ΑΘΗΝΑ
23:57
|
04.05.2024
Ελλείψεις σε φρέσκα λαχανικά, φρούτα και αυγά παρατηρούνται μετά την έκρηξη του κύματος ακρίβειας που σαρώνει από πέρσι τα πορτοφόλια των Βρετανών καταναλωτών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σαν να μην έφθανε η ενεργειακή κρίση και η έκρηξη του πληθωρισμού που είναι στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο, άρχισαν πλέον και οι μεγάλες ελλείψεις σε φρέσκα λαχανικά και φρούτα.

Με απλά λόγια, εάν είσαι χορτοφάγος (και δη χαμηλόμισθος) στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτό τον καιρό τότε θα είναι βέβαιο πως έχεις πει το ψωμί…ψωμάκι όχι μόνον λόγω ακρίβειας αλλά και λόγω έλλειψης βασικών προϊόντων όπως είναι τα βασικά συστατικά για μία σαλάτα (ντομάτα, μαρούλια, αγγούρια, καρότα).

Εκτενές χτεσινό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας The Independent καταγράφει τις μεγάλες ελλείψεις σε βασικά νωπά λαχανικά και φρούτα που παρατηρούνται εδώ και μέρες στα ράφια και τις προθήκες μεγάλων αλυσίδων σούπερ-μάρκετ όπως τα Tesco και τα Sainsbury’s.

Ο λόγος που έχει κάνει άφαντες τις ντομάτες, τα αγγούρια και τα καρότα από τα καλάθια των σούπερ μάρκετ είναι ένας συνδυασμός παραγόντων με πρώτη την ακρίβεια ως παρενέργεια των δυτικών κυρώσεων που ακολούθησαν την περσινή εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Εκπρόσωπος της βρετανικής Εθνικής Ένωσης Αγροτών μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα τόνισε πως μέσα σε έναν χρόνο το κόστος της ενέργειας για τους αγρότες έχει αυξηθεί 165%, το κόστος των λιπασμάτων κατά 40%, το εργατικό κόστος 13%. Επιπλέον, ειδικά μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit) υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις μόνιμου και εποχιακού εργατικού προσωπικού σε μικρά αλλά και μεγάλα αγροκτήματα και άλλες καλλιέργειες.

Η αύξηση του κόστους στην αγροτική παραγωγή γενικότερα έχει μειώσει τις δυνατότητες και τις αντοχές των μικρομεσαίων παραγωγών για αύξηση των αγροτικών προϊόντων ώστε να ικανοποιούν επαρκώς και σε καλύτερες τιμές την εγχώρια ζήτηση.

Ρόλο στις ελλείψεις παίζουν και οι διεθνείς διαταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα μετά την διετή περίοδο πανδημίας και η πρόσφατη βαρυχειμωνιά σε χώρες της νότιας Ευρώπης και της βόρειας Αφρικής με αποτέλεσμα τη μείωση των ακριβότερων εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων στις βρετανικές αγορές.

Είναι χαρακτηριστικό πως η περιοχή της Αγγλίας που εκτείνεται από το Χαρτφορσάιρ ως το Έσσεξ που θεωρείται η βρετανική «πρωτεύουσα της παραγωγής αγγουριών» που ως πριν λίγα χρόνια παρήγαγε το 75% της συνολικής παραγωγής σήμερα δεν καλύπτει ούτε το 50%.

Ελλείψεις παρατηρούνται παράλληλα και σε πτηνοτροφικά προϊόντα με πρώτα τα αυγά που έχουν γίνει εκτός από πολύ ακριβά και δυσεύρετα.

Αυτά όλα εξηγούν μεταξύ άλλων πρόσφατη έκθεση που επικαλείται μερίδα του βρετανικού Τύπου και κατέγραψε αύξηση στις τιμές του μπρόκολου, της ντομάτας, των βολβών (παντζάρια, πατάτες, κ.λπ) τουλάχιστον 27% σε σχέση με πέρσι.

Βάλτε τώρα δίπλα στην ακρίβεια και τις ελλείψεις και φανταστείτε τι αντιμετωπίζει ένας χορτοφάγος στο Ηνωμένο Βασίλειο…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα