ΑΘΗΝΑ
12:12
|
20.04.2024
Το δέκατο πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε. στη Ρωσία, το οποίο βρίσκεται υπό συζήτηση, αναφέρεται ότι θα στοιχίσει 11 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι διαβουλεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν γίνει δυσκολότερες, καθώς έχει ήδη επιβληθεί κάθε πιθανή σημαντική κύρωση στη χώρα και «δεν απομένουν πολλά πράγματα» να γίνουν, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα LeSoir, είπε ότι κάθε νέο πακέτο κυρώσεων στοχεύει τώρα «στον περιορισμό των κενών και στην πρόληψη των προσπαθειών παράκαμψης», καθώς όλες οι βασικές κυρώσεις έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ.

«Το βασικό έχει ήδη γίνει επειδή επιβάλαμε κυρώσεις στα ορυκτά καύσιμα… Αφού έχεις κάνει τα σημαντικά βήματα, δεν υπάρχουν πολλά επιπλέον πράγματα που μπορείς να κάνεις», πρόσθεσε ο Σαρλ Μισέλ.

Τον περασμένο μήνα, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Κίεβο, στο οποίο συνάντησε τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Μισέλ παραδέχτηκε ότι οι διαπραγματεύσεις για περαιτέρω κυρώσεις γίνονται όλο και πιο περίπλοκες σε κάθε νέο γύρο, καθώς οι πρόσθετοι στόχοι κυρώσεων είναι πλέον σπάνιοι.

«Κάθε μια συζήτηση για τις κυρώσεις είναι πολύ πιο δύσκολη από την προηγούμενη», είπε.

Το δέκατο πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε. στη Ρωσία, το οποίο βρίσκεται υπό συζήτηση, αναφέρεται ότι θα στοιχίσει 11 δισεκατομμύρια ευρώ και θα επικεντρωθεί στη διακοπή των πωλήσεων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οπλικά συστήματα.

Η μαύρη λίστα εξαγωγών φέρεται να περιλαμβάνει ηλεκτρονικά, λέιζερ, ραδιοεξοπλισμό, λογισμικό, ηλεκτρονικά συστήματα, θαλάσσιες κάμερες και ορυκτά σπάνιων γαιών, καθώς και εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στη νανοτεχνολογία.

Οι κυρώσεις φέρεται να στοχεύουν περισσότερες ρωσικές τράπεζες, προσθέτοντας τις Alfa Bank, Rosbank και Tinkoff Bank στη μαύρη λίστα της Ε.Ε. Θα απαγορεύσει επίσης σε Ρώσους υπηκόους να κατέχουν θέσεις στα διοικητικά όργανα κρίσιμων ευρωπαϊκών εταιρειών και θα περιορίσει την παροχή χωρητικότητας αποθήκευσης αερίου σε οντότητες που είναι εγκατεστημένες στη Ρωσία.

Οι Βρυξέλλες έχουν μέχρι στιγμής υιοθετήσει εννέα πακέτα κυρώσεων προς τη Ρωσία, που στοχεύουν πολλούς τομείς της οικονομίας, καθώς και επιχειρηματίες, πολιτικούς και δημοσιογράφους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Παρουσιάσαμε ένα ψηφοδέλτιο προοδευτικής αριστείας

Η κωμικοτραγική κατάσταση του Ισραήλ

Νέα κεφαλή για πυραύλους Κρουζ δοκίμασε η Βόρεια Κορέα

Μπιενάλε: Το Περίπτερο του Ισραήλ κλείνει για τους ομήρους αλλά όχι για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα