ΑΘΗΝΑ
15:51
|
20.04.2024
Η βόλτα υπό τον ήχο των σειρήνων, η χαρά του Ζελένσκι και οι υποσχέσεις που αντάλλαξαν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν έφτασε στο Κίεβο το πρωί της Δευτέρας, για την πρώτη του επίσκεψη στην Ουκρανία, από την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία, τον Φεβρουάριο του 2022.

Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε, ότι ο Μπάιντεν αφίχθη στο Κίεβο. Η ανάρτηση συνοδεύεται με μια φωτογραφία τους που δείχνει τους δύο Προέδρους να στέκονται μπροστά στις σημαίες της Ουκρανίας και των ΗΠΑ.

«Μπάιντεν, καλώς ήρθατε στο Κίεβο! Η επίσκεψή σας είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό σημάδι υποστήριξης για όλους τους Ουκρανούς», είπε ο Ζελένσκι στο Telegram, τόσο στα ουκρανικά όσο και στα αγγλικά. Σε δική του ανάρτηση στο Twitter, ο Μπάιντεν έγραψε «Καθώς πλησιάζουμε την επέτειο της βάναυσης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, βρίσκομαι σήμερα στο Κίεβο, για να συναντηθώ με τον πρόεδρο Ζελένσκι και να επιβεβαιώσω την ακλόνητη δέσμευσή μας στη δημοκρατία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας». Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εθεάθη να περπατά στην πλατεία Mykhailivska στο Κίεβο, καθώς οι σειρήνες ήχούσαν στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Ο Μπάιντεν έφτασε στο Κίεβο στις 8 το πρωί τοπική ώρα, όπου τον υποδέχθηκε η πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία Μπρίτζετ Μπρινκ. «Είναι καλό που επιστρέφω στο Κίεβο», είπε ο Μπάιντεν. Σε κοινή ομιλία με τον Ζελένσκι, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε, πρόσθετη βοήθεια μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων στην Ουκρανία, η οποία θα περιλαμβάνει στρατιωτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών, ακόντιων και οβίδων.

«Ένα χρόνο μετά, το Κίεβο στέκεται. Και η Ουκρανία στέκεται. Η δημοκρατία παραμένει», δήλωσε ο Μπάιντεν καθώς συναντήθηκε με τον Ζελένσκι στο παλάτι Μαριίνσκι. «Σας ευχαριστώ πολύ που ήρθατε κύριε Πρόεδρε σε μια τεράστια στιγμή για την Ουκρανία», είπε ο Ζελένσκι. «Είναι αλαζονικό εκ μέρους μου που το λέω αυτό, αλλά σκέφτηκα ότι ήταν σημαντικό ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών να είναι εδώ την ημέρα που ξεκίνησε η επίθεση», είπε ο Μπάιντεν. «Επειδή, όπως θυμάται ο πρόεδρος, προειδοποιούσα τον κόσμο ότι ο Πούτιν επρόκειτο να επιτεθεί». «Νόμιζα ότι ήταν κρίσιμο να μην υπάρχει καμία αμφιβολία, καμία απολύτως, για την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία στον πόλεμο», είπε ο Μπάιντεν. «Ο ουκρανικός λαός έχει ενισχυθεί με τρόπο, που λίγοι άνθρωποι έχουν κάνει ποτέ στο παρελθόν», πρόσθεσε.

Αναφορές για πιθανή επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου ενόψει της επετείου (ενός έτους) από τη ρωσική εισβολή, άρχισαν να κυκλοφορούν νωρίτερα την ίδια μέρα, καθώς στρατιωτικά αεροσκάφη των ΗΠΑ φάνηκαν να κάνουν κύκλους κοντά στα πολωνικά σύνορα και οι κάτοικοι του Κιέβου δημοσίευσαν σχετικά βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ακύρωσε επίσης, μια προγραμματισμένη επίσκεψη στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μέλνικ, άφησε να εννοηθεί ότι έρχονται μεγάλα νέα, λέγοντας στην τηλεόραση, ότι μια συναρπαστική ανακοίνωση έρχεται «πολύ σύντομα». «Ελπίζω ότι η έκπληξη που ετοιμάζεται θα είναι επιτυχημένη. Άλλωστε, είναι σημαντικό για εμάς την παραμονή της πρώτης επετείου επιθετικότητας μεγάλης κλίμακας, να νιώσουμε όχι μόνο λεκτική υποστήριξη, όχι μόνο αλληλεγγύη αλλά και ακόμη μεγαλύτερη βοήθεια και την παρουσία του σημαντικότερου εταίρου μας στο Κίεβο», είπε ο Μέλνικ.

Ο Γερμάκ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, χαρακτήρισε την επίσκεψη του Μπάιντεν στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας «ιστορική» και «στρατηγική». Ευχαρίστησε τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, που βοήθησε στον προγραμματισμό της επίσκεψης.

Τέλος, ένας ουκρανικός κυβερνητικός αξιωματούχος είπε στο POLITICO, ότι οι Ουκρανοί «ζητούσαν αυτή την επίσκεψη εδώ και πολύ καιρό». Πρόσθεσαν ότι η επίσκεψη είχε προετοιμαστεί «σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα» περίπου μία εβδομάδα, «με το μέγιστο επίπεδο μυστικότητας μέσω των γραμμών επικοινωνίας του Γερμάκ και του Κουλέμπα».

Πηγή: POLITICO

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιστρέφει με δανεισμό λεηλατημένα αντικείμενα της Γκάνας μετά από 150 χρόνια

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου

Κασσελάκη θαύματα, σπουδάγματα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα