ΑΘΗΝΑ
16:43
|
07.05.2024
Ακάθεκτη η Μπολουάρτε, προβλέπει σε συμμαχία με το ακροδεξιό κόμμα της Κέικο Φουχιμόρι, κόρη του πρώην δικτάτορα του Περού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα κορυφαία ορυχεία χαλκού του Περού έχουν αρχίσει να πλήττονται ολοένα και περισσότερο από τις διαδηλώσεις και τους αποκλεισμούς στις νότιες Άνδεις της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία ηλεκτρικής ενέργειας που εξετάζονται από το Reuters, με την κινεζική ιδιοκτησία Las Bambas και την Antapaccay της Glencore PLC να πλήττονται περισσότερο αυτή τη στιγμή.

Η χώρα της Νότιας Αμερικής, που είναι ο δεύτερος παραγωγός κόκκινων μετάλλων παγκοσμίως, έχει αναστατωθεί από διαμαρτυρίες μετά την ανατροπή του προέδρου Πέδρο Καστίγιο στις 7 Δεκεμβρίου, αν και οι εργασίες εξόρυξης γενικά παρέμειναν ανθεκτικές μέχρι αυτόν τον μήνα.

Ωστόσο, μια πρόσφατη έρευνα των δεδομένων καθημερινής χρήσης ενέργειας από την COES, η οποία αντιπροσωπεύει εταιρείες στον ενεργειακό τομέα του Περού, δείχνει ότι τουλάχιστον δύο βασικά ορυχεία αντλούν πλέον τακτικά μόνο το ήμισυ της κανονικής τους ενέργειας καθώς εξαντλούνται οι βασικές προμήθειες που απαιτούνται για τις εργασίες εξόρυξης, υποδηλώνοντας ότι βρίσκονται λειτουργία «φροντίδας και συντήρησης».

Αυτά είναι το Las Bambas της MMG, το τρίτο μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού του Περού, και το Antapaccay της Glencore, που έχουν πληγεί και τα δύο από αποκλεισμούς σε έναν βασικό αυτοκινητόδρομο του διαδρόμου εξόρυξης. Τα τελευταία δεδομένα μέχρι την Πέμπτη έδειχναν και τα δύο καταναλώνουν το ήμισυ της ενέργειας απ’ ότι τις ημέρες που λειτουργούν κανονικά.

Οι διαδηλωτές είχαν άρει προσωρινά τους αποκλεισμούς μια ημέρα νωρίτερα σε ένα βασικό τμήμα του διαδρόμου εξόρυξης στο Condoroma του Κούσκο, που χρησιμοποιούνταν από τα ορυχεία Las Bambas, Antapaccay και το Hudbay Constancia.

Ωστόσο, απείλησαν να επαναλάβουν τον αποκλεισμό την Παρασκευή, πρόσθεσε η πηγή, υπογραμμίζοντας το τρέχον αβέβαιο περιβάλλον που έπληξε την άφιξη των προμηθειών στα ορυχεία και τη μεταφορά συμπυκνώματος χαλκού για εξαγωγή.

Το ορυχείο Antapaccay είπε τη Δευτέρα ότι πέντε φορτηγά καυσίμων δέχθηκαν επίθεση και βανδαλισμούς ενώ κατευθύνονταν στο ορυχείο.

Παρά την τρομερές αναταραχές που έχουν ξεσπάσει στο Περού, με την πλειοψηφία των Περουβιανών να διεκδικούν εκλογές το συντομότερο δυνατό, η πρόεδρος του Περού Ντίνα Μπολουάρτε συναντήθηκε με την ηγέτιδα του ακροδεξιού κόμματος Λαϊκή Δύναμη (FP) Κέικο Φουχιμόρι, κόρη του πρώην δικτάτορα Αλμπέρτο Φουτζιμόρι (1990-2000), για να συζητήσουν τη συνεχιζόμενη πολιτική και κοινωνική κρίση.

Η Φουχιμόρι έχασε στις εκλογές του 2021 από το «Ελεύθερο Περού», το κόμμα του Πέδρο Καστίγιο, παρά την εκστρατεία συκοφάντησης που είχε προβεί εναντίον του αριστερού ηγέτη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η SBU ισχυρίζεται ότι απέτρεψε σχέδιο δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου

Ανδρουλάκης: Προτεραιότητα η ευημερία των μόνιμων κατοίκων των μικρών νησιών

Κασσελάκης: Το πιο αριστερό πράγμα είναι να βελτιώνεις τη ζωή των συνανθρώπων σου

Ογκώδες δέντρο έπεσε σε πολυσύχναστο δρόμο στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας – ένας νεκρός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα