ΑΘΗΝΑ
11:06
|
09.05.2024
«Πείτε μας τι συμβαίνει εκεί και δώστε ζωή στη δημοκρατία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο λαός σας τη νοσταλγεί»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αρχές των ΗΠΑ συγκαλύπτουν τη μεγάλη καταστροφή που προκλήθηκε από τον εκτροχιασμό τρένου που μετέφερε τοξικά χημικά στο Οχάιο, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Το περιστατικό συνέβη στις 3 Φεβρουαρίου στην Ανατολική Παλαιστίνη (ένα χωριό περίπου 4.500 κατοίκων 50 χλμ από το Πίτσμπουργκ) του Οχάιο και τον εκτροχιασμό ακολούθησε μεγάλη πυρκαγιά που απελευθέρωσε επικίνδυνα τοξικά αέρια και επικίνδυνες χημικές ουσίες, ενώ φέρεται να μολύνθηκε και ο ποταμός Οχάιο που υδροδοτεί 24 αμερικανικές πολιτείες.

«Στις 3 Φεβρουαρίου, 50 βαγόνια ενός τρένου που μετέφερε τοξικά χημικά εκτροχιάστηκαν κοντά στην Ανατολική Παλαιστίνη, στο Οχάιο. Αυτό που συμβαίνει σε αυτήν την πολιτεία μοιάζει να είναι η μεγαλύτερη ανθρωπογενής καταστροφή των τελευταίων ετών όσον αφορά τις απειλές για το περιβάλλον, την ανθρώπινη ζωή και την υγεία Ιδιαίτερα, οι λεπτομέρειές του μόλις αρχίζουν να αναδεικνύονται», σημείωσε η διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι αρχικά απαγορεύτηκε στους δημοσιογράφους η πρόσβαση στο σημείο του ατυχήματος.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, η κ. Ζαχάροβα, συνέστησε στην υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για Πολιτικές Υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ να αναλάβει τον προσωπικό έλεγχο της κατάστασης. «Πείτε μας τι συμβαίνει εκεί και δώστε ζωή στη δημοκρατία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο λαός σας τη νοσταλγεί», πρόσθεσε δεικτικά η εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα, οι περισσότεροι από 5.000 κάτοικοι της περιοχής στην οποία συνέβη το ατύχημα, απαιτούν απαντήσεις εν μέσω φόβων για τις επιπτώσεις στην υγεία από τη διαρροή τοξικών χημικών, παρά τις χθεσινές διαβεβαιώσεις του επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) ότι η Υπηρεσία «δεν εντόπισε κανένα επίπεδο ανησυχίας για τη δημόσια υγεία», που ελάχιστα πειστικές ακούγονται στα αυτιά όσων βιώνουν από κοντά την καταστροφή.

«Για την πόλη μας, αυτό που συνέβη είναι ένα Περλ Χάρμπορ ή μια 11η Σεπτεμβρίου. Ένα από αυτά τα πράγματα για τα οποία οι άνθρωποι θα μιλούν για πάντα» ανέφερε ένας κάτοικος μιλώντας στο BBC, ενώ άλλος παρομοίασε το περιστατικό με το Τσερνομπίλ, το πυρηνικό ατύχημα τον Απρίλιο του 1986 στην τότε Σοβιετική Ουκρανία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Τη διακοπή μεταφοράς όπλων στο Ισραήλ επιβεβαίωσε ο Λόιντ Όστιν

Κράτη μέλη της Ε.Ε. συζητούν το ενδεχόμενο αναγνώρισης Παλαιστινιακού κράτους

Το Αζερμπαϊτζάν και η Βουλγαρία ενισχύουν την εταιρική στρατηγική συνεργασία

Μπάιντεν: Τέλος τα όπλα για Ισραήλ εάν εισβάλει στην Ράφα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα