ΑΘΗΝΑ
08:31
|
06.05.2024
Συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη στις 8.30 το πρωί και πορεία στη Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Υγείας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πανελλαδική κινητοποίηση εξήγγειλε η ΠΟΕΔΗΝ σήμερα Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου για τα ανοικτά «μέτωπα» του κλάδου. Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις  προχωρά η ΠΟΕΔΗΝ διαμαρτυρόμενη για τις ιδιωτικές δαπάνες στο ΕΣΥ, τους εργολαβικούς εργαζόμενους και τους εργαζόμενους με ελαστικές μορφές εργασίας καθώς και άλλα καυτά ζητήματα.

Οι υγειονομικοί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στη Πλατεία Μαβίλη στις 8.30 το πρωί και πορεία που θα διέλθει από  το Μέγαρο Μαξίμου, τη  Βουλή και θα καταλήξει στο Υπουργείο Υγείας. Στην ανακοίνωσή της η ομοσπονδία επισημαίνει ότι «Όλοι γνωρίζουν ότι οι Συμβασιούχοι εργαζόμενοι αποτελούν το 35% των εργαζόμενων στα Νοσοκομεία και εάν απολυθούν θα μπει λουκέτο στα Νοσοκομεία. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε εν μέσω πανδημίας για την μονιμοποίησή τους». Η ομοσπονδία προειδοποιεί, ότι δεν θα αφήσει «να απολυθούν 6.000 συνάδελφοι ΣΟΧ από τις υπηρεσίες στήριξης και να επανέλθουν οι εργολάβοι οι οποίοι προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα και στοιχίζουν ακριβότερα στο Δημόσιο».

Συγκεκριμένα, η ομοσπονδία των νοσοκομειακών ζητά να «επανέλθει η νομοθετική δυνατότητα στα Νοσοκομεία να καλύπτουν τις ανάγκες στις υποστηρικτικές υπηρεσίες συνάπτοντας νέες Συμβάσεις ΣΟΧ». Στόχος είναι να μπει τέλος στη ταλαιπωρία των ασθενών, που αναμένουν με τις ώρες να εξυπηρετηθούν στα επείγοντα Νοσοκομείων λόγω ελλείψεων προσωπικού και λόγω έλλειψης οργανωμένης Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.

Αποδυνάμωση υγειονομικών μονάδων

Στο «κάδρο» βάζει η ΠΟΕΔΗΝ και ράντζα στηλιτεύοντας το γεγονός ότι η χώρα μας διαθέτει «τα λιγότερα νοσοκομειακά κρεβάτια από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λειτουργούν 3,5 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους (συνολικά 35.000 κλίνες) όταν στις άλλες χώρες της Ευρώπης λειτουργούν 5,3 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους».

Πυρά εξαπολύει η ΠΟΕΔΗΝ και για την κατάργηση λειτουργίας  νοσοκομείων «στα πλαίσια των Μνημονιακών δεσμεύσεων κλείσανε 10 Νοσοκομεία πριν 10 χρόνια και από τότε μεθοδεύεται η συρρίκνωση  – συγχώνευση – κατάργηση 35 Νοσοκομείων που απώλεσαν την νομική αυτοτέλεια καθώς επίσης και άλλων Νοσοκομείων της περιφέρειας». Υπενθυμίζοντας με νόημα η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει  ότι «το Δημόσιο Σύστημα Υγείας απέδειξε τον ανεκτίμητο και αναντικατάστατο ρόλο του την περίοδο της πανδημίας». Μάλιστα, η ομοσπονδία στηλιτεύει το γεγονός ότι ο ιδιωτικός τομέας προσέφερε νοσηλεία σε non covid περιστατικά αυξάνοντας κατά πολύ τα κέρδη τους.

Συνεπώς, η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ότι «οι Δημόσιες Δαπάνες υγείας να παραμένουν στο 5% του ΑΕΠ (Μ.Ο. χώρες Ευρώπης 7,5% του ΑΕΠ)». Αποτέλεσμα είναι οι πολίτες να καλύπτουν με ίδιες δαπάνες τις ανάγκες τους. Επιπλέον, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στα Νοσοκομείο υπερβαίνουν το 1δις ευρώ με αποτέλεσμα να φθείρεται χωρίς εκσυγχρονισμό  ο εξοπλισμός και οι υποδομές. Προβλήματα παρατηρούνται σε υπηρεσίες όπως είναι  οι καθυστερήσεις στην διακομιδή ασθενών λόγω έλλειψης διασωστών και ασθενοφόρων.

Τον κώδωνα κρούουν οι νοσοκομειακοί για τις ελλείψεις προσωπικού, τονίζοντας ότι τα νοσοκομεία «υποφέρουν από τις συνεχείς παραιτήσεις και τις άγονες προκηρύξεις. Χιλιάδες είναι οι κενές οργανικές θέσεις». Η δυσχερής κατάσταση προκύπτει από τις δυσμενείς συνθήκες εργασίας στους πενιχρούς μισθούς και στην έλλειψη πολιτικής βούλησης να τεθούν όρια στη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα.

Οι νοσοκομειακοί διαμαρτύρονται ακόμη για:

  • Το Νόμο που καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών στο ΕΣΥ.
  • Την καθυστέρηση έκδοσης νομοθετικής ρύθμισης για τα αποτελέσματα της 2Κ με βάση την Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε  αντισυνταγματική την ειδική μοριοδότηση.
  • « Κουτσουρεμένους» μισθούς: Πληρωνόμαστε με το μισθολόγιο που συστήθηκε το 2015 (Ν. 4354/2015) που πάγωσε την μισθολογική εξέλιξη για δύο χρόνια άνοιξε την ψαλίδα των εισαγωγικών κλιμακίων των κατηγοριών Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με την ΔΕ και την ΥΕ κατηγορία και η μισθολογική προαγωγή στα κλιμάκια για τους ΔΕ και ΥΕ είναι ανά τρία έτη εν αντιθέσει με τις ΠΕ και ΤΕ κατηγορίες που είναι ανά δύο έτη. Οι  μισθοί των Υγειονομικών σε πολλές περιπτώσεις να είναι χαμηλότεροι ή κοντά στον κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη (στον ιδιωτικό τομέα λαμβάνουν 14 μισθούς ενώ στο Δημόσιο 12 μισθοί κατ έτος λόγω περικοπής Δώρων εορτών και επιδόματος αδείας), ενώ η ακρίβεια είναι στα ύψη.
  • Αναμόρφωση του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας:Μεγάλο ποσοστό του προσωπικού δεν λαμβάνει καμία αύξηση ή λαμβάνει αυξήσεις κατώτερες του αναμενόμενου.
  • Η πανθομολουγουμένη ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ασφαλιστικά) δεν νομοθετήθηκε παρά το θετικό πόρισμα της Επιτροπής  Μπεχράκη που σύστησε το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας και παραμένει ανενεργό στα συρτάρια του Υπουργείου Εργασίας.
  • Συνταξιοδότηση εργαζόμενου στη Δημόσια Υγεία και Πρόνοια στα 67 έτη.
  • Με την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων στον ΕΦΚΑ οι υποχρεώσεις των υγειονομικών έγιναν ίδιες ανεξαρτήτως φορέα ασφάλισης, τα δικαιώματα όμως άνισα.
  • Ξεχάστηκαν οι οικογένειες των 35 υγειονομικών που έχασαν την ζωή τους εν ώρα καθήκοντος από κορωνοϊό;
  • Η απόφαση του ΣτΕ ορίζει την επιστροφή των μισθών των υγειονομικών που ήταν σε αναστολή από 14/4/2022 έως 31/12/2022.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

78 νεκροί και 105 αγνοούμενοι από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Ο καιρός σήμερα: Αίθριος σε όλη τη χώρα με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα