ΑΘΗΝΑ
05:14
|
24.06.2024
Ξέρουμε ότι ο αγώνας θα είναι σκληρός και σε αυτόν δεν περισσεύει καμία, κανένας και κανένα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Ελπιδοφόρο» χαρακτηρίζει η Πρωτοβουλία Αλβανών Μεταναστών και Αλληλέγγυων το γεγονός πως στην πρώτη της διαδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, συγκεντρώθηκε αρκετός κόσμος, παρότι το κάλεσμα είχε βγει λίγες ημέρες πριν.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

Την Κυριακή 19 Φλεβάρη συμμετείχαμε σε μια πρώτη διαδήλωση με θέμα την διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας ως μετανάστες και μετανάστριες από την Αλβανία. Θεωρούμε ελπιδοφόρο, ότι παρά το σύντομο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από το κάλεσμα ως την πραγματοποίησή της και τη μη στήριξη από όλες τις αλβανικές μεταναστευτικές συλλογικότητες, η πορεία πραγματοποιήθηκε και υπήρξε αρκετός κόσμος που πρώτη φορά τόλμησε να κατέβει στο δρόμο και να διεκδικήσει το δίκιο του. Βλέπουμε την πορεία αυτή ως την αρχή μιας πιο ενεργούς και κινηματικής δράσης και ελπίζουμε με τον κατάλληλο συντονισμό να ανοίξει ο κύκλος των ανθρώπων που συμμετέχουν και διεκδικούν.

Παλεύουμε, δυστυχώς, ακόμα και σήμερα, τριάντα και πλέον χρόνια μετά τα πρώτα κύματα μετανάστευσης από την Αλβανία προς την Ελλάδα για αυτονόητα πράγματα, για βασικές ανάγκες για μια αξιοπρεπή ζωή.

Τα αιτήματά μας είναι:

  • Αυτόματη απόκτηση Ιθαγένειας για κάθε παιδί δεύτερης γενιάς
  • Απλοποίηση της διαδικασίας και, κατάργηση των εξετάσεων και των εισοδηματικών κριτηρίων για την απόκτηση ιθαγένειας από μετανάστες και μετανάστριες πρώτης γενιάς
  • Αλλαγή της ρατσιστικής νομοθεσίας για τις συντάξεις μεταναστών-τριών
  • Συνυπολογισμός των χρόνων της μαύρης εργασίας μας στην Ελλάδα
  • Αναγνώριση των χρόνων εργασίας στην χώρα προέλευσης
  • Επίσπευση των διαδικασιών έκδοσης αδειών παραμονής.

Το διάστημα πριν την διεξαγωγή της πορείας ακούστηκαν δεξιές και ακροδεξιές φωνές από περιθωριακά sites που προβοκατόρικα μιλούσαν για Αλβανούς εθνικιστές. Καλό είναι να μην μας μπερδεύουν με τους εαυτούς τους. Σε αντίθεση με αυτούς εμείς δεν αγωνιζόμαστε για εθνικιστικά μεγαλεία και αλυτρωτισμούς, αλλά για την ισότιμη διαβίωσή μας στην Ελλάδα.

Αυτό το έδειξε και η χθεσινή μέρα που κατά τύχη ή μάλλον λόγω ατυχίας την ώρα που εμείς διαδηλώναμε για συντάξεις και για την νομική κατοχύρωση των βασικών μας δικαιωμάτων, απέναντι μας, ακροδεξιοί έκαναν εθνικιστικές φιέστες μπροστά από την βουλή και κράδαιναν την σημαία της Βορείου Ηπείρου. Να ενημερώσουμε λοιπόν τους καλοθελητές ότι είναι πάγια η θέση μας για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και των μεταναστών-τριων παντού και πάντα και όχι όποτε μας βολεύει. Χθες, στην πλατεία Συντάγματος υπήρχαν δύο κόσμοι. Ο ένας του εθνικισμού, της μισαλλοδοξίας και του αλυτρωτισμού που διαχρονικά πασχίζει να κατασκευάζει εξωτερικούς και εσωτερικούς εχθρούς και να δηλητηριάζει με ρατσιστικό μίσος την κοινωνία και ο κόσμος της αλληλεγγύης, των κινημάτων, της πόλης που διεκδικεί μια ζωή με αξιοπρέπεια για τις μετανάστριες, μια ζωή που τη στερείται διαχρονικά εδώ και 30 χρόνια, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων.

Η θέση μας είναι απλή. Κοινός αγώνας για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας μαζί με τις υπόλοιπες μεταναστευτικές ομάδες και τα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας που αντιλαμβάνονται το δίκιο των αιτημάτων μας.

Η Πρωτοβουλία είναι μια οργάνωση που λειτουργεί οριζόντια, δηλαδή οι αποφάσεις της παίρνονται μέσα από τις συνελεύσεις της που το κάθε μέλος έχει δικαίωμα λόγου και ψήφου. Δεν έχουμε εκλεγμένους, μόνο τον καταμερισμό των εργασιών που αποφασίζονται μετά από κάθε συνέλευση. Ο τρόπος λειτουργίας των άλλων αλβανικών μεταναστευτικών συλλογικοτήτων και οι διαμάχες στο εσωτερικό τους ή μεταξύ τους δεν μας αφορούν. Στόχος μας είναι η συνεργασία και ο συντονισμός όσο το δυνατόν περισσότερων συλλογικοτήτων πάνω στα κοινά αιτήματά μας.

Γι’ αυτό και θεωρούμε τεράστιο και επικίνδυνο λάθος να αποκαλούνται συλλογικότητες με χαρακτήρα αντιρατσιστικό, αντιφασιστικό και αριστερές συλλογικότητες ως εξτρεμιστικές, και μάλιστα από άλλες μεταναστευτικές συλλογικότητες. Και γιατί; Γιατί (ξαναλέμε) διεκδικούν το αυτονόητο. Αυτό αφήνει χώρο στο να διαστρεβλωθούν οι διεκδικήσεις μας από ακροδεξιές δυνάμεις που ψάχνουν κάθε ευκαιρία για να απονομιμοποιήσουν τον αγώνα μας και αφήνει έκθετους-ες σε στοχοποίηση μετανάστες και μετανάστριεις του κινήματος.

Από μεριάς μας κάνουμε κάλεσμα για ενότητα και συντονισμό σε όλες τις οργανώσεις. Ξέρουμε ότι ο αγώνας θα είναι σκληρός και σε αυτόν δεν περισσεύει καμία, κανένας και κανένα.

30 Χρόνια λέμε «Αρκετά!»

Συντάξεις ιθαγένειας για τα μεταναστά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μήνυση κατά αγνώστων για ακρωτηριασμό γάτου στα τρία του πόδια

Από την «trash-tv», στην «trash-ζωή»

Ρωσία: Ένοπλοι άνοιξαν πυρ σε συναγωγή στην πόλη Ντέρμπεντ

Τρεις νεκροί, πάνω από 100 τραυματίες από ουκρανική επίθεση με πυραύλους σε παραλία της Σεβαστούπολης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα