ΑΘΗΝΑ
10:36
|
23.04.2024
Έκλεισε το συνοριακό πέρασμα Τορκχάμ – Σποραδικά πυρά αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Τορκχάμ, το κύριο συνοριακό πέρασμα μεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν, έχει κλείσει με τους κατοίκους της περιοχής να αναφέρουν ότι άκουσαν σποραδικούς πυροβολισμούς κοντά στο συνήθως πολυσύχναστο συνοριακό σημείο διέλευσης.

Όπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής, από την πλευρά του Πακιστάν, τα σύνορα έκλεισαν αργά το βράδυ της Κυριακής, ενώ πυροβολισμοί ακούστηκαν νωρίς τη Δευτέρα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η κίνηση έρχεται μετά την ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων των κυβερνώντων Ταλιμπάν του Αφγανιστάν με τον Μουλά Μοχάμαντ Σιντίκ, επίτροπο που διορίστηκε από τους Ταλιμπάν στο Τορκχάμ να αναφέρει στο Associated Press, ότι το Πακιστάν «δεν τηρεί τις «δεσμεύσεις του και έτσι το σημείο διέλευσης έκλεισε», χωρίς να προχωράει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Χαλίντ Χαν, Πακιστανός αξιωματούχος της αστυνομίας, επιβεβαίωσε το κλείσιμο των συνόρων και αυτό που περιέγραψε ως σποραδικά πυρά στην περιοχή, ενώ άλες πηγές από το Πακιστάν κάνουν λόγο για τραυματισμός ενός συνοριοφύλακα.

Οι διαφωνίες που συνδέονται με τα 2.600 χιλιόμετρων σύνορα των δύο χωρών χρονολογούνται εδώ τουλάχιστον δύο δεκαετίες, και αναζωπυρώνονται κατά περιόδους.

Το Πακιστάν έχει γίνει μάρτυρας αύξησης των ένοπλων επιθέσεων από τον Νοέμβριο, όταν οι Ταλιμπάν του Πακιστάν, γνωστοί με το ακρωνύμιο TTP, τερμάτισαν μια πολύμηνη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την κυβέρνηση.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν δήλωσε στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου την Κυριακή ότι οι απειλές ένοπλων που προέρχονται από αφγανικό έδαφος μπορεί να διαταράξουν σημαντικά την κατάσταση στην περιοχή.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των Ταλιμπάν δήλωσε αργότερα ότι το Πακιστάν θα πρέπει να εγείρει τέτοια ζητήματα ιδιωτικά και όχι σε δημόσια φόρουμ και πρόσθεσε ότι η διοίκηση των Ταλιμπάν δεν θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί το έδαφός του Αφγανιστάν εναντίον άλλων χωρών, ιδιαίτερα εναντίον των γειτόνων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ κατηγορεί το Ισραήλ για προσπάθεια υπονόμευσης της UNRWA

ΠΑΣΟΚ: Τι συζητά με την Ουκρανία η κυβέρνηση;

Σε Κουβέιτ και Κατάρ πάει ο Γεραπετρίτης

Αβάσιμες οι κατηγορίες του Ισραήλ κατά της UNRWA λέει ανεξάρτητη επιτροπή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα