ΑΘΗΝΑ
19:09
|
28.04.2024
Αν η Κίνα προμήθευε με όπλα τη Ρωσία, θα ξεπερνούσε την «κόκκινη γραμμή» της Ε.Ε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πιστός στην γραμμή Μπλίνκεν ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ προειδοποίησε, χθες Δευτέρα, την Κίνα εναντίον της προμήθειας όπλων ή πυρομαχικών στη Ρωσία, διαμηνύοντας πως σε αυτή την περίπτωση θα ξεπερνούσε την «κόκκινη γραμμή» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ανησυχούμε ότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να υποστηρίξει την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας στην Ουκρανία, κάτι που παρακολουθούμε πολύ, πολύ στενά», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν «πραγματικές συνέπειες», αν η Κίνα παράσχει θανατηφόρα βοήθεια στη Ρωσία» ή συνδράμει τη Μόσχα να αποφύγει τις κυρώσεις.

Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, το Πεκίνο θα ξεπερνούσε την «κόκκινη γραμμή» που έχει θέσει η Ε.Ε. στις σχέσεις της με την Κίνα, διεμήνυσε από την πλευρά του ο κ. Μπορέλ πριν από το συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων χθες στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας πως συζήτησε σχετικά με τον κ. Μπλίνκεν και με τον κορυφαίο Κινέζο διπλωμάτη Ουάνγκ Γι.

Οι κινεζικές αρχές δεν δέχονται την κριτική των ΗΠΑ για τις σινο-ρωσικές σχέσεις και απαιτούν από την Ουάσιγκτον να προσεγγίσει υπεύθυνα το πρόβλημα της Ουκρανίας και να επανεξετάσει τη στάση της, δήλωσε νωρίτερα από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουένμπιν.

«Δεν θεωρήσαμε ποτέ αρμόζουσες τις επικριτικές δηλώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με τις σινο-ρωσικές σχέσεις. Απορρίπτουμε την πίεση που μας ασκεί η Ουάσιγκτον», τόνισε ο Γουάντκ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μπλίνκεν.

«Επιμένουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να σκεφτούν σοβαρά τις ενέργειές τους και να κάνουν πραγματικά βήματα προς τη συμφιλίωση και την προώθηση ειρηνευτικών συνομιλιών για το ζήτημα της Ουκρανίας», ανέφερε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Tα νομικά του σχεδίου Ανάν: Τι φοβερό μας μαθαίνουν για την Ελλάδα και την Κύπρο

Η Λατινική Αμερική συμμετέχει στην 5η διάσκεψη του Συνδέσμου Κοινοβουλευτικών για το Αλ Κουντς

Μακρόν: Τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής αμυντικής συζήτησης

Λευκός Οίκος: Το Ισραήλ συμφώνησε να ακούσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ πριν από οποιαδήποτε κίνηση στη Ράφα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα