ΑΘΗΝΑ
11:33
|
25.04.2024
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας βρέθηκε στη Σεούλ, για τρίτη φορά κατά τη διάρκεια της θητείας του, παρέχοντας νέες εγγυήσεις και διαβεβαιώσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αρχηγοί άμυνας των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας υπόσχονται περισσότερες ασκήσεις για την αντιμετώπιση του Βορρά

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν συναντήθηκε με τον νοτιοκορεάτη ομόλογό του Λι Γιονγκ-σουπ στη Σεούλ, σήμερα Τρίτη, δεσμευόμενος να ενισχύσει τις κοινές ασκήσεις και τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ασφάλειας καθώς η Νότια Κορέα αναζητά εγγυήσεις ενόψει των αυξανόμενων απειλών της Βόρειας Κορέας.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να επεκτείνουν και να ενισχύσουν το επίπεδο και την κλίμακα των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων των δύο χωρών, υπό το φως των «συνεχιζόμενων προκλήσεων» από την Πιονγκγιάνγκ, συμπεριλαμβανομένης μιας πρόσφατης εισβολής drone στον εναέριο χώρο της Νότιας Κορέας, αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν της συνάντησης.

Αυτό κρίνεται απαραίτητο λόγω «αλλαγών στο περιβάλλον ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων προσπαθειών της Βόρειας Κορέας να αναβαθμίσει τα πυρηνικά και πυραυλικά της προγράμματα», τόνισε ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Άμυνας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι στρατιωτικές εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο εντάθηκαν απότομα το 2022 καθώς ο Βορράς διεξήγαγε αριθμό ρεκόρ δοκιμών όπλων, συμπεριλαμβανομένης της εκτόξευσης του πιο προηγμένου, έως τώρα,  διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου. Η Πιονγκγιάνγκ έστειλε πέντε μη επανδρωμένα αεροσκάφη πέρα από τα σύνορα στις 26 Δεκεμβρίου, το πρώτο τέτοιο περιστατικό εδώ και πέντε χρόνια, που ώθησε τη Σεούλ να απαντήσει σηκώνοντας πολεμικά αεροσκάφη.

Σεούλ και Ουάσιγκτον προγραμματίζουν μια άσκηση «επί χάρτου» μέσα στον Φεβρουάριο, προκειμένου να βελτιώσουν την επικοινωνία των δύο μερών σχετικά με τις «επιλογές αποτροπής και αντίδρασης» στις πυρηνικές απειλές της Πιονγκγιάνγκ. «Θα κάνουμε μια σειρά από ασκήσεις προσομοίωσης προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι βλέπουμε τα πράγματα ακριβώς ως έχουν», είπε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, επανέλαβε επίσης, τη δέσμευση της Ουάσιγκτον για εκτεταμένη αποτροπή, λέγοντας ότι τα αμερικανικά στρατιωτικά μέσα, ειδικά οι πυρηνικές δυνάμεις, αποτρέπουν επιθέσεις σε συμμάχους. Οι δεσμεύσεις περιλαμβάνουν «το πλήρες φάσμα των αμυντικών δυνατοτήτων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των συμβατικών δυνατοτήτων πυρηνικής και πυραυλικής άμυνας», τόνισε.

Νωρίτερα τον Ιανουάριο, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ-γιόλ, με τον οποίο επίσης είχε συνάντηση ο Όστιν, πρότεινε στη χώρα του να εξετάσει το ενδεχόμενο απόκτησης δικών της πυρηνικών όπλων, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που ένας εν ενεργεία πρόεδρος διατύπωσε την ιδέα, αντανακλώντας την αυξανόμενη εσωτερική ανησυχία για την αξιοπιστία των εγγυήσεων ασφαλείας των ΗΠΑ προς την Σεούλ.

Ωστόσο, τελικά η κυβέρνηση του Γιουν απέρριψε αυτά τα σχόλια, τονίζοντας ότι η Νότια Κορέα υποστηρίζει την μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Ο ηγέτης του Βορρά Κιμ Γιονγκ Ουν ζήτησε πρόσφατα την «εκθετική» αύξηση του πυρηνικού οπλοστασίου της Πιονγκγιάνγκ, συμπεριλαμβανομένης της μαζικής παραγωγής τακτικών πυρηνικών όπλων και της ανάπτυξης νέων πυραύλων για πυρηνικές αντεπιθέσεις, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του πρέπει να ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό τον στρατό της μέσα στο 2023, για να αντιμετωπίσει την «εχθρότητα των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανατόλι Αντόνοφ: Αδικαιολόγητη η μεταφορά ATACMS στην Ουκρανία

Μαδούρο: Η Μπολιβαριανή Συμμαχία υποστηρίζει τον πολυπολικό κόσμο

Ο Τοκάγιεφ για τους «εχθρούς του Καζακστάν»

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα