Το ισραηλινό κοινοβούλιο υπερψήφισε επί της αρχής σήμερα ένα βασικό μέρος της αμφιλεγόμενης αναθεώρησης του δικαστικού συστήματος, παρά τις διαμαρτυρίες σε ολόκληρη τη χώρα ενάντια σε ένα νομοσχέδιο, που οι επικριτές του το θεωρούν απειλή για τη δημοκρατία.
63 από τα 120 μέλη της Κνεσέτ ψήφισαν υπέρ του να δοθεί στην κυβέρνηση μεγαλύτερη αναλογία στην επιτροπή που επιλέγει δικαστές και να στερηθεί από το ανώτατο δικαστήριο η δυνατότητα να αποφαίνεται ενάντια σε νόμους που κρίνει πως αντιτίθενται στους Βασικούς Νόμους, το οιονεί σύνταγμα του Ισραήλ.
Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν χθες στους δρόμους της Ιερουσαλήμ. Μέσα στο κοινοβούλιο, βουλευτές της αντιπολίτευσης διέκοψαν τη συζήτηση με κραυγές για «ντροπή» και βγήκαν προσωρινά από την αίθουσα.
Το νομοσχέδιο θα επιστρέψει τώρα στη νομική επιτροπή για περισσότερη συζήτηση, εν όψει της δεύτερης και τρίτης ανάγνωσης στην ολομέλεια πριν γίνει νόμος.
«Από εδώ και στο εξής, το δικαστήριο θα ανήκει σε όλους», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιαρίβ Λεβίν, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου επί της αρχής, καλώντας τα μέλη της αντιπολίτευσης «να έρθουν να μιλήσουν».
«Μπορούμε να καταλήξουμε σε συνεννόηση», είπε ο Λέβιν.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, κατηγόρησε τον συνασπισμό ότι ωθεί το Ισραήλ προς τον εμφύλιο πόλεμο, λέγοντας ότι εάν «ενδιαφέρεστε για το Ισραήλ και τον λαό του», τότε «θα σταματήσετε τη νομοθεσία σήμερα».
Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση αποτελεί μία από τις βασικότερες πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης του πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε συνεργασία με υπερορθόδοξα και ακροδεξιά κόμματα που σχηματίστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου.
Η μεταρρύθμιση θα δώσει επιπλέον στο κοινοβούλιο την εξουσία να ακυρώνει αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου ακόμα και με οριακή πλειοψηφία 61 βουλευτών.
Ο Νετανιάχου παρουσιάζει την αναθεώρηση ως απαραίτητη για την αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας, υποστηρίζοντας ότι οι δικαστές έχουν τώρα υπερβολική εξουσία επί των εκλεγμένων αξιωματούχων.
Οι επικριτές κατηγορούν την κυβέρνηση για υπερσυγκέντρωση εξουσίας και δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί έχουν από τις αρχές του Ιανουαρίου βρεθεί στις διαδηλώσεις, που γίνονται σε εβδομαδιαία βάση κατά της μεταρρύθμισης.