ΑΘΗΝΑ
14:07
|
17.05.2024
Αντιδρά το Βερολίνο στην επιβολή θανατικής ποινής σε Ιρανογερμανό υπήκοο που καταδικάστηκε για τρομοκρατία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την απέλαση δύο Ιρανών διπλωματών ανακοίνωσε σήμερα το Βερολίνο, αντιδρώντας στην καταδίκη σε θάνατο Ιρανογερμανού Τζαμσίντ Σαρμάντ, από δικαστήριο της Τεχεράνης.

Οι αρχές στο Ιράν ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι ο 67χρονος Ιρανογερμανός υπήκοος και κάτοικος ΗΠΑ, καταδικάστηκε σε θάνατο με την κατηγορία της τρομοκρατικής δραστηριότητας.

Το Ιράν ισχυρίζεται ότι ο Σαρμάντ είναι ο ηγέτης της ένοπλης πτέρυγας μιας ομάδας που υποστηρίζει την αποκατάσταση της μοναρχίας που ανατράπηκε από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, αλλά η οικογένειά του λέει ότι ήταν απλώς ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης αρνείται ότι είχε ανάμειξη σε οποιεσδήποτε επιθέσεις και κατηγορεί τις ιρανικές μυστικές υπηρεσίες ότι τον απήγαγαν από το Ντουμπάι το 2020.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον επιτετραμμένο του Ιράν στο Βερολίνο και τον ενημέρωσε ότι «δεν θα δεχθούμε αυτή τη μαζική παραβίαση των δικαιωμάτων ενός Γερμανού πολίτη».

«Ως συνέπεια, η γερμανική κυβέρνηση κήρυξε δύο μέλη της ιρανικής πρεσβείας ανεπιθύμητα και τους ζήτησε να εγκαταλείψουν άμεσα τη Γερμανία» είπε, προσθέτοντας ότι το Βερολίνο απαιτεί την ανάκληση της ποινής και ζητά να επιτραπεί στον 67χρονο να ασκήσει έφεση, σύμφωνα με τους κανόνες ενός κράτους δικαίου.

Ο επίσημος ιστότοπος του δικαστικού σώματος του Ιράν ανέφερε ότι ο Σαρμάντ καταδικάστηκε για σχέδιο τρομοκρατικών ενεργειών. Δικάστηκε σε Επαναστατικό Δικαστήριο, όπου οι διαδικασίες διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών και όπου οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι οι κατηγορούμενοι δεν μπορούν να επιλέξουν τους δικηγόρους τους ή να δουν τα στοιχεία εναντίον τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στην Ελλάδα τη Δευτέρα 20/5 ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου

Όρμπαν: Μεταξύ ζωής και θανάτου ο Ρόμπερτ Φίτσο

Κοινή διακήρυξη Ρωσίας-Κίνας για ακόμη στενότερη στρατηγική σχέση

ΗΠΑ: Κυρώσεις με στόχο τη διατάραξη της στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας-Βόρειας Κορέας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα