ΑΘΗΝΑ
15:56
|
28.04.2024
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε τον Κινέζο διπλωμάτη Γουάνγκ Γι για συνέπειες εάν η Κίνα παράσχει υλική υποστήριξη στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε το Σάββατο τον κορυφαίο Κινέζο διπλωμάτη Γουάνγκ Γι για συνέπειες εάν η Κίνα παράσχει υλική υποστήριξη στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, λέγοντας σε συνέντευξη μετά τη συνάντηση των δύο ότι η Ουάσιγκτον ανησυχεί ότι το Πεκίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει όπλα στη Μόσχα, αναφέρει το Reuters.

Οι κορυφαίοι διπλωμάτες των δύο υπερδυνάμεων συναντήθηκαν σε άγνωστη τοποθεσία στο περιθώριο μιας παγκόσμιας διάσκεψης για την ασφάλεια στο Μόναχο, λίγες ώρες αφότου ο Γουάνγκ επέπληξε την Ουάσιγκτον ως «υστερική» σε μια διαρκή διαμάχη για την κατάρριψη ενός φερόμενου κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού από τις ΗΠΑ.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν επιβαρυνθεί από τότε που η Ουάσιγκτον είπε ότι η Κίνα πέταξε ένα κατασκοπευτικό αερόστατο πάνω από τις ηπειρωτικές ΗΠΑ προτού τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη το καταρρίψουν κατόπιν εντολής του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Η διαμάχη ήρθε επίσης σε μια στιγμή που η Δύση παρακολουθεί στενά την απάντηση του Πεκίνου στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Σε μια συνέντευξη που θα μεταδοθεί την Κυριακή το πρωί στο «Meet the Press with Chuck Todd» του NBC, ο Μπλίνκεν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν πολύ που η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να παράσχει θανατηφόρα υποστήριξη στη Ρωσία και ότι κατέστησε σαφές στον Γουάνγκ ότι «θα είχε σοβαρές συνέπειες στη σχέση μας».

«Υπάρχουν διάφορα είδη θανατηφόρας βοήθειας που τουλάχιστον σκέφτονται να παράσχουν, για να συμπεριλάβουν όπλα», είπε ο Μπλίνκεν, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον θα δώσει σύντομα περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Γουάνγκ είπε στον Μπλίνκεν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει «να αντιμετωπίσουν και να επιλύσουν τη ζημιά» στις διμερείς σχέσεις «που προκλήθηκαν από την αδιάκριτη χρήση βίας», σύμφωνα με μια σύντομη δήλωση την Κυριακή από το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

Ο Γουάνγκ αναφερόταν στην πρόσφατη κατάρριψη αυτού που οι Ηνωμένες Πολιτείες αποκαλούσαν κατασκοπευτικό μπαλόνι, αλλά το Πεκίνο είπε ότι ήταν ένα σκάφος παρακολούθησης καιρού.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους σε μια ενημερωτική κλήση, ένας ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι η Κίνα προσπαθεί «να το παίξει σε δύο ταμπλό» ισχυριζόμενος ότι θέλει να συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα, αλλά ταυτόχρονα λαμβάνει «ανησυχητικά» μέτρα για να στηρίξει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. .

Ο Μπλίνκεν «ήταν αρκετά ωμός στην προειδοποίηση για τις συνέπειες της παροχής υλικής υποστήριξης από την Κίνα στη Ρωσία ή της παροχής βοήθειας στη Ρωσία στη συστηματική αποφυγή κυρώσεων», είπε ο ανώτερος αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η Ρωσία και η Κίνα υπέγραψαν μια εταιρική σχέση «χωρίς όρια» τον περασμένο Φεβρουάριο, λίγο πριν οι ρωσικές δυνάμεις εισβάλουν στην Ουκρανία, και οι οικονομικοί τους δεσμοί έχουν αναπτυχθεί καθώς οι σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση έχουν συρρικνωθεί.

Η Δύση ήταν επιφυλακτική για την απάντηση της Κίνας στον πόλεμο της Ουκρανίας, με ορισμένους να προειδοποιούν ότι μια ρωσική νίκη θα χρωματίσει τις κινεζικές ενέργειες προς την Ταϊβάν. Η Κίνα απέφυγε να καταδικάσει τον πόλεμο ή να τον χαρακτηρίσει «εισβολή».

Νωρίτερα, μιλώντας σε πάνελ στη διάσκεψη, ο Γουάνγκ επανέλαβε την έκκληση για διάλογο και πρότεινε στις ευρωπαϊκές χώρες να «σκεφτούν ήρεμα» πώς θα τερματίσουν τον πόλεμο.

Είπε επίσης ότι υπάρχουν «κάποιες δυνάμεις που φαινομενικά δεν θέλουν να επιτύχουν οι διαπραγματεύσεις ή να τελειώσει σύντομα ο πόλεμος», χωρίς να διευκρινίσει σε ποιον αναφέρεται.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Εάν οι ΗΠΑ κατασχέσουν τα παγωμένα αποθέματα της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει ανάλογα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα