ΑΘΗΝΑ
12:59
|
20.04.2024
Σύμφωνα με το πρακτορείο Yonhap, εάν ο Hyunmoo-5 δοκιμαστεί επιτυχώς, αναμένεται να γίνει βασικό στοιχείο του δόγματος μαζικής τιμωρίας και αντιποίνων της Κορέας (KMPR).
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Νότια Κορέα σχεδιάζει να εκτοξεύσει έναν νέο βαλλιστικό πύραυλο «υψηλής ισχύος» αργότερα αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. Ο πύραυλος Hyunmoo-5, προορίζεται να λειτουργήσει ως αποτρεπτικός παράγοντας κατά των πυρηνικών και πυραυλικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας, ανέφερε το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο.

Επικαλούμενο μια «ενημερωμένη πηγή», το Yonhap ανέφερε ότι η δοκιμαστική εκτόξευση του πυραύλου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, περίπου 150 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, Σεούλ.

Προς επίρρωση του δημοσιεύματός του, το Yonhap αναφέρθηκε σε μια προειδοποίηση πλοήγησης που εκδόθηκε για την Παρασκευή και το Σάββατο, η οποία αναφέρεται ότι καλύπτει 300 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πύραυλος πιστεύεται ότι έχει βεληνεκές τουλάχιστον 3.000 χιλιομέτρων – που αντιστοιχεί σε πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς. Ωστόσο, το ακριβές βεληνεκές δεν έχει αποκαλυφθεί από τον κορεατικό στρατό.

Εάν ο Hyunmoo-5 δοκιμαστεί επιτυχώς, αναμένεται να γίνει βασικό στοιχείο του δόγματος μαζικής τιμωρίας και αντιποίνων της Κορέας (KMPR), το οποίο προβλέπει ένα χτύπημα που θα παραλύσει την ηγεσία της Βόρειας Κορέας, σε περίπτωση που ξεσπάσει στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των δύο κρατών, ισχυρίστηκε το Yonhap.

Χθες, το ειδησεογραφικό πρακτορείο δημοσίευσε ένα άρθρο του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, στο οποίο ο Όστιν επιβεβαίωνε τη «σιδερένια» δέσμευση της Αμερικής να παρέχει ασφάλεια στον βασικό της σύμμαχο στην Ασία.

Ο Όστιν, ο οποίος βρίσκεται στη Νότια Κορέα για την τρίτη επίσημη επίσκεψή του από την έναρξη της θητείας του, κατηγόρησε την Πιονγκγιάνγκ για ολοένα και πιο «αποσταθεροποιητική» συμπεριφορά στην περιοχή. Αυτό, υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας, αποτελεί έναν ακόμα λόγο για τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία να «παραμείνουν σε εγρήγορση».

Σύμφωνα με τον Όστιν, μόνο χάρη στη μαζική στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη χερσόνησο διατηρείται η ειρήνη στην περιοχή για τις τελευταίες επτά δεκαετίες. Αποκάλυψε ότι η Ουάσιγκτον και η Σεούλ «επεκτείνουν το εύρος και την κλίμακα των συνδυασμένων ασκήσεών τους» προκειμένου «να αυξήσουν τη διαλειτουργικότητά τους και την ετοιμότητά τους να “πολεμήσουν απόψε”, εάν χρειαστεί».

Απευθυνόμενος σε «αντιπάλους και ανταγωνιστές» στην περιοχή, ο Όστιν προειδοποίησε ότι «αν αμφισβητήσουν κάποιον από εμάς, αμφισβητούν τη συμμαχία στο σύνολό της».

Δήλωσε επιπλέον ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αυξήσουν την ανάπτυξη προηγμένων όπλων, όπως μαχητικά αεροσκάφη και βομβαρδιστικά στην κορεατική χερσόνησο, καθώς ενισχύουν την κοινή εκπαίδευση και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό με τη Νότια Κορέα.

Ο Όστιν έκανε τα σχόλια στη Σεούλ αφού ο ίδιος και ο Υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας, Λι Γιονγκ-Σουπ, συμφώνησαν να επεκτείνουν περαιτέρω τις συνδυασμένες στρατιωτικές ασκήσεις τους, συμπεριλαμβανομένης της επανέναρξης των επιδείξεων με πραγματικά πυρά, και να συνεχίσουν μια «έγκαιρη και συντονισμένη» ανάπτυξη στρατηγικών μέσων των ΗΠΑ στην περιφέρειας, σύμφωνα με τα γραφεία τους.

Ο Όστιν και ο Λι συζήτησαν επίσης τις προετοιμασίες για μια κοινή άσκηση αυτόν το μήνα, η οποία θα έχει ως στόχο την όξυνση της απάντησής τους εάν η Βόρεια Κορέα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

Το ταξίδι του Όστιν έρχεται καθώς η Νότια Κορέα αναζητά ισχυρότερες διαβεβαιώσεις ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρησιμοποιήσουν γρήγορα και αποφασιστικά τις πυρηνικές τους ικανότητες για να προστατεύσουν την σύμμαχό τους στην περίπτωση μιας πυρηνικής επίθεσης της Βόρειας Κορέας.

Κατά τη διάρκεια του 2022, η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε ρεκόρ εκτοξεύσεων πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων πολλών βαλλιστικών δοκιμών, τις οποίες χαρακτήρισε ως απάντηση στα τακτικά στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ-Νοτίου Κορέας στη χερσόνησο, τα οποία η Πιονγκγιάνγκ θεωρεί απειλή για την ασφάλειά της.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Παρουσιάσαμε ένα ψηφοδέλτιο προοδευτικής αριστείας

Η κωμικοτραγική κατάσταση του Ισραήλ

Νέα κεφαλή για πυραύλους Κρουζ δοκίμασε η Βόρεια Κορέα

Μπιενάλε: Το Περίπτερο του Ισραήλ κλείνει για τους ομήρους αλλά όχι για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα