ΑΘΗΝΑ
03:02
|
22.05.2024
Ανώτερη Ισραηλινή διπλωμάτης απομακρύνθηκε το Σάββατο από την ετήσια σύνοδο κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης στην Αιθιοπία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανώτερη Ισραηλινή διπλωμάτης απομακρύνθηκε το Σάββατο από την ετήσια σύνοδο κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης στην Αιθιοπία, καθώς κλιμακώθηκε η διαμάχη για τη διαπίστευση του Ισραήλ στο μπλοκ.

Το Reuters αναφέρει ότι εικόνες που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο έδειξαν προσωπικό ασφαλείας της ΑΕ να αντιμετωπίζει τη διπλωμάτη κατά την τελετή έναρξης της συνόδου κορυφής, πριν φύγει από το αμφιθέατρο.

«Το Ισραήλ βλέπει σκληρά το περιστατικό στο οποίο η αναπληρώτρια διευθύντρια για την Αφρική, πρέσβειρα Σάρον Μπαρ-Λι, απομακρύνθηκε από την αίθουσα της Αφρικανικής Ένωσης παρά την ιδιότητά της ως διαπιστευμένης παρατηρητής με διακριτικά εισόδου», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Η Έμπα Καλόντο, εκπρόσωπος του προέδρου της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, είπε ότι η διπλωμάτης απομακρύνθηκε επειδή δεν ήταν η δεόντως διαπιστευμένη πρέσβειρα του Ισραήλ στην Αιθιοπία, η αξιωματούχος που αναμενόταν.

Ωστόσο, το Ισραήλ κατηγόρησε για το περιστατικό τη Νότια Αφρική και την Αλγερία, δύο βασικά έθνη του μπλοκ των 55 εθνών, λέγοντας ότι κρατούσαν όμηρο την ΑΕ και ότι τους οδηγούσε το «μίσος».

«Καλούμε τις χώρες της Αφρικής να αντισταθούν σε αυτές τις ενέργειες που βλάπτουν την οργάνωση της ίδιας της Αφρικανικής Ένωσης και ολόκληρης της ηπείρου», ανέφερε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Νότια Αφρική απέρριψε τον ισχυρισμό, λέγοντας ότι η αίτηση του Ισραήλ για καθεστώς παρατηρητή στην ΑΕ δεν έχει αποφασιστεί από το μπλοκ.

«Μέχρι η ΑΕ να αποφασίσει εάν θα χορηγήσει στο Ισραήλ καθεστώς παρατηρητή, δεν μπορείτε να έχετε τη χώρα να κάθεται και να παρατηρεί», δήλωσε στο Reuters ο Κλέισον Μονιέλα, επικεφαλής της δημόσιας διπλωματίας στο τμήμα διεθνών σχέσεων της Νότιας Αφρικής.

«Λοιπόν, δεν πρόκειται για τη Νότια Αφρική ή την Αλγερία, είναι ζήτημα αρχής».

Το κυβερνών κόμμα της Νότιας Αφρικής υπήρξε ιστορικά ισχυρός υποστηρικτής της παλαιστινιακής υπόθεσης.

Η αντιπροσωπεία της Αλγερίας στη σύνοδο κορυφής δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο-Είναι εξωφρενικό απαντά ο πρόεδρος Μπάιντεν

Οι ΗΠΑ «απορρίπτουν βασικά» τη σημερινή ανακοίνωση του εισαγγελέα του ΔΠΔ Καρίμ Χαν σχολίασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Ποικιλία αντιδράσεων στην Ευρώπη.
ΣΥΝΑΦΗ

Απειλεί να μην υπογράψει τα μνημόνια των Πρεσπών ο Μητσοτάκης

Βόρεια Μακεδονία: Η πρόεδρος αφαίρεσε την ονομασία της χώρας από την επίσημη ιστοσελίδα

Θάνατος Ραϊσί: Θεωρίες (για αγρίους) και διεθνείς συνέπειες

Ρωσία: Στρατιωτική άσκηση με τακτικά πυρηνικά όπλα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα