ΑΘΗΝΑ
11:34
|
25.04.2024
Επιμένει η Άγκυρα πως χρειάζονται περισσότερα βήματα από την Στοκχόλμη για να εγκρίνει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ - Νέα πυρά Μπλίνκεν προς το Πεκίνο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει σθεναρά τη γρήγορη ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δεδομένων των βημάτων που έχουν ήδη γίνει, τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, από την Άγκυρα όπου βρίσκεται, παρόλο που ο Τούρκος ομόλογός του τόνισε την ανάγκη για πιο συγκεκριμένη δράση από την πλευρά της Σουηδίας.

«Η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν ήδη κάνει συγκεκριμένα βήματα για να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στο πλαίσιο του τριμερούς μνημονίου συμφωνίας που υπέγραψαν», είπε ο Μπλίνκεν μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, επαναλαμβάνοντας ότι το θέμα της σκανδιναβικής επέκτασης του ΝΑΤΟ δεν είναι ένα διμερές με την Τουρκία θέμα.

Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ζήτησε από τα μέλη του ΝΑΤΟ, να πιέσουν τη Σουηδία να λάβει περισσότερα μέτρα για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της Άγκυρας ώστε να κερδίσει την συμφωνία της για την υποψηφιότητα.

Όταν ρωτήθηκε εάν η Άγκυρα θα εγκρίνει την ένταξή των δύο χωρών πριν τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί στη Λιθουανία τον Ιούλιο, μια συνάντηση με την οποία οι δυτικές χώρες ελπίζουν να ολοκληρωθεί η επέκταση του ΝΑΤΟ, ο Τσαβούσογλου περιορίστηκε να δηλώσει ότι η Στοκχόλμη χρειάζεται να κάνει περισσότερα.

«Η Σουηδία έκανε μια αλλαγή νομοθεσίας, αλλά βλέπουμε ότι κάθε είδους δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, της στρατολόγησης και της προπαγάνδας, συνεχίζεται», ανέφερε. «Εάν κάνουν βήματα που πείθουν το κοινοβούλιο και τον λαό μας, θα μπορούσε να υπάρξει εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει και τη συνάντηση που θα έχει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αργότερα σήμερα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τα F-16

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι η οριστικοποίηση της συμφωνίας πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16 είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προσφέρει F-16 στην Τουρκία, αλλά δεν υπάρχει ωστόσο κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την προμήθεια τους.

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν στηρίζει ένθερμα το πακέτο που έχει στόχο τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων F-16 και την παροχή νέων στην Τουρκία», επεσήμανε ο Μπλίνκεν, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να δώσει «επίσημο χρονοδιάγραμμα», καθώς οποιαδήποτε πώληση στρατιωτικού υλικού πρέπει να έχει την έγκριση του Κογκρέσου.

Καθώς η Τουρκία είναι «σύμμαχος και εταίρος του ΝΑΤΟ, αυτό είναι προς το εθνικό μας συμφέρον και προς το συμφέρον της Συμμαχίας», επεσήμανε ο Αμερικανός υπουργός στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα.

«Ευχαριστούμε τους Αμερικανούς»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, εξήρε επίσης την υποστήριξη που παρείχαν οι Αμερικανοί μετά τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία, λέγοντας ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ απάντησε «μέσα σε ώρες» και μέχρι στιγμής έχει στείλει σημαντική βοήθεια, ενώ τόνισε ότι πέρα από την κρατική πολύ μεγάλη είναι και η βοήθεια από ιδιώτες Αμερικανούς που αγγίζει τα 80εκ. δολάρια.

«Η Τουρκία έχει μπροστά της έναν μακρύ δρόμο για να στηρίξει όσους έχουν μείνει άστεγοι και να ανοικοδομήσει τη χώρα και δεσμευόμαστε να σταθούμε στο πλευρό της», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, χθες Κυριακή, πέταξε μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του με ελικόπτερο πάνω από το Χατάι, μια από τις επαρχίες που επλήγησαν περισσότερο από τον σεισμό.

Συναντήθηκε επίσης με αμερικανικό και τουρκικό στρατιωτικό προσωπικό και εργαζόμενους στην ανθρωπιστική βοήθεια στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ κοντά στα Άδανα και υποσχέθηκε περαιτέρω βοήθεια 100 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Τουρκία και τη Συρία

Από την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαιρέτισε την υποστήριξη των ΗΠΑ. «Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω που δεν μας άφησαν μόνους σε αυτές τις δύσκολες στιγμές», είπε χαρακτηριστικά.

Πυρά Μπλίνκεν προς το Πεκίνο

«Ανησυχούμε ότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να υποστηρίξει την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας στην Ουκρανία, κάτι που παρακολουθούμε πολύ, πολύ στενά», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Επανέλαβε δε ότι θα υπάρξουν «πραγματικές συνέπειες», αν η Κίνα παράσχει θανατηφόρα βοήθεια στη Ρωσία» ή συνδράμει τη Μόσχα να αποφύγει τις κυρώσεις. «Υπάρχει ουσιαστική ανησυχία ότι ακριβώς αυτό σκέφτεται το Πεκίνο», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η απάντηση θα δοθεί και από άλλες χώρες και όχι μόνο τις ΗΠΑ.

Οι κινεζικές αρχές δεν δέχονται την κριτική των ΗΠΑ για τις σινο-ρωσικές σχέσεις και απαιτούν από την Ουάσιγκτον να προσεγγίσει υπεύθυνα το πρόβλημα της Ουκρανίας και να επανεξετάσει τη στάση της, δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουένμπιν.

«Δεν θεωρήσαμε ποτέ αρμόζουσες τις επικριτικές δηλώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με τις σινο-ρωσικές σχέσεις. Απορρίπτουμε την πίεση που μας ασκεί η Ουάσιγκτον», τόνισε ο Γουάντκ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μπλίνκεν.

«Επιμένουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να σκεφτούν σοβαρά τις ενέργειές τους και να κάνουν πραγματικά βήματα προς τη συμφιλίωση και την προώθηση ειρηνευτικών συνομιλιών για το ζήτημα της Ουκρανίας», ανέφερε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανατόλι Αντόνοφ: Αδικαιολόγητη η μεταφορά ATACMS στην Ουκρανία

Μαδούρο: Η Μπολιβαριανή Συμμαχία υποστηρίζει τον πολυπολικό κόσμο

Ο Τοκάγιεφ για τους «εχθρούς του Καζακστάν»

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα