ΑΘΗΝΑ
15:37
|
26.04.2024
Η Ταϊβάν «δεν ήταν ποτέ χώρα και δεν θα είναι χώρα στο μέλλον», επιμένει το Πεκίνο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αντιπροσωπεία Αμερικανών βουλευτών συναντήθηκε, σήμερα Τρίτη, με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν, παρέχοντας νέες διαβεβαιώσεις για στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών παρά τις αντιρρήσεις της Κίνας, η οποία διεκδικεί το νησί ως δικό της έδαφος.

Η ομάδα των Αμερικανών βουλευτών, είναι μία από τις πολλές αντιπροσωπείες των ΗΠΑ που καλωσόρισε η Πρόεδρος Τσάι Ινγκ-γουέν, το τελευταίο διάστημα, ακόμη και όταν το Πεκίνο άσκησε σοβαρές διπλωματικές και στρατιωτικές πιέσεις.

Η Κίνα έχει αντιδράσεις στις δεκάδες ξένες επισκέψεις στην Ταϊβάν το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα εκείνην της πρώην προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι τον περασμένο Αύγουστο, πραγματοποιώντας στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας που θεωρούνται από ορισμένους ως πρόβα αποκλεισμού ή εισβολής.

Η Ταϊβάν παραμένει σημείο ανάφλεξης στην περιοχή. Ο Γουάνγκ Γι, ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος εξωτερικής πολιτικής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι «δεν ήταν ποτέ χώρα και δεν θα είναι χώρα στο μέλλον».

Η πρόεδρος της Ταϊβάν ευχαρίστησε τους βουλευτές για την παρουσία τους, κάνοντας λόγο για μια ακόμα ευκαιρία  εμβάθυνσης της συνεργασίας με τις ΗΠΑ στον σχεδιασμό και την κατασκευή τσιπ ημιαγωγών, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 5G επόμενης γενιάς.

«Η Ταϊβάν και οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ενισχύουν τις στρατιωτικές ανταλλαγές. Στο μέλλον, η Ταϊβάν θα συνεργαστεί ακόμη πιο ενεργά με τις ΗΠΑ και άλλους δημοκρατικούς εταίρους για να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις όπως ο αυταρχικός επεκτατισμός και η κλιματική αλλαγή», είπε η Τσάι.

«Είμαστε εδώ για να επιβεβαιώσουμε τις κοινές αξίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Ταϊβάν — μια δέσμευση για τη δημοκρατία, μια δέσμευση για την ελευθερία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Καλιφόρνια, Ro Khanna, εκ μέρους της αντιπροσωπείας των Αμερικανών βουλευτών. «Οι ΗΠΑ υπό την ηγεσία του Προέδρου Μπάιντεν επιδιώκουν την ειρήνη στην περιοχή», πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σι Τζινπίνγκ: Η Γη είναι αρκετά μεγάλη για την Κίνα και τις ΗΠΑ

Κλονίζεται ο Ερντογάν

Σοϊγκού: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αλλάξουν τις ισορροπίες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού

Για νέα τοπία έντασης προειδοποίησε τον Μπλίνκεν ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα