ΑΘΗΝΑ
22:49
|
02.05.2024
Ο αριθμός των νεκρών από τον κυκλώνα Γκαμπριέλ στη Νέα Ζηλανδία ανέβηκε στους 11 την Κυριακή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο αριθμός των νεκρών από τον κυκλώνα Γκαμπριέλ στη Νέα Ζηλανδία ανέβηκε στους 11 την Κυριακή, καθώς χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούσαν να αγνοούνται μια εβδομάδα μετά την καταιγίδα που έπληξε το Βόρειο Νησί της χώρας, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Ο κυκλώνας έπληξε τη βορειότερη περιοχή του νησιού στις 12 Φεβρουαρίου και συνέχισε στην ανατολική ακτή, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές. Ο πρωθυπουργός Κρις Χίπκινς χαρακτήρισε τη Γκαμπριέλ τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή της Νέας Ζηλανδίας αυτόν τον αιώνα.

Την Κυριακή, η αστυνομία είπε ότι δύο ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο σκληρά χτυπημένο Χοκ’ς Μπέι σε συνθήκες που σχετίζονται με τον κυκλώνα.

Είναι πιθανοί περισσότεροι θάνατοι, είπε ο Χίπκινς σε δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα Ουέλινγκτον, καθώς 6.431 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, ενώ 3.216 έχουν αναφερθεί ασφαλείς.

Οι ζωές είχαν «ανατραπεί» από την καταστροφή και η ανάκαμψη ήταν «ένας δύσκολος δρόμος μπροστά μας», είπε, δείχνοντας τις διαταραχές των τηλεπικοινωνιών, την έλλειψη γλυκού νερού και τους κατεστραμμένους δρόμους που εξακολουθούν να περιορίζουν την πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές.

Οι αλυσίδες ανεφοδιασμού διακόπηκαν προκαλώντας προβλήματα στη μετακίνηση εμπορευμάτων, πολλές καλλιέργειες είχαν καταστραφεί και 28.000 σπίτια εξακολουθούσαν να είναι χωρίς ρεύμα, είπε.

«Η πραγματική έκταση της καταστροφής και της απώλειας γίνεται πιο ξεκάθαρη κάθε μέρα που περνά», είπε ο πρωθυπουργός.

Μια ομάδα από τα Φίτζι θα έφευγε για τη Νέα Ζηλανδία τις επόμενες ημέρες για να βοηθήσει στην ανάκαμψη, μια από τις 12 προσφορές διεθνούς βοήθειας που έχει λάβει μέχρι στιγμής, είπε ο Χίπκινς. Είκοσι επτά εργαζόμενοι έκτακτης ανάγκης από την Αυστραλία βοηθούν στην προσπάθεια ανακούφισης.

Οι προσπάθειες ανάκαμψης συνεχίστηκαν την Κυριακή, με ομάδες από το Συμβούλιο του Ώκλαντ να πραγματοποιούν γρήγορες εκτιμήσεις κτιρίων σε κατεστραμμένα σπίτια στις παράκτιες περιοχές Μουριγουάι και Πίχα, περίπου 60 χλμ δυτικά της μεγαλύτερης πόλης της χώρας, του Ώκλαντ .

Οι αρχές έκτακτης ανάγκης και ο στρατός ρίχνουν κρίσιμες προμήθειες μέσω ελικοπτέρων σε κοινότητες που έχουν αποκλειστεί μετά τον κυκλώνα, ο οποίος παρέσυρε αγροκτήματα, γέφυρες και ζώα και πλημμύρισε σπίτια.

Η αστυνομία έχει στείλει επιπλέον 100 αστυνομικούς στο Χοκ’ς Μπέι και στο κοντινό Ταϊραγουίτι, μεταξύ άλλων σε απομονωμένες περιοχές, εν μέσω αναφορών για λεηλασίες.

«Η αστυνομία εργάζεται για τη διατήρηση του νόμου και της τάξης», είπε ο Χίπκινς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου

Νεκρός στην Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο 43χρονος αγνοούμενος από την Ημαθία

Μπλακάουτ (ξανά…) στην Κένυα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα