ΑΘΗΝΑ
06:15
|
27.04.2024
Δέκα νεκροί και περισσότεροι από 100 οι τραυματίες. Ένας 70χρονος ανάμεσα στα θύματα και τρεις δημοσιογράφοι τραυματίες, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον δέκα νεκροί και περισσότεροι από 100 τραυματίες είναι ο τελευταίος απολογισμός της νέας εφόδου των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων στη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με ανακοίνωση του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας.

Πιο αναλυτικά, συγκρούσεις ξέσπασαν τις πρωινές ώρες μεταξύ Παλαιστινίων – σύμφωνα με πληροφορίες από την παλαιστινιακή οργάνωση «Η Φωλιά των Λιονταριών» – και του ισραηλινού στρατού. Οι τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομείο και τουλάχιστον επτά εξ αυτών νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ειδικότερα, το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής ανακοίνωσε ότι οι επιβεβαιωμένοι νεκροί είναι πλέον δέκα και οι τραυματίες 102.

Πρόκειται για μια εν εξελίξει επιχείρηση και οι δυνάμεις που εμπλέκονται στις συγκρούσεις είναι πιθανό να είναι κατά πολύ περισσότερες από ό,τι ανακοινώθηκε επισήμως. Ως εκ τούτου ο απολογισμός των θυμάτων θα είναι για ακόμη μια φορά βαρύς στη Δυτική Όχθη.

Νωρίτερα, αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα έκαναν λόγο για πέντε νεκρούς, ανάμεσά τους ένας 70χρονος. Τότε ήταν περισσότεροι από 70 οι τραυματίες, εκ των οποίων οι έξι διακομίστηκαν σε κρίσιμη κατάσταση. Τέλος, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι υπήρχαν τρεις δημοσιογράφοι στους τραυματίες.

Το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής επιβεβαίωσε τις αναφορές στα social media καθώς όπως ανακοίνωσε τα θύματα της νέας ισραηλινής επιχείρησης έχουν ταυτοποιηθεί. Οι ηλικίες των νεκρών είναι: 72, 61, 33, 26, 25, 24, 23, 23, 23 και ένας νέος μόλις 16 ετών. Δυστυχώς οι νεκροί συνεχώς αυξάνονται.

Η επιχείρηση ξεκίνησε εντός της παλιάς πόλης της Ναμπλούς, με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν, ότι στρατιώτες περικύκλωσαν αρχικά ένα κτίριο, στο οποίο βρίσκονταν τρεις φερόμενοι ως τρομοκράτες, όλοι μέλη της οργάνωσης «Η Φωλιά των Λιονταριών».

Σύμφωνα με τους Times του Ισραήλ οι ύποπτοι, οι οποίοι βρίσκονταν εντός του κτιρίου, αρνήθηκαν να παραδοθούν και απάντησαν στα πυρά των Ισραηλινών στρατιωτών. Ακολούθησε, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, απάντηση των Ισραηλινών με ρουκέτες προς το κτίριο, το οποίο έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Δύο εκ των φερομένων ως υπόπτων θεωρούνται νεκροί ενώ ο τρίτος εκτιμάται ότι κατάφερε να διαφύγει. Τέλος, οι Times του Ισραήλ, γράφουν ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες βρήκαν όπλα στα συντρίμμια του κτιρίου, που χτύπησαν και κατέστρεψαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ερυθρά Ημισέληνος για άλλη μια φορά κατήγγειλε ότι οι κατοχικές ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις εμπόδισαν την πρόσβαση των ασθενοφόρων της στις περιοχές, όπου υπήρχαν τραυματίες στην παλιά πόλη της Ναμπλούς.  

Καταδίκη από Χαμάς και Παλαιστινιακή Αρχή

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Χαζέμ Κασέμ καταδίκασε την επιδρομή, δηλώνοντας «η κατοχή κλιμακώνει την επιθετικότητά της εναντίον του λαού μας, εισβάλλοντας σήμερα στην πόλη της Ναμπλούς και πολιορκώντας τους πολίτες. Η δεξιά, φασιστική, σιωνιστική κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την κλιμάκωση της κατάστασης στο πεδίο». 

Την ισραηλινή επιθετικότητα, ειδικά στη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης, καταδίκασε ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς. Ο κ. Ρουντέινα επέρριψε την αποκλειστική ευθύνη για την κλιμάκωση των εχθροπραξιών και της έντασης στην περιοχή στη νέα κυβέρνηση του Ισραήλ.

«Το έγκλημα που διέπραξαν σήμερα οι δυνάμεις κατοχής στην πόλη της Ναμπλούς επιβεβαιώνει την κρισιμότητα του αιτήματός μας για άμεση επέμβαση της διεθνούς κοινότητας ώστε να σταματήσουν τα ισραηλινά εγκλήματα κατά του λαού μας, της γης μας και κατά των μονομερών ενεργειών του Ισραήλ», δήλωσε ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα. Παράλληλα απηύθυνε έκκληση εκ νέου προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ «να λάβει άμεσα μέτρα και να ασκήσει μια αποτελεσματική πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση για να σταματήσει τα εγκλήματά της και τη συνεχή επιθετικότητά της» κατά των Παλαιστινίων.

Τα «Λιοντάρια» απάντησαν

Ανακοίνωση για τη σημερινή έφοδο των ισραηλινών δυνάμεων εξέδωσαν και τα «Λιοντάρια» της Παλαιστίνης. Την αναδημοσίευσε ο χρήστης Younis στο Twitter και τη μεταφέρουμε:

«Ο πόνος είναι μεγάλος, αλλά! Μην πανικοβάλλεστε και μην απελπίζεστε. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι οι όποιες επίσημες ανακοινώσεις καταδίκης δεν θα αποτρέψουν την καταστροφή και ότι οι εκκλήσεις προς τη διεθνή κοινότητα δεν είναι παρά ένας αντικατοπτρισμός, ένα χάσιμο χρόνου και σπατάλη της αξιοπρέπειάς μας».

Κόβουν μέχρι και… ελιές

Την ίδια στιγμή, Ισραηλινοί έποικοι έκοψαν δεκάδες ελιές στο χωριό Αλ-Λουμπάν Αλ-Σαρκιγιά, το οποίο βρίσκεται νότια της Ναμπλούς. Ένας Παλαιστίνιος από το Αλ-Λουμπάν, είπε ότι ενώ αυτός και οι συγχωριανοί του κατευθύνονταν προς τη γη τους κοντά στην περιοχή Αλ-Λουμπάν, ανακάλυψαν, ότι οι έποικοι είχαν κόψει περίπου 80 ελιές. Οι ελιές αυτές ανήκουν στους αδελφούς Γιακούμπ, Ακράμ και Ραγιάζ Οβάις καθώς και σε έναν άλλον Παλαιστίνιο ντόπιο. Ο Οβάις επισημαίνει, ότι οι Ισραηλινοί έποικοι είχαν επιτεθεί στη γη τους και πέρυσι, κόβοντας όλα τα ελαιόδεντρα πριν τα ξαναφυτέψουν οι ιδιοκτήτες τους φέτος.

Παλαιστίνιοι αγρότες επιθεωρούν τις ζημιές στα ελαιόδεντρα τους που φέρεται να κόπηκαν από Ισραηλινούς εποίκους.  (Issam Rimawi - Anadolu Agency )
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα