ΑΘΗΝΑ
05:19
|
03.05.2024
Μακρόν, Σολτς, Μπλίνκεν, Χάρις, Γουάνγκ, Στόλτενμπεργκ, Κουλέμπα και δεκάδες αξιωματούχοι πλην Μόσχας και Τεχεράνης στην πρωτεύουσα της Βαυβαρίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, που κλείνει τις επόμενες ημέρες έναν χρόνο και η εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και της Ουάσινγκτον λόγω του κατασκοπευτικού, όπως υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, μπαλονιού, θα κυριαρχήσουν στην 59η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, το αποκαλούμενο και «Νταβός της Άμυνας», που διεξάγεται σήμερα και αύριο στην πρωτεύουσα της Βαυβαρίας.

Ανάμεσα στους 150 εκπροσώπους κυβερνήσεων που θα παραστούν σε αυτή την ετήσια διάσκεψη που είναι αφιερωμένη στη διεθνή ασφάλεια θα είναι ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν που αναμένεται να μιλήσουν σήμερα, ενώ στη Διάσκεψη θα απευθυνθεί μέσω βιντεοσύνδεσης ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν καθώς και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επίσης θα παραστούν στη Διάσκεψη από την οποία έχουν αποκλειστεί η Ρωσία και το Ιράν.

Η Μόσχα δεν συμμετέχει στη διάσκεψη σε επίσημο επίπεδο για δεύτερη συνεχή χρονιά σε επίσημο επίπεδο, ενώ σύμφωνα με τους διοργανωτές έχουν προσκληθεί από τη Ρωσία «εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών».  Ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ έκανε λόγο για πλήρη υποβάθμιση της Διάσκεψης «καθώς οι διοργανωτές της δεν προσκάλεσαν Ρώσους από φόβο μήπως ακούσουν την αλήθεια», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Η απόφαση να μην προσκληθούν αξιωματούχοι από τη Ρωσία έχει επίσης επικριθεί στη Γερμανία. Ο Γκρέγκορ Γκίσι, εκπρόσωπος του γερμανικού Αριστερού Κόμματος για τις εξωτερικές υποθέσεις στη Μπούντεσταγκ, το χαρακτήρισε ως χαμένη ευκαιρία να μιλήσει για πιθανή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

Οι Δυτικοί ηγέτες αναμένεται να επαναλάβουν τη δέσμευσή τους να στηρίξουν το Κίεβο οικονομικά και στρατιωτικά, κάτι που θα ζητήσει μετ’ επιτάσεως και ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, που βρίσκεται στο Μόναχο και ο οποίος, μιλώντας στον γερμανικό δημοσιογραφικό όμιλο Funke, απέκλεισε σε αυτή τη φάση κάθε διπλωματική πρωτοβουλία για τον τερματισμό του πολέμου. «Πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει μια τέτοια πρωτοβουλία; Το τίμημα για την ειρήνη θα πρέπει να είναι ότι η Ρωσία θα παραμείνει στις περιοχές της Ουκρανίας που έχει καταλάβει;», διερωτήθηκε, εκτιμώντας ότι αυτό δεν θα εμπόδιζε το Κρεμλίνο να εξαπολύσει αργότερα άλλη επίθεση.

Ο Κουλέμπα αναμένεται επίσης να συμμετάσχει στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ομάδας G7 που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, στο περιθώριο της Διάσκεψης.

Μιλώντας στην Deutsche Welle ο Κρίστοφ Χόισγκε, επικεφαλής της Διάσκεψης, δεν απέκλεισε την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών και βαρέων όπλων στο Κίεβο. «Αντί να προβάλλουμε κόκκινες γραμμές, πρέπει να δούμε τι χρειάζεται η Ουκρανία, τι μας λέει ο πρόεδρος Ζελένσκι», ανέφερε προσθέτοντας ότι «Οι στρατιωτικοί λένε ότι σε έναν τέτοιο πόλεμο χρειάζεται ένας συνδυασμός όπλων. Χρειάζεσαι τεθωρακισμένα, πυροβολικό, αλλά μπορεί να χρειάζεσαι και μαχητικά αεροσκάφη. Θεωρώ ότι η απόφαση πρέπει να ληφθεί με στρατιωτικά κριτήρια».

Ένταση με την Κίνα

Μετά την ακύρωση της επίσκεψης Μπλίνκεν στο Πεκίνο και του διπλωματικού ρήγματος που προέκυψε λόγω του περιστατικού με το κινεζικό «μπαλόνι» που κατέρριψαν οι ΗΠΑ, υπάρχουν εικασίες για συνομιλίες στο περιθώριο της Διάσκεψης προκειμένου να αμβλυνθούν οι εντάσεις εν μέσω της πρόσφατης διαμάχης με το κατασκοπευτικό «μπαλόνι».

Την ίδια στιγμή μεγάλες θεωρούνται και οι πιέσεις που θα ασκηθούν στην διπλωματία του Πεκίνου, να ασκήσει επιρροή στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ώστε να τερματίσει τον πόλεμο.

Πριν κατευθυνθεί στο Μόναχο, ο Κινέζος ΥΠΕΞ βρέθηκε στο Παρίσι όπου μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν Macron, και οι δύο πλευρές εξέφρασαν τον κοινό τους στόχο να συνεισφέρουν στην ειρήνη και την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

UNRWA: Άλλοι μπορούν να καλύψουν την απώλεια χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα