ΑΘΗΝΑ
09:19
|
04.10.2023
«Οι ΗΠΑ μας λένε να μην ανησυχούμε γιατί θα φροντίσουν για τα πάντα, αλλά πλέον, είναι δύσκολο να πείσουμε τον λαό μας γι’ αυτό», λέει…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας λέει ότι οι διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ για «εκτεταμένη αποτροπή» δεν επαρκούν πλέον ενόψει των αυξανόμενων πυρηνικών δυνατοτήτων της Βόρειας Κορέας.

Η Σεούλ και η Ουάσιγκτον συζητούν τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων με χρήση αμερικανικών πυρηνικών όπλων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα αυξανόμενα ατομικά και πυραυλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας, δήλωσε ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-γέολ.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Chosun Ilbo, που δημοσιεύεται σήμερα Δευτέρα, ο Γιουν είπε ότι η υπάρχουσα «πυρηνική ομπρέλα» και η «εκτεταμένη αποτροπή» της Ουάσιγκτον δεν αρκούν πλέον για να καθησυχάσουν τους Νοτιοκορεάτες.

Αναφερόμενος στην ικανότητα του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών, ιδιαίτερα των πυρηνικών δυνάμεών του, να αποτρέψουν επιθέσεις κατά των συμμάχων τους, δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ μας λένε να μην ανησυχούμε γιατί θα φροντίσουν για τα πάντα, αλλά πλέον, είναι δύσκολο να πείσουμε τον λαό μας γι’ αυτό».

«Τα πυρηνικά όπλα ανήκουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ο σχεδιασμός, η ανταλλαγή πληροφοριών, οι ασκήσεις και η εκπαίδευση θα πρέπει να διεξάγονται από κοινού από τη Νότια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο Γιουν, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον βλέπει «αρκετά θετικά» αυτή την πρόταση.

Οι δηλώσεις του Γιουν έρχονται μια ημέρα αφότου τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας ανέφεραν ότι ο ηγέτης της Κιμ Γιονγκ Ουν ζήτησε την ανάπτυξη νέων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM) και την «εκθετική αύξηση» του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας για να αντιμετωπιστεί αυτό που χαρακτήρισε εχθρότητα από τις ΗΠΑ και την Νότια Κορέα.

Ο Κιμ είπε επίσης σε μια συνάντηση του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος την περασμένη εβδομάδα ότι η Νότια Κορέα έχει γίνει πλέον ο «αναμφισβήτητος εχθρός» της χώρας του και έθεσε νέους στρατιωτικούς στόχους, υπονοώντας έναν ακόμη χρόνο εντατικών δοκιμών όπλων και έντασης.

Χθες Κυριακή, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε ακόμα έναν βαλλιστικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς, μετά από τρεις βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύθηκαν την προηγούμενη μέρα, κλείνοντας ένα έτος που χαρακτηρίστηκε από αριθμό ρεκόρ δοκιμών πυραύλων.

Ο αγώνας της Βόρειας Κορέας να προωθήσει τα πυρηνικά και πυραυλικά της προγράμματα έχει ανανεώσει τη συζήτηση για τον πυρηνικό εξοπλισμό της Σεούλ, με την πλειοψηφία των Νοτιοκορεατών να τάσσονται υπέρ της ανάπτυξης ενός εγχώριου προγράμματος ατομικών όπλων, αλλά ο Γιουν δήλωσε ότι η τήρηση της συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών παραμένει σημαντική.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Ρουμανία στέλνει στρατεύματα για να ενισχύσει την KFOR στο Κόσοβο

Στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο Μολδαβός πρέσβης

Έντεκα χρόνια μετά, η Συρία αποκτά ξανά πρέσβη στην Τυνησία

Συνελήφθη από τις σερβικές αρχές ο Σέρβος πολιτικός που ανέλαβε την ευθύνη για τα γεγονότα στο Βόρειο Κόσοβο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα