ΑΘΗΝΑ
12:17
|
07.05.2024
Παράλληλα, κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν οι Στόλτενμπεργκ, Μπορέλ, Κουλέμπα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος έκανε λόγο σήμερα για «παραλογισμό» των κατηγοριών, που διατύπωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος υποστήριξε πως οι μέσω της Ουκρανίας κινήσεις της Δύσης εναντίον της Ρωσίας, επέβαλαν την αναγκαιότητα της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

«Κανένας δεν επιτίθεται στη Ρωσία. Υπάρχει ένα είδος παραλογισμού στην ιδέα ότι η Ρωσία τελούσε υπό κάποιας μορφής στρατιωτική απειλή εκ μέρους της Ουκρανίας ή οποιουδήποτε άλλου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν.

Αναφερόμενος στην ομιλία που επρόκειτο να εκφωνήσει σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, από τα ανάκτορα στη Βαρσοβία, ο Σάλιβαν δήλωσε πως «δεν θα περιλαμβάνει κανένα είδος σχεδίου με στόχο τον τερματισμό του πολέμου δια της διπλωματικής οδού».

Η εν λόγω ομιλία του Αμερικανού προέδρου θα επικεντρωθεί, υποστήριξε, μάλλον στα ευρύτερα διδάγματα που μπορούν να αντληθούν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον οποίο θεωρεί «σημείο καμπής» στην παγκόσμια μάχη ανάμεσα στις δημοκρατίες και τα αυταρχικά καθεστώτα.

«Συνεπώς οι παρατηρήσεις του θα αφορούν συγκεκριμένα τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά ασφαλώς θα αφορούν επίσης την ευρύτερη μάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα (από τη μια πλευρά) στους επιτιθέμενους που επιχειρούν να καταστρέψουν τις θεμελιώδες αρχές και (από την άλλη πλευρά) τις δημοκρατίες που ενώνονται για να προσπαθήσουν να τις κάνουν σεβαστές».

Κοινή συνέντευξη Τύπου Στόλτενμπεργκ, Μπορέλ, Κουλέμπα

«Η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, και τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, λίγη ώρα με την ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν ενώπιον του ρωσικού κοινοβουλίου.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ απέρριψε τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν σήμερα από τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «η δυτική απειλή δικαιολόγησε την εισβολή στην Ουκρανία».

«Κανείς δεν επιτίθεται στην Ρωσία. Η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος. Η Ουκρανία είναι το θύμα. Ο πρόεδρος Πούτιν ξεκίνησε αυτόν τον αυτοκρατορικό πόλεμο κατάκτησης. Ο Πούτιν συνεχίζει την πολεμική κλιμάκωση. Όπως έκανε σαφές ο Πούτιν σήμερα, προετοιμάζεται για περισσότερο πόλεμο. Ο Πούτιν δεν πρέπει να νικήσει… Θα ήταν επικίνδυνο για την ασφάλεια την δική μας και ολόκληρου του κόσμου», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Εξέφρασε, επιπλέον, «την λύπη του» για την απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να διακόψει την συμμετοχή της Ρωσίας στην συνθήκη New START για τον έλεγχο των στρατηγικών πυρηνικών οπλοστασίων και κάλεσε την Μόσχα να την αναθεωρήσει.

«Λυπάμαι για τη απόφαση που ανακοινώθηκε από την Ρωσία σήμερα για την διακοπή της συμμετοχή της στην συνθήκη New START», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε επίσης ότι ανησυχεί όλο και περισσότερο για το ενδεχόμενο παροχής στρατιωτικής υποστήριξης της Κίνας προς την Ρωσία για την επίθεσή της στην Ουκρανία.

«Ανησυχούμε όλο και περισσότερο ότι η Κίνα μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να προσφέρει στρατιωτική υποστήριξη στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία», είπε.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι ο Κινέζος ομόλογός του, Γουάνγκ Γι, τον διαβεβαίωσε ότι η Κίνα δεν παρέχει όπλα στην Ρωσία και ότι δεν σχεδιάζει να το κάνει.

«Πρέπει να παραμείνουμε σε επιφυλακή, αλλά, από όσο γνωρίζω, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η Κίνα έχει κάνει ό,τι δηλώνει ότι δεν έχει κάνει», είπε ο Μπορέλ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συμβούλιο Υπουργών: Υιοθέτηση νόμου της Ε.Ε. για έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία

Ουκρανία και ΗΠΑ πραγματοποίησαν 4ο γύρο συνομιλιών για διμερή συμφωνία ασφαλείας

Σι Τζινπίνγκ: Δεν θα ξεχαστούν τα ΝΑΤΟϊκά χτυπήματα στην κινεζική πρεσβεία του Βελιγραδίου

Καμπέρα: Απαράδεκτη η συμπεριφορά το Πεκίνου σε περιστατικό στην Κίτρινη Θάλασσα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα