τους υπουργούς Άμυνας και Οικονομικών και τον γενικό εισαγγελέα, είπε ο γενικός επιθεωρητής του Πενταγώνου Ρόμπερτ Στορτς, προσθέτοντας ότι τόνισαν τις «προσδοκίες των ΗΠΑ για λογοδοσία, καθώς και τη σημασία της συνεργασίας με το εποπτικό μας έργο».
Η Νταϊάνα Σο, αναπληρώτρια γενική επιθεωρήτρια στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είπε ότι οι ΗΠΑ έδωσαν στην Ουκρανία «απίστευτα μεγάλο ποσό βοήθειας» σε «πολύ σύντομο χρονικό διάστημα» και ότι «κάθε απάτη, σπατάλη, κατάχρηση, που θα εξέτρεπε τη χρηματοδότηση από τον επιδιωκόμενο σκοπό της, θα έθετε σε κίνδυνο τη συνεχιζόμενη ροή αυτής της βοήθειας».
Το Κογκρέσο των ΗΠΑ διέθεσε περισσότερα από 113 δισεκατομμύρια δολάρια για βοήθεια στην Ουκρανία το 2022. Εκτός από τα ακριβά οπλικά συστήματα και πυρομαχικά, η Ουάσιγκτον έστειλε ρευστό στο Κίεβο, ώστε η ουκρανική κυβέρνηση να συνεχίσει να λειτουργεί. Για την παρακολούθηση αυτής της ροής, αποκάλυψε η εφημερίδα, η Ουάσιγκτον βασίστηκε σε προσωπικό σε κοντινές χώρες, στο μικρό προσωπικό της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Κίεβο, σε αξιωματούχους της Ε.Ε. στην Ουκρανία και στο προσωπικό της Παγκόσμιας Τράπεζας.
«Νομίζω ότι ήμασταν εξίσου δημιουργικοί και ξέρετε, εκτός του κουτιού, προσανατολισμένοι προς τα εμπρός με την επίβλεψη που μπορέσαμε να επιτύχουμε μέχρι τώρα. Αλλά μια πραγματικά ολοκληρωμένη, ισχυρή εποπτεία, δεν μπορεί να γίνει εξ αποστάσεως», δήλωσε η Νικόλ Ανγκαρέλα, αναπληρώτρια γενική επιθεωρήτρια της USAID.
Η Σο εξήγησε ότι το ταξίδι στο Κίεβο είχε σκοπό να «αξιολογήσει εάν χρειάζεται να έχουμε επιτόπια παρουσία στη χώρα. Και έτσι, επιστρέφοντας από αυτό το ταξίδι, νομίζω ότι νιώθουμε ότι χρειάζεται και έτσι βρισκόμαστε τώρα στη διαδικασία να το επιδιώξουμε».
Οι επιθεωρητές «δεν έχουν λάβει μέχρι στιγμής αναφορές για μεγάλη απάτη ή παρανομία» σχετικά με την αμερικανική βοήθεια, σύμφωνα με την εφημερίδα. Οι πρόσφατες καθαιρέσεις Ουκρανών αξιωματούχων, που πραγματοποίησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο πλαίσιο μιας εκστρατείας κατά της διαφθοράς, δεν είχαν καμία σχέση με την αμερικανική βοήθεια, επέμειναν οι επιθεωρητές.
Ενώ οι Στορτς και Σο ασχολούνται κυρίως με τη στρατιωτική βοήθεια, η Ανγκαρέλα ενδιαφέρεται κυρίως για τα περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια που στέλνουν οι ΗΠΑ μέσω της Παγκόσμιας Τράπεζας για να πληρώσουν τους μισθούς των ουκρανικών κυβερνητικών αξιωματούχων.
Οι πληρωμές σε μετρητά είναι «ο μεγαλύτερος κίνδυνος που πρέπει να επιβλεφθεί», είπε. «Τα μετρητά είναι ανταλλάξιμα και, ξέρετε, βρίσκονται πάντα σε υψηλότερο κίνδυνο». Σύμφωνα με τον Ανγκαρέλα, η USAID εκτίμησε ότι υπήρχαν «σωστοί έλεγχοι» για να εντοπιστεί οποιαδήποτε κατάχρηση χρηματοδότησης.
Ενώ τόσο οι κυβερνώντες Δημοκρατικοί όσο και η ηγεσία των Ρεπουμπλικανών υποστηρίζουν ότι το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνουν οι ΗΠΑ είναι να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την Ουκρανία «όσο χρειαστεί», πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι οι Αμερικανοί έχουν κουραστεί από τη συνεχώς αυξανόμενη βοήθεια προς το Κίεβο ενώ τα προβλήματα στο εσωτερικό αυξάνονται.