ΑΘΗΝΑ
13:00
|
20.05.2024
Η αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στη μάχη της Μπουρκίνα Φάσο με τις ισλαμιστικές ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το επίσημο τέλος των γαλλικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Μπουρκίνα Φάσο, το έθνος της Δυτικής Αφρικής, ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Μπουρκινάμπε την Κυριακή, μετά από τελετή υποστολής της σημαίας στο στρατόπεδο των γαλλικών ειδικών δυνάμεων μια ημέρα νωρίτερα.

Τον Ιανουάριο, η Μπουρκίνα Φάσο έδωσε στη Γαλλία διορία ένα μήνα για να αποσύρει τα στρατεύματά της καθώς έληξε μια στρατιωτική συμφωνία, που επέτρεπε στα γαλλικά στρατεύματα να μάχονται τους αντάρτες στο έδαφός της, επικαλούμενη την επιθυμία της χώρας να αμυνθεί η ίδια.

Η αποχώρησή τους σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στη μάχη της Μπουρκίνα Φάσο με τις ισλαμιστικές ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος, οι οποίες έχουν καταλάβει μεγάλες εκτάσεις γης και έχουν εκτοπίσει εκατομμύρια ανθρώπους στην ευρύτερη περιοχή του Σαχέλ, ακριβώς νότια της Σαχάρας.

Σε ανακοίνωσή του, το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Μπουρκινάμπε ανέφερε ότι συμμετείχε με την ηγεσία των γαλλικών ειδικών δυνάμεων Sabre σε «επίσημη τελετή υποστολής σημαίας που σηματοδοτεί το επίσημο τέλος των επιχειρήσεων των γαλλικών στρατευμάτων στο έδαφος της Μπουρκινάμπε».

Η αποχώρηση των περίπου 400 γαλλικών ειδικών δυνάμεων από την Μπουρκίνα Φάσο ακολουθεί μια απότομη επιδείνωση των σχέσεων που περιλάμβανε το αίτημα για ανάκληση του Γάλλου πρεσβευτή από την Ουαγκαντούγκου, την πρωτεύουσα της χώρας.

Πέρυσι, οι διαμαρτυρίες από τους αντιπάλους της γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας αυξήθηκαν απότομα, εν μέρει λόγω των αντιλήψεων ότι η Γαλλία δεν είχε κάνει αρκετά για να περιορίσει την εξέγερση.

Τόσο η Μπουρκίνα Φάσο όσο και το γειτονικό Μαλί διοικούνται από στρατιωτικές κυβερνήσεις που κατέλαβαν την εξουσία με τη βία τα τελευταία δύο χρόνια, υποσχόμενοι να βελτιώσουν την ασφάλεια και να αναζητήσουν υποστήριξη πέρα από τους παραδοσιακούς συμμάχους τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έρχεται η Καμπούλ Νο2 (ή η Σαϊγκόν Νο3);

Κίνα: Επίθεση σε δημοτικό σχολείο-Δύο νεκροί και 10 τραυματίες

Η Ισπανία ανακαλεί τον πρέσβη της στην Αργεντινή μετά την προσβολή Μιλέι

Μενίδι: Στον ανακριτή ο 50χρονος γυναικοκτόνος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα