ΑΘΗΝΑ
19:21
|
23.04.2024
Ο πρόεδρος Γιουν Σουκ-γέολ έχει επίσης δηλώσει ότι η χώρα του θα μπορούσε να αναζητήσει το δικό της πυρηνικό αποτρεπτικό μέσο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ηγέτης του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος της Νότιας Κορέας πρότεινε η χώρα να «εξετάσει σοβαρά» την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, εάν οι υπάρχουσες στρατηγικές για τον μετριασμό των απειλών της Πιονγκγιάνγκ συνεχίσουν να είναι αναποτελεσματικές.

Οι εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο έχουν φουντώσει μετά τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας, που σημείωσαν ρεκόρ το 2022.

«Πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά την ανάπτυξη των δικών μας πυρηνικών δυνατοτήτων εάν μια τέτοια απάντηση είναι ανεπαρκής», δήλωσε σήμερα ο Τσουνγκ Τζιν Σουκ, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, αναφερόμενος στο λεγόμενο σύστημα πρώτου χτυπήματος «Kill Chain» της χώρας.

Το στρατιωτικό πρωτόκολλο «Kill Chain» σχεδιάστηκε ως αποτρεπτικό για τις πυρηνικές απειλές της Βόρειας Κορέας και περιλαμβάνει προληπτικά πλήγματα εναντίον σιλό πυρηνικών πυραύλων και της ανώτερης ηγεσίας της Πιονγκγιάνγκ, εάν εντοπιστεί επικείμενη πυρηνική εκτόξευση. Το σύστημα ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία, αλλά έχει λάβει μια νέα ώθηση υπό τον Πρόεδρο Γιουν Σουκ-γέολ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο Μάιο.

Ο Γιουν έχει επίσης δηλώσει ότι η χώρα του θα μπορούσε να αναζητήσει το δικό της πυρηνικό αποτρεπτικό μέσο – η πρώτη φορά στη μεταψυχροπολεμική εποχή που ένας ηγέτης της Νότιας Κορέας πρότεινε ένα τέτοιο σχέδιο. Αργότερα διευκρίνισε ότι δεν ήταν ενεργή πολιτική της κυβέρνησής του.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρείται ότι αντιτίθενται στην κατοχή ατομικών όπλων από τη Νότια Κορέα, φοβούμενες ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε κούρσα εξοπλισμών στη χερσόνησο, πυροδοτώντας περαιτέρω τις εντάσεις μεταξύ Σεούλ και Πιονγκγιάνγκ.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, δήλωσε στα τέλη Δεκεμβρίου ότι σχεδιάζει να «αυξήσει εκθετικά» το πυρηνικό οπλοστάσιο της Πιονγκγιάνγκ. Η χώρα –με την οποία η Νότια Κορέα βρίσκεται τεχνικά σε πόλεμο μετά την ανακωχή που υπογράφηκε το 1953– εξέδωσε πρόσφατα μια ανακοίνωση στην οποία εξέφραζε τις ισχυρές αντιρρήσεις της για τις στρατιωτικές ασκήσεις, που πρόκειται να πραγματοποιηθούν από τη Σεούλ και την Ουάσιγκτον τις επόμενες εβδομάδες.

Έχει προηγουμένως αναφερθεί σε τέτοιες ασκήσεις ως «πρόβες» για μια εισβολή πλήρους κλίμακας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιέσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης στο Λονδίνο για τις απελάσεις στη Ρουάντα

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες: Μια δικαστική απόφαση με επιπτώσεις

Η διπλωματία του πιτόγυρου έχει και τα όριά της…

Ρεκόρ στους τραυματισμούς εργαζομένων στη SpaceX για δεύτερη χρονιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα