ΑΘΗΝΑ
23:20
|
25.04.2024
Από την πλευρά της Αθήνας η προσοχή πέφτει στα ελληνοτουρκικά, ωστόσο προτεραιότητα της αμερικανικής διπλωματίας παραμένει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Προερχόμενος από την Άγκυρα, φτάνει σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ολοκληρώνοντας την ευρωπαϊκή περιοδεία του που ξεκίνησε με τη συμμετοχή του στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος αναμένεται στις 19:30 να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ αύριο Τρίτη θα έχει διμερή συνάντηση με τον ομόλογό του Νίκο Δένδια. Οι δύο υπουργοί θα εγκαινιάσουν τον Τέταρτο Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδας και θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις. Επίσης, ο Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί την Τρίτη με τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Όπως ανέφερε η αρμόδια για θέματα Ευρώπης υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κάρεν Ντόνφριντ, κατά τη διάρκεια της παραμονής και των επαφών του κ. Μπλίνκεν στη χώρα μας θα τεθούν επί τάπητος όλες οι τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις, αλλά και η συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ενεργειακής ασφάλειας.

«Δεν μπορώ να σας πω ακριβώς τι θα συζητήσει ο υπουργός με τους ομολόγους του στην Ελλάδα, αλλά θα μπορούσα να φανταστώ ότι η ενταξιακή πορεία Δυτικών Βαλκανίων θα ήταν ένα θέμα. Νομίζω ότι πολλά από τα θέματα της ευρύτερης ατζέντας, όπως η Ουκρανία και η Ρωσία, θα είναι σίγουρα στο τραπέζι, όπως φυσικά και οι σεισμοί στη γειτονική Τουρκία και στη Συρία την περασμένη εβδομάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος φτάνει στην Αθήνα σε μια συγκυρία «ανακωχής» στα ελληνοτουρκικά, λόγω του πρόσφατου σεισμού, προερχόμενος από την Τουρκία, όπου μετέβη για να δείξει την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στον σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ και ανακοίνωσε τη χορήγηση 100 εκατομμυρίων δολαρίων επιπρόσθετης βοήθειας προς τους πληγέντες από τον σεισμό που προκάλεσε σχεδόν 45.000 θανάτους στη χώρα και τη γειτονική Συρία.

Σε δεύτερο χρόνο, πέρα από το θέμα της αμερικανικής αρωγής στους σεισμόπληκτους, το θέμα της εκκρεμότητας της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δεν μπορεί παρά να απασχόλησε τις επαφές του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Άγκυρα, καθώς αποτελεί ένα ακόμα αγκάθι, μεταξύ άλλων, στις σχέσεις των δύο χωρών, όπως και η υπόθεση της πώλησης των F-16 που συναντά ισχυρές αντιστάσεις στο Κογκρέσο.

Από την πλευρά της Αθήνας η προσοχή για τη συγκεκριμένη επίσκεψη πέφτει στα ελληνοτουρκικά, ωστόσο προτεραιότητα της αμερικανικής διπλωματίας αυτή την περίοδο παραμένει ο πόλεμος στην Ουκρανία και η συνέχιση της βοήθειας και στήριξης που παρέχει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο Δυτικό στρατόπεδο με οπλικά συστήματα και διάθεση στρατιωτικών βάσεων στις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις.

Κεντρικό στοιχείο της επίσκεψης Μπλίνκεν θα είναι και το επικαιροποιημένο πρωτόκολλο Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), το οποίο έχει επιτρέψει στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ να κρατήσουν μέσω της Αλεξανδρούπολης ανοιχτή την υποστήριξη της Ανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από την ΚΝΕ

Παράσταση διαμαρτυρίας διοργανώνει αύριο Τρίτη 21 Φλεβάρη, στην πρεσβεία των ΗΠΑ, η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ, με αφορμή την επίσκεψη του υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, κι ενώ συμπληρώνεται ένας χρόνος ακριβώς από την έναρξη του πολέμου. Το σημείο συνάντησης είναι το Πάρκο Ελευθερίας στις 7 μ.μ.

«Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ιμπεριαλισμού έρχεται για να συναντηθεί τόσο με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη όσο και με τον πρώην πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα. Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι η ενίσχυση της εμπλοκής της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, με την αποστολή όπλων και τη χρησιμοποίηση των βάσεων που βρίσκονται στη χώρα μας. Ετσι “εγκαινιάζεται” ο 4ος Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ – Ελλάδας που ξεκίνησε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και υλοποιείται επί ΝΔ!», σημειώνει στην ανακοίνωση – κάλεσμα η ΚΝΕ.

«Δυναμώνουμε τον αγώνα μας: Για τερματισμό της συμμετοχής της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που διεξάγεται στα εδάφη της Ουκρανίας. Για την απεμπλοκή της χώρας μας από τα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Για να κλείσουν οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα. Κανένας φαντάρος ή στέλεχος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έξω από τα σύνορα. Για την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, ΝΑΤΟ – ΕΕ, με τον ελληνικό λαό πραγματικά στην εξουσία. Δυναμώνουμε τη συμπόρευση με το ΚΚΕ στους καθημερινούς αγώνες, στους μαζικούς φορείς, στις εκλογικές αναμετρήσεις του επόμενου διαστήματος», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Νέα ειδική απεσταλμένη ανθρωπιστικών υποθέσεων των ΗΠΑ, η Λιζ Γκράντε

Οι ΗΠΑ και 17 χώρες ζητούν από τη Χαμάς να αφήσει τους ομήρους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα