ΑΘΗΝΑ
06:29
|
03.05.2024
Δώδεκα ανήλικοι προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας να διασφαλιστούν τα συνταγματικά τους δικαιώματα με τη λήψη μέτρων κατά της κλιματικής κρίσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δώδεκα ανήλικοι κατέθεσαν μήνυση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστρίας, σήμερα Τρίτη, επιδιώκοντας να αναγκάσουν την κυβέρνηση να διασφαλίσει τα συνταγματικά τους δικαιώματα αναλαμβάνοντας σοβαρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ένας δικηγόρος της ομάδας των παιδιών είπε ότι η υπόθεση, που υποβλήθηκε στο Συνταγματικό Δικαστήριο, βασίζεται στο πρότυπο μιας παρόμοιας αγωγής, πριν από δύο χρόνια στη Γερμανία, που ώθησε την τοπική κυβέρνηση να θέσει νέους στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με τον νομικό, ο αυστριακός νόμος για το κλίμα, που ψηφίστηκε το 2011, δεν προστατεύει επαρκώς τους ενάγοντες, ηλικίας πέντε έως 16 ετών, από τις απειλητικές για τη ζωή τους συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το δικαίωμα των παιδιών στη «δικαιοσύνη των γενεών» —που κατοχυρώνεται στο αυστριακό Σύνταγμα— παραβιάζεται από τον νόμο για το κλίμα του αλπικού έθνους.

Η αγωγή υποστηρίζεται από τη νεανική ομάδα για το κλίμα Fridays for Future – η οποία εμπνεύστηκε από τη Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ – και υποστηρίζεται οικονομικά μέσω φιλανθρωπικών δωρεών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκστρατεία με επικεφαλής τη Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου

Νεκρός στην Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο 43χρονος αγνοούμενος από την Ημαθία

Μπλακάουτ (ξανά…) στην Κένυα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα